Reklama

Reklama

Sociální síť

  • Česko The Social Network - Sociální síť (více)
Trailer 2
USA, 2010, 120 min

Režie:

David Fincher

Předloha:

Ben Mezrich (kniha)

Scénář:

Aaron Sorkin

Kamera:

Jeff Cronenweth

Hrají:

Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield, Brenda Song, Rooney Mara, Max Minghella, Armie Hammer, Joseph Mazzello, Melise, Natalina Maggio (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Mark Zuckerberg je mladý student Harvardu, který je posedlý elitními kluby. Umí programovat jako nikdo, jeho povaha je velmi zvláštní, ale přesto geniální. Rozchází se s ním přítelkyně Erica a jeho reakce na sebe nenechá dlouho čekat. Na svém blogu na internetu ji okamžitě zesměšní a zároveň jen tak z nudy vytvoří server, na kterém se hodnotí atraktivita různých dívek ze školy. A protože Harvard nemá společnou ročenku, musí Mark hacknout weby různých kolejí a fotky z nich získat. Server slaví obrovský úspěch a připojuje se na něj během jediné noci stále více studentů. Tento postup se ale nelíbí správcům harvardské sítě, která pod tak obrovským náporem spadne. Na Marka čeká trest v podobě podmínečného vyloučení ze školy. Marka si ale díky tomu všímá trojice studentů, bratři Winklevossové a jejich společník Divya Narendra. Ti společně hledají programátora, protože chtějí vytvořit sociální síť studentů Harvardu.
Mark jim sice spolupráci slíbí, ale ve skutečnosti se rozhodne na projektu spolupracovat se svými přáteli. Finančního ředitele v tomto projektu by měl dělat Markův přítel Eduardo. Ten s nápadem souhlasí a zakládají Facebook. Mark na Eduarda žárlí, protože mu nabídne členství Markův vysněný elitní harvardský klub. Mark neustále ruší schůzky s bratry Winklevossovými a jejich společníkem a chlapci postupně zjišťují, že jejich programátor realizuje jejich plán bez nich. Naštvou se a nakonec se rozhodnou podat na Marka žalobu. Facebook se mezitím těší stále větší oblíbenosti a Mark se rozhodne, že je na čase začít expandovat i na ostatní vysoké školy v zemi.
Stále více uživatelů se připojuje, Mark s Eduardem přijímají další programátory na práci a Eduardo vkládá do společnosti kapitál. Eduardo soustřeďuje svůj zájem na potencionální investory, Mark tuto potřebu ale nemá a nesouhlasí s možností reklamy na Facebooku. Větší důležitost přikládá schůzce s mužem jménem Sean Parker, který kdysi založil dvě internetové společnosti. Mark je z muže na první pohled unesen, Eduardo jeho sympatie nesdílí. Nicméně se nechá přemluvit, aby zafinancoval pracovní výlet Marka a několika společníků do Kalifornie, kde by mohl mít Facebook podle Marka slibnou budoucnost. Eduardo má několik pracovních schůzek v New Yorku, takže netuší, že v Kalifornii se mezitím rozjíždí velká spolupráce mezi Markem a Seanem. Sean slibuje pomoc s rozšířením Facebooku na další kontinenty a nutno podotknout, že se mu to daří. Když tuto skutečnost zjistí i bratři Winklevossové, jsou vzteky bez sebe a jsou odhodláni Marka zničit... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 922)

blazenka 

všechny recenze uživatele

Špičkové dialogy, velmi rychlý děj a spád, srozumitelné prolínání současnosti a minulosti. Jesse Eisengerg zabodoval a Fincher také. Řadím ke třem nejlepším filmům roku 2010. 95% ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Pokud obsažené informace byly pravdivé, tak je to pěkný dokument, jinak ale po filmařské stránce dosti stereotypní a nezáživné. *** Ve zkratce: Mark Zuckerberg není komerční. ()

ElManiacus 

všechny recenze uživatele

Pro mě je The Social network pojat až moc dokumentárně a chybí mi v něm hlubší význam a potřebovalo by to pozoruhodnější příběh, je mi jasné že už tenhle je neuvěřitelný ale chybějí mi zde hlubší a více popsané vztahy mezi hlavními aktéry . Z druhé strany je tento "dokument" proveden mistrovsky a David Fincher to taky jinak neumí - 80 %. ()

