Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Právě po roce se americký profesionální závodník Michael Delaney vrací na závodiště ve Francii, kde byl během závodu trvajícím 24 hodin těžce zraněn. Při prohlídce místa si uvědomuje silné sympatie k Lise Belgettiové, vdově po jezdci, který tragicky zemřel při stejné nehodě. Přestože se Delaney dlouho vzpamatovával z řady těžkých zranění, znovu usedá do svého oblíbeného vozu značky Porsche. Také v tomto závodě Le Mans přitom jde hlavně o souboj a prestiž dvou největších automobilových „stájí" firem Ferrari a Porsche... Hlavní roli v akčním snímku režiséra Lee H. Katzina ztvárnil hollywoodský herec Steve McQueen, známý z řady úspěšných filmů (Sedm statečných, Velký útěk, Motýlek, Bullittův případ a Útěk). Jistě je vhodné připomenout, že také sám závodil a vyzkoušel i obtížný okruh Le Mans, kde se již v té době často jezdilo rychlosti překračující 320 km za hodinu. Film zaujme fascinujícím pohledem do světa automobilových závodů a jeho zákulisí (kameru vedli René Guissart Jr. a Robert B. Hauser), stejně jako autentickými místy závodu. Působivou hudbu k filmu napsal známý francouzský skladatel Michel Legrand. (Česká televize)

(více)

Recenze (259)

Attta 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec St. McQueen odvedl výbornou práci (ne jenom hereckou). I přesto že to není dokument, trošku jsem čekal více informací, nebo alespoň více dialogů. Jinak výborný motoristický film o závodu Le Mans. Moje motoristické já tady bylo velice uspokojeno, takže každému automobilovému bláznovi jako já to velice doporučuju! :) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Dokonalý klukovský zážitek v panoramatickém kině! Zleva doprava, zprava doleva...no oči a hlava mě šly potom šejdrem. Dokonalé zachycení atmosféry slavného automobilového závodu. Velice působivá je scéna startu, kdy McQueenovi buší srdce jako zvon.Minimum dialogů, ale za to maximum závodů. Vše umocněno působivým střihem, zvukem a v neposlední řadě hudbou Michela Legranda. A Steve McQueen, sekáč každým coulem. Nádhera! P.S. Ani se nechce pomalu věřit, že nebyl pořádný scénář. ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Spracovaním je to čisté neoformalisticé nebíčko a potých dekádach aj vizuálne totálne uhrančivé, pútavé retro. Drvivá väščina filmu sa odohráva na závodnej dráhe, avšak trajektórie závodiacich áut sa stávajú úplne legitímnym metaforickým jazykom, ktorý uvážene rozvíja medzi časom načrtnuté vzťahy postáv. Nejde o príbehový nedosatok, ale celkom rafinovanú poetiku ktorej nie je cudzia ani pre atmosféru úplne kľúčová lakonickosť. Strih a záberovanie plní sny cinefilov, aj nadšených fanúšikov car racingu. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Zhlédnout Le Mans v kině v době jeho vzniku, vycházel bych z promítání pravděpodobně s úsměvem od ucha k uchu a zážitkem na celý život. Po několika dekádách se však jedná „jen“ o parádní podívanou s charismatickým závodníkem Stevem McQueenem, jehož život je zde protkaný pouze závoděním a scénář nijak výrazně nenahlíží za oponu. Na jednu stranu je škoda, že se film nevěnuje více chování závodníků mimo okruh, přičemž ono střídmé zakomponování vztahu tak působí naprosto zbytečně a nezajímavě, ovšem zde jde hlavně a jen o závodění. Audiovizuální stránka filmu je na špičkové úrovni, dokazuje to především kamera, která svými fascinující záběry strhává veškerou pozornost a společně se střihem vytváří opravdu úchvatné záběry, jež se nejvíce projevují na počátku a samotném konci 24 hodinového závodu, kdy by se dalo napětí doslova krájet. Le Mans je bez debat povinnou dávkou pro každého benzínového šílence, který ocení krásy okruhu de la Sarthe, předložení všech prvků tohoto jedinečného závodu včetně mechanických poruch, nevyhnutelných havárií či libozvučný řev překrásných závoďáků. [85%] ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 (slovenský okruh) = 25.10.1985 + ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 6.12.1985 , réžia slovenského znenia (ČST Bratislava) = JÁN ŠUDA + ČESKOSLOVENSKÁ VHS PREMIÉRA = 2004, réžia českého znenia (H.C.E. 2004) = Martin Porubský - McQueena dabuje PAVEL VONDRA - Pôvodný dabing je údajne slovenský a vyrobila ho ČST Bratislava. McQueena dabuje MICHAL DOČOLOMANSKÝ. (18.7.2009) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (25)

  • Při fingovaném výbuchu vozu Ferrari vznikly komplikace. Exploze nastala dříve a oheň se rozšířil dál, než se předpokládalo, takže muže snažícího se co nejrychleji dostat od vozu bohužel plameny zasáhly a utrpěl těžké popáleniny. (AlexeiF1)
  • Porsche Steva McQueena (Michael Delaney) se po natáčení filmu vydražilo za 1 400 000 dolarů. (Jimmy15)
  • Uprostřed nočního kokainového flámu sedl Steve McQueen do auta jako řidič, nevybral zatáčku a narazil do cementového bunkru. Jeho kolegyně, se kterou tehdy spal (švédská hvězda soap-opery), proletěla předním sklem. (cheyene)

Související novinky

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Reklama

Reklama