Reklama

Reklama

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část

  • USA The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (více)
Trailer 1

Katniss Everdeenová prožívá nejtěžší období svého života. Ačkoli z Her čtvrtstoletí jakžtakž vyvázla se zdravou kůží a máma se sestrou jsou v bezpečí, její starosti ještě neskončily. Capitol srovnal se zemí Dvanáctý obvod, zahynuly tisíce lidí a Katniss pronásleduje pocit viny. Navíc Peeta Mellark, její partner z Her, zůstal v rukou nepřátel. Na čelo odboje se postavil Třináctý obvod, i když jen donedávna se o jeho existenci téměř nic nevědělo. Válka přináší oběti na obou stranách, rozdíly mezi dobrem a zlem se stále více stírají. Vítězství se sice přiklání na stranu rebelů, ale konec je stále v nedohlednu. Krveprolití může zastavit pouze Katniss. Pokud chce zachránit Peetu, zabránit dalšímu maření životů, porazit Sídlo a nenáviděného prezidenta Snowa, musí se znovu chopit symbolu Reprodrozda. Opět zjišťuje, že o svém osudu nerozhoduje sama, ale do jisté míry se stává nástrojem v mocenském souboji. A stále nevyřešila dilema, kterému ze dvou nejbližších přátel patří její city ... (Forum Film CZ)

(více)

Videa (28)

Trailer 1

Recenze (1 009)