Rambo159 

všechny recenze uživatele

Je to už dlho, čo som sa tak pri filme nudil ba aj nútil ho dopozerať. Aj tak som to nevydržal a polhodinu pred koncom len tak preklikal ku koncu. Bez nejakého víru emócií, vtipu, len so zaujímavou témou film neobstojí. Aspoň u mňa nie. Bolo to len suché handrkovanie kto bol originálnejší, kto to vymyslel prvý, kto chce peniaze a kto to vyhrá. Navyše som to videl s tak sprostým dabingom, že tie hlásky mi už pekelne liezli na nervy. Proste fuj, 2* za tú tému a za sexi aziatku, nič viac.....a ešte jedna vec - Fincher ma neskutočne sklamal. ()

ellegrey 

všechny recenze uživatele

David Fincher je génius. Opět se mu podařilo natočit něco, co by u jiných filmových tvůrců mohlo skončit i katastrofou. Herecké výkony jsou na špičkové úrovni, hlavně u hlavní postav ztvárněných Jessem Eisenbergem a Andrew Garfieldem. V pozadí ale nezůstávají ani ostatní. Místy napínavá hudba se k vybraným scénám hodí perfektně. Jedná se o opravdu povedené drama vyprávějící příběh o tom, jak to všechno vlastně začalo a klidně se i vsadím, že víc jak polovina dnešních uživatelů této sociální sítě nemá ani potuchy o tom, kdo stojí za vznikem jejich každodenní životní činnosti. ()

Eragon93 

všechny recenze uživatele

Zatím jediný snímek Davida Finchera, který mě nedostal, bylo to strašně utahané a nudné, až se mi u toho zavíraly oči. Ale zase na druhou stranu, každý má občas slabší chvilku a tu si David vybral zrovna teď. ()

rusty09 

všechny recenze uživatele

Zajímavej dokument. Myslim, že kdyby šlo dokument o které koliv jiné věci, nebylo by to tak dobrý, jako věc, která vládne světu. Nemuselo to bejt až tak dopodrobna a opět to nemuselo bejt tak dlouhý, ale co nadělám. ()

max1234 

všechny recenze uživatele

Před shlédnutím filmu mě o facebooku zajímalo jen to, jestli si mě někdo nepřidal do přátel. Po shlédnutí filmu jsem seděl a obdivoval dílo, které fincher stvořil, potom jsem na googlu klikal a hledal, jak to doopravdy bylo a nakonec jsem všude roztroubil jak skvělí je to film. Scény byli tak promyšlené a napjaté, jak je to jen u filmu možné. Sice jsem se občas ztrácel v příběhu, ale s další minutou jsem zase chápal co a jak. Hlavní představitel měl možná trochu přehnaně arogantní výraz, jinak ale skvělé obsazení, úžasný scénář a ještě lepší námět na film. Rozhodně jeden z nejlepších drama filmů, co jsem kdy viděl! ()

rexino 

všechny recenze uživatele

Perfektné dialógy, obsadenie super (aj keď ten stupídny výraz Eisenberga ma občas trocha štval ale pasoval tam :D). Pre každého programátora povinnosť ale nie len preňho. Perfektne zvládnuté proste odporúčam pozrieť :) ()

Blackhawks 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbil filmek, který pojednává o vzniku sociální sítě, která je dnes běžnou součásti života téměř každého z nás.. Bylo zajímavé nakouknout, jak vznikaly první náznaky něčeho natolik rozsáhleho, jako je Facebook. Pro mě osobně o to zajímavější, že sám tomu absolutně nerozumím a jen obdivuju lidi, kteří toho jsou schopní. Fungování virtuálního světa je pro mě záhadou.. teoreticky to chápu dobře,ale nechápu že to v reálu fakt šlape :D No a něco k filmu samotnému.. nemohu si pomoct, ale proč se Justin Timberlake raději víc nevěnuje herectví než zpěvu ?! Je to dobrej herec, u mě asi nejvíc zabodoval ve filmu Alpha Dog, ale tady taky zahrál dobře.. Měl by víc hrát, než zpívat.. to je můj názor na něj. Jinak, režie se ujal perfektní David Fincher, který mě ještě nezklamal žádným svým předchozím filmem.. spíš mě vždy nadmíru potěšil. Což je skvělé !! ()

sirien 

všechny recenze uživatele

Nemám rád FB, nemám rád Marka a tenhle film jsem chtěl sabotovat... pak jednou běžel v televizi když jsem náhodou seděl v pokoji, tak jsem ho zkouknul a... jako... ok. Fajn no. Proč ne, v podstatě. Jen mi přišlo, že to je celé poněkud v hyperbole a sice mírné, ale přesto citelné idealizaci. Ty 3* jsou za FILM ve smyslu fikce, drama atd., rozhodně to nepovažuju za nějaký důvěryhodný dokument nebo tak něco. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře natočené, Fincher je prostě Fincher, ale jinak běžný životní příběh o vybudování firmy, který nenabízí nic závratnýho. 68% ()

ASSBURGER 

všechny recenze uživatele

David Fincher opäť dokázal že jeho filmy stoja za to aby si ich ľudia pozreli z nadšením a chuťou.Tento film sa mi z prvu vôbec nepáčil zdal sa mi nudný a nezaujímavý, ale až dneska som si uvedomil že tento film stojí za niečo čo vás ťahá k tomu aby ste si ho pozreli. Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) bol v tomto filme proste úžasný tak ako nikde inde. Aspoň je týmto filmom vidno že facebook je peklo kôli ktorému trpelo veľa ľudí a zbytočne aj ked síce si neviem predstaviť že by facebook neexistoval aj ked ja osobne ho nemám lebo sa mi to vidí ako strata času neviem pochopiť že sú na tom niektorý ľudia tak závislý ved to je o ničom podla mňa aj keby som to mal tak by ma to po chvíli prestalo baviť to je len môj názor možno že si niektorý ľudia čo tento komentár čítajú hovoria že nehovorím pravdu že by som sa od neho nepohol ale ja to skúšať nebudem som rád že ho nemám všetko ide tak ako dalej. Ale späť k filmu bol to podla mňa jedným s tých FIncherovích mistrovských kúskov a som rád že som to mohol vidieť po druhé a ešte na záver by som sa chcel ospravedlniť Berty00 za to že som tento film na po prvé spochybnil. A inak tomu dávam 5/5 jednoznačne. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Cesta za úspěchem lemována jest mrtvolami. Legendární D. Fincher si vzal na paškál předlohu od B. Mezriche a ať už je je nebo není ryze podle skutečnosti, dokázal z ní vytřískat slušné životopisné drama se skvělými scénami a výbornou hudbou dua Treznor/Ross. ()

drozdy1 

všechny recenze uživatele

Čístý klenot do už tak luxusně vyplněné Fincherovi vytríny. Herecky přesné a režie je vybroušená jako diamant. S klidem můžu říci, že jde o kultovní film. O sociální síť s názvem Facebook v tomto snímku vůbec nejde. Je to příběh o vztazích mezi lidma, kteří stojí za vytvoření největší sociální sítě na světě. Je to příběh o lidech, kteří mají společný cíl, ale přitom jsou uplně odlišní. Jesse Eisenberg a Andrew Garfield hrají neuvěřitelně přirozeně a totéž platí i o Fincherovi, který tento film natočil vlastně úplně obyčejně. Fincher si na nic nehraje, tentokrát nás nechce překvapit závěrečným, emocionálním šlehem, při kterém nebudeme moci ani vydechnout jako to bylo v případě jeho předchozích snímků. Film, který prakticky nemá konec, protože je to nekonečný příběh. Fincher nám krásně nastínil jak to mohlo vypadat a díky tomu si můžeme lépe představit další sled událostí, které se Zuckerbergovi a ostatním lidem, kteří mají Facebook na svědomí staly, udalosti, které se právě teď dějí a které se dít teprve budou. ,,Kdybyste vymysleli Facebook-vymysleli byste Facebook,,. Hodnocení: 98%. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

V podstatě stejný případ jako Moneyball. Když je dobrý scénář a herecké výkony, není třeba opulentní výprava, stačí pár notebooků a učeben, zvlášť když to navíc celé režíruje Fincher. ()

Karala 

všechny recenze uživatele

Když někdo dokáže z prakticky nezáživného námětu (jak jeden zhrzenej kluk seděl více než je zdrávo u compu a doklikal to až k soudu-m, coveru Time Magazine, přízvisku New Bill Gates a pár mld. dolarů) udělat šťavnatý, našlapaný a precizní social-net-surfing-rebirth, pak to může být jedině David Fincher. A Trent Reznor, protože když vidím hravá okénka s jeho muzikou a domazlená geniální kamerou, jsem úplně znechucená mrkat a ke konci jsem silně bojovala s tendencí objímat promítací plátno. Shrnuji to následovně: Uživatel Karala likes IT ( VERY MUCH!!! ), wanna SHARE? ()

Související novinky

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

24.02.2021

Tak se zdá, že starý dobrý David Fincher se přece jen vrací. Režisér pecek jako Sociální síť či Zodiac totiž nejenže chystá nový film, zároveň se ale bude jednat o temný thriller z pera scenáristy… (více)

Příběh GameStopu na velkém plátně

Příběh GameStopu na velkém plátně

01.02.2021

Studio MGM zakoupilo práva na chystanou knihu The Antisocial Network od spisovatele Bena Mezricha. Ten přitom knihu oznámil na konci minulého týdne, a to přesto, že její příběh vlastně stále probíhá… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Sociální sítě?

Jak to vypadá s pokračováním Sociální sítě?

08.10.2020

Snímek Sociální síť Davida Finchera a Aarona Sorkina patří mezi jedny z nejlepší životopisných dramat vůbec. Právem taky získal tři Oscary za Adaptovaný scénář, Střih a Hudbu skladatelů Trenta… (více)

Dočkáme se pokračování Sociální sítě?

Dočkáme se pokračování Sociální sítě?

13.01.2019

Jen málokterý film se může chlubit tak perfektní kombinací režiséra a scenáristy, jako byla Sociální síť z roku 2010. David Fincher (Sedm, Zodiac) a Aaron Sorkin (Pár správných chlapů, Steve Jobs)… (více)

Reklama

Reklama