Hild 

všechny recenze uživatele

Tohle by výborně fungovalo jako půlhodinový úvod k finále. Ale jako dvouhodinový film? Ani náhodou, v tomto filmu se totiž nic nestane, děj se neposune prakticky nikam a je to škoda, celý film mi bylo líto toho promarněného potenciálu, Francisi Lawrencovi prakticky nelze nic vytknout, líp to asi ani natočit nešlo, měl zde značně omezený prostor a i tak se mu místy povedlo navodit tu správnou tíživou atmosféru, jen se zkrátka celý film točí jakoby v kruhu. Hlavouni studia si hold naplní kapsy dvojnásob, ale také se to dvojnásob projevilo na kvalitě filmu. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Takhle by vypadal první Kapitán Amerika, kdyby to nebyla úplná sračka. Šok, ó jaký to šok: v rozporu se všemi očekáváními nemůže za rozdělení předlohy – minimálně úplně ne – obava, že pokud se otrocky nepřevede každá bezvýznamná událost z finálního dílu, uječené fanynky z toho jebne (třebaže i tenhle aspekt bezpochyby sehrál svou roli a do jisté míry se projevuje, protože dějově se stane bez přehánění naprosté hovno), nýbrž legitimní snaha pořádně rozebrat jeden z nejcharakterističtějších tematických rysů série, a to faktickou nemožnost vést v moderní mediální době autentickou revoluci. Lze označit za autentickou vzpouru, která je na jednu stranu zrozena z reálného rozhořčení a prováděna samostatně jednajícími osobami, na tu druhou ovšem z velké části ovlivňována a přiživována profesionálně zorchestrovanými scénáři, jež mají v základu pravdivé jádro a známku prožité emoce, proměněné klasickými filmařskými triky k nepoznání, stále jsou však více než schopné vzbudit v příjemci skutečnou, potentní reakci? A co účastníci revoluce, nakolik jsou svobodnými aktéry, a nakolik manipulovanými loutkami v cizí hře? Celý konflikt je ještě umocňován tím, že tohohle PR boje se účastní dvě strany, které reagují nikoli na reálné dění, nýbrž si vzájemně poskytují zpětnou vazbu v podobě dalších smyšlenek, jež zase nutí k akci oponenta i plebs (viz například způsob, jakým se Kapitol i 13. distrikt vypořádají se sebepropagací v případě katastrofálního fiaska v 8. distriktu, na němž mají oba totožný podíl). Nedá se říct, že by film na tyhle otázky poskytoval nějakou jasnou odpověď – soustředí se spíš na jejich pojmenování a ukázání vlivu, který mají na protagonisty. Osvěžující je, že tvůrci si jsou oproti samotné autorce a prvnímu dílu vědomi fundamentálního rozporu série, a sice vzájemně neslučitelných snah stvořit co nejzábavnější a divácky nejvděčnější dílo, a zároveň se kriticky vyjadřovat k manipulativnímu potenciálu médií (nejvýraznějším příkladem je samozřejmě zahrnutí části traileru do jednoho z propagandistických spotů). Je to nějak objevné? Nevím, mohlo by, kdyby se tvůrci odlepili od zdi, vzdali se touhy zavděčit se divákovi a vrhli se do nastolených otázek koulemi napřed, na druhou stranu ale nevím o žádném jiném moderním díle, které by tohle téma vůbec nakouslo, takže vlastně nemám proč kafrat. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nebyl to zdaleka takový průšvih, jak jsem čekal. Hysterie místních pobouřenců je podobná hysterii hlavní hrdinky, která to někdy už fakt přehání. Po tom, co přežila dvoje hry, už by mohla být trošku otrlá. Stejně tak kdybychom si odpustili scény typu Katniss zachraňuje svou sestru, která zachraňuje kocoura, mohlo to být ještě lepší. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá sci-fi ladená akčná dobrodružná dráma, ktorá je už tretím dielom tejto vydarenej série. Má vydarený príbeh o Katniss Everdeen, ktorá je po posledných hrách prevezená do trinásteho okresu ukrytého v podzemí, aby sa stala symbolom nadchádzajúcej revolúcie proti kapitolu, s čím ale kvôli osudu jej priateľa, ktorý nebol zachránený, ale je v službách kapitolu nechce úplne súhlasiť, ale keď sa dozvie, že jej domov a celý dvanásty okres bol zničený, urobí, čo je správne. A tak sa medzi trinástym okresom a kapitolom začne mediálna vojna s cieľom dostať ostatné okresy na svoju stranu a pripravujú sa na revolúciu. Spracovanie sa mi páči, je síce pravda, že to celé v rámci série pôsobí trochu zbytočne a vlastne len ako také naťahovanie a odďalovanie toho, čo aj tak musí prísť, ale to je zároveň aj jediný problém a inak si ani nemám na čo sťažovať. Katniss Everdeen je stále tá skvelá rebelka, ktorej sa nedá nefandiť, má tu dostatok výborných scén a tak to celé s ľahkosťou ťahá, mediálna vojna mi prišla ako zaujímavý nápad a našťastie aj je zvládnutá veľmi dobre, v rámci svojej kategórie sa tomu darí navodiť až prekvapivo slušnú surovú atmosféru, keďže tu už vlastne prebieha genocída a celkovo mi to prišlo dostatočne kvalitne zvládnuté, takže sa mi to dosť páčilo od začiatku až do konca. Spokojný som aj po stránke akcie, kvôli zmene štýlu série sa už tu hry očakávane nekonajú, ale filmu to aj tak neškodí. A tak akcie tu síce nie je až tak moc, ale aj tak je výborne natočená, obsahovo zaujímavá, ideálne vložená do deja a aj celkom pôsobivá. A za zmienku stojí hlavne akcia v zrúcaninách mesta alebo útok na priehradu. Herecké obsadenie je výborné, hlavná zostava zostáva nezmenená, takže opäť potešia Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman a Liam Hemsworth, nesklame ani prezidentka Julianne Moore, tu nemám žiadny problém. Réžia a technická stránka sú stále výborné, síce to možno nepôsobí až tak veľkolepo, ako by sa dalo očakávať, ale aj tak to má kvalitnú vizuálnu stránku, dobrú atmosféru a v rámci svojej kategórie aj nadmieru kvalitné a dospelé prevedenie. A opäť nesklame ani hudba. Takže síce súhlasím s tým, že sa jedná o trochu zbytočný diel, ktorý len odďaľuje to hlavné, ale o dobrom hodnotení ani trochu nepochybujem, mne sa to stále dosť páčilo a teším sa na finále. 77% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Hangrygejs: Mocinkygej - první číslo se v rámci celé té pošahané série nevychyluje ni vzhůru, ni dolů. Katniss stále vyhlíží namalovaná a trošku zpovzdálí hezky, nenaklaunovaná a z podhledu jako basetí štěně po obrně. Její noční úborek však dává tušit, že se definitivně zakulatila v oblasti vaků, proč tedy snižovat obligátní trojhvězdu, že? Protože Pýta je odpudivý nedonošenec? A co. To tam je kdekdo. Nebo že Můrová hraje dost nepřesvědčivě? Také ji asi scénář kapánek znechutil. Možná je ve svém babičkovském věku skeptická ku příběhu o harantech, co za pomoci lukostřelby a jakéhosi zmutovaného kosa zachrání svět tím, že všechny přesvědčí, ať se nechají tupě pozabíjet. Jenže - také jsme bývali mladí, Julino, tak nechme uhříkatým jejich fantasie! Já kupříkladu uchcával z Vinnetouovo Rybárny. Chtěl jsem si ji zachránit, odnést do Fort Knoxu a tam si s ní na zlatých cihličkách hrát na doktora Bolítojenchvilku. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (30)

  • Smrt Philipa Seymoura Hoffmana, představitele Plutarcha Heavensbeeho, zkomplikovala natáčení, protože měl mít ještě 7 natáčecích dnů. Jeho role byla dokončena za přispění počítačových technologií. Film je věnován jeho památce. (Weasley)
  • Film se natáčel pod pracovním názvem "Seashore". (Cheeker)
  • Julianne Moore priznala, že k prijatiu roly Almy Coin ju presvedčili jej dve deti, obe fanúšikovia kníh. (Kacenka616)

Související novinky

Divergence se přesouvá do televize

Divergence se přesouvá do televize

21.07.2016

Půlení závěrů velkých sérií není zrovna populární trend. U Harryho Pottera nebo Stmívání se to ještě podařilo, Hunger Games ale docela klopýtaly a sérii Divergence tyhle čachry rovnou zlomily vaz.… (více)

10 nejlépe placených herců roku 2015

10 nejlépe placených herců roku 2015

06.08.2015

Časopis Forbes i letos vytáhl kalkulačku, aby dal nám na vědomí, kterým hereckým tvářím máme závidět výplatu za první polovinu roku. Kdo usedl na trůn? Podle očekávání Robert Downey Jr., který letos… (více)

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama