Reklama

Reklama

Pád

(seriál)
Trailer 2
Drama / Thriller / Psychologický
Velká Británie, (2013–2016), 17 h 26 min (Minutáž: 58–90 min)

Tvůrci:

Allan Cubitt

Scénář:

Allan Cubitt

Hrají:

Gillian Anderson, Jamie Dornan, John Lynch, Aisling Franciosi, Bronagh Waugh, Niamh McGrady, Sarah Beattie, Stuart Graham, Bronágh Taggart, Valene Kane (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(17)

V dramatickém seriálu ze Severního Irska se představí Gillian Andersonová v hlavní roli policejní komisařky Stelly Gibsonové, jež byla převelena z londýnské policie do Belfastu, aby zde pomohla dopadnout ďábelsky chytrého sériového vraha. Zatímco Gibsonová absolvuje cestu z Londýna, představí se nám samotný vrah Paul Spector (Jamie Dornan). Drama se soustředí kolem policejního vyšetřování, které odkrývá příběhy rodin na straně obětí i vraha, jejichž životy zůstanou navždy poznamenány.
Kritikou opěvovaný seriál The Fall se vrací se svou druhou řadou. V pokračování této strhující napínavé hry se vrací Gillian Andersonová v hlavní roli policejní komisařky Stelly Gibsonové, která je na stopě sériovému vrahovi Paulu Spectorovi v podání Jamieho Dornana. Druhá sezóna se odehrává v Belfastu v Severním Irsku a navazuje přesně tam, kde skončila první řada. V šesti hodinových epizodách uvidíme, jak se stíhání Spectora stává tím zoufalejší, čím více se kolem něho utahuje smyčka. Vrah je totiž po psychologické stránce nebezpečnější než kdy dřív. (Cinemax)

(více)

Recenze (353)

laik_60 

všechny recenze uživatele

sledovať takýto seriál s týždňovými prestávkami to by m rachlo. Páčila sa mi od začiatku myšlienka scenáru, že od začiatku sme vedeli kto je kto. Chladno krásna komisárka verzus chladný nekompromisný psychopatický vrah. Som v druhej sérii prvá za päť bodov, druha, začínam rozmýšľať prečo to tak ťahajú už vidím, na stole aj tretiu sériu .. dúfam že sa dozviem do konca filmu prečo brunetky !!!! :) Odporúčam milovníkom krimi thrillerov tento britský je veľmi vydarený dejom aj hercami . A propó ... nie som vyznávačom hodnotenia ci komentovania každej časti seriálu. Mám radšej komentáre k ucelenému dielu. Takže tak .. nečkajte odo mňa podrobnosti .. ako celok to naozaj stojí za kuknutie ... tá tretia séria je síce už trocha "ponaťahovaná a aj spolitizovaná ale asi chceli producenti ešte dajaké prašule nazgýňať. V celku je to dobré . Dopozeral som aj tretiu sériu malo o zaujímavý záver ale v celku som mal dojem, že to už bolo len také naťahovanie deja .žiaľ , prečo išlo o 31 ročné brunety , som sa už nedozvedel, škoda, mohli to urýchliť a nedržať toľko divákov v napätí tá hra so stratou pamäti a obhajobou bolo už nudné zbytočne rozhorčujúce. ()

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikdy bych nevěřila, že sledovat téměř souběžně policejní vyšetřování vražd a zároveň samotného vraha při jeho činech, bude tak zajímavé a napínavé, i přesto, že pachatele dopředu znám. Tuto variantu použili tvůrci sice jen ve dvou sériích, ale i ta třetí stála za to. Byla více psychologická a měla výrazně pomalejší tempo, což neskutečně zafungovalo ve vygradování posledního dílu plného agrese a totální sebedestrukce Paula Spectora. Seriál se může pyšnit skvělými hereckými výkony skoro všech zúčastněných. Když se soustředím na hlavní postavy, tak Gillian Anderson jako vyšetřovatelka rozhodně nezklamala a Jamie Dornan v roli vraha byl naprosto vynikající. Občas jsem se i přistihla, že jsem mu fandila, aby z toho všeho nějak vybruslil, což se mi snad nikdy u žádné kriminálky nestalo, takto sympatizovat se zápornou postavou. Dokázal totiž zahrát i na dojemnou notu, třeba ve chvílích, kdy bylo z jeho výrazu cítit, že svoji dceru opravdu miluje. The Fall patří bezesporu mezi nejlepší seriály, co jsem zatím viděla. Mohu jen doporučit. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Nenapadna miniserie, o to lepsi vysledek, vynikajici prace s az hypnotickou atmosferou. Vuci agentce paralelni linie stourajici se v mysli deviantniho zabijaka je prijemne mraziva a zneklidnujici. Stejne tak decentni seznamovani se s budouci obeti. A pak je tu Gillian coby ledova kralovna s odzbrojujicim scenaristickym arsenalem, ach... ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Tak neuvěřitelné množství chyb a přešlapů, které zde policisté během tří řad dokázali nadrobit, bohužel totálně sráží veškeré ambice seriálu... ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Britové mají tíživé kriminálky prostě v krvi; tam, kde americký The Killing žalostně selhává, The Fall bez větší námahy kraluje. Především první série je skvěle vystupňované drama, u kterého omylem neusnete. Druhá série mohla být ještě lepší, kdyby byla i závěrečnou – poslední díl k tomu měl výborně nakročeno, všechno hezky uzavřít... ale to se nestalo a teď fakt nevím, o čem bude třetí série – že by něco na způsob Hannibala po britsku? Nicméně, Jamie Dornan si tu hezky střihl roli vraha, který nebyl jen plochou karikaturou, ale skutečně zajímavým záporákem, který spolu s Gillian Anderson utáhl obě série. Ale Colinu „Merlinovi“ Morganovi jsem roli zkušeného detektiva fakt nevěřila, i když bylo fajn ho zase v něčem vidět. ()

mo cuishle 

všechny recenze uživatele

Proč jsem to objevila až teď? Výborný kriminální seriál. Pan Šádes má zase roli...Nicméně toho sadistickýho hnusáka hraje skvěle. A Dejna snad vůbec nestárne, vypadá ještě líp než v 90tkách. Pro mě překvapivý konec. S popiskem ale nesouhlasím. Ďábelský chytrý vrah rozhodně není. Naopak riskuje čim dál tim vic a já si celou dobu říkala jaky že to jsou rozdíly mezi muži a ženami. Žena ta by ŕešila milion věcí. A co když a co kdyby...kdežto muž-vrah ten prostě jde a udělá co chce. Manželce řekne to a "milence" to. Že by se mohly potkat (když bydlí v jedné ulici) a říct si to? Nic. Žádný přemýšlení o rizikách. Nebo co by se mohlo pos*at. Svědci? Nevadí. Těch se zbaví taky. Na pohodu.  Hodnocení 85% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Na jednej starne stojí Stella – policajná komisárka s ľadovým pohľadom. Za týmto vypestovaným zovňajškom sa však ukrýva ozajstná dračica, ale je v nej až niečo clivé. Na druhej strane chladnokrvný sériový vrah – Paul Spector. Aj v jeho prípade ide o herecký koncert. Inteligentný muž, milujúci otec dvoch detí, má zvrátené záľuby, pestuje si ich od útleho detstva a v dospelosti ich doviedol k dokonalosti. Prvá a tretia séria boli výborné, každý diel má spád, myšlienku a často vás chod udalostí prekvapí. Druhá séria bola o niečo nudnejšia a strácala dych a nové nápady. Vyzdvihnúť treba úlohu a výkon Aisling Franciosi (Katie), vysiľujúce dôsledky jej „lásky“, či skôr zbožňovania Paula, dokážu vyraziť dych. ()

pytlák 

všechny recenze uživatele

Vrah od vedle a zarputilá vyšetřovatelka. Možná ohraný koncept, ale perfektně napsané postavy a vpíjející až hypnotická atmosféra dělají divy. Přičtěte si dobré herecké výkony, super konec a máte vyhráno. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál, těžící z opravdovosti a především taky z posledního dílu, který nicméně dost narušuje závěr, který sice slibuje pokračování, nicméně nenabídl mi ani špetku nějakého uspokojení po tom, co jsem musel "vytrpět". ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Po 1. sérii: Zo začiatku trochu neprehľadné, ale po prvom dieli to už fungovalo. Atmosféra je fajn, naturalistické spracovanie tiež, ale vadilo mi, že hneď bolo jasné, kto je vrah. Ceelkovo mi to pripadá ako premárnená šanca využiť zaujímavý scenár. Druhá dejová línia s drogami bola úplne zbytočná a vďaka krátkosti času (5 dielov) aj príliš stručná. Je to škoda, pretože zo začiatku mi to pripadalo ako taký britský The Killing, ale bohužiaľ sa to nenaplnilo. Lepšie bude pozrieť si Luther-a alebo The Killing :) 70 % ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Zajímavá a netradiční kriminálka, která sází na civilní a tísnivou atmosféru a psychologii postav. Jasně vyčnívá Gillian Anderson a Jamie Dornan, kteří skvěle ztvárňují titulní postavy. Přesto The Fall něco málo schází k dokonalosti - možná právě ona civilnost a pomalé tempo seriálu ubírají. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, jak mi něco takového mohlo uniknout. Naprosto skvělé. Krimi mám hodně rád a tohle je pecka. Navíc se Gillian Anderson vymanila ze své skulinky akta x. Prostě boží. Velmi mě také překvapil Jamie Doman, moje chyba, že jsem si ho zaškatulkoval do role milovníka. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další britský klenot a další absolutně špičková záležitost. V rámci detektivního žánru je to absolutní top a společně s Broadchurchem pravděpodobně to úplně nejlepší, co v Británii v tomhle směru vzniklo. Gillian Anderson je absolutně fantastický a její protivník v podání Jamieho Dornana mně taky velmi mile překvapil. THe Fall se může pochlubit naprosto dokonalým scénářem, propracovanými postavami (ta jejich psychologie je fakt mimořádná), které jsou navíc nesmírně zajímavé (zatímco Stella je občas fakt nesnesitelná, Paulovi nejde nefandit) a úžasně mrazivou a depresivní atmosféru. Na rozdíl od mnoha lidí si nemyslím, že je tempo pomalé, naopak si myslím, že právě tohle nespěchání seriálu jedině prospělo, navíc jsem se nenudil ani jedinou vteřinu, protože ty dialogy jsou prostě absolutně strhující. Naopak souhlasím s tím, že první řada je jednoznačně nejlepší (100%), druhá jí ale kvalitativně šlape na paty (98%) a ta třetí i přes trošku slabší rozjezd koneckonců taky (95%). Naprosto dokonalé a po dlouhé době konečně zase seriál, který mně naprosto celého pohltil. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každá řada trochu jiná, ale celkově musím dát plný počet hvězdiček. Vyjímečný souboj dvou vyjímečných "hrdinů" (a samozřejmě jejich vyjímečných představitelů), který je nadprůměrný tím, že ukazuje nejen vlastní pátrání a dopadení (a ještě dále), ale i oběti v okolí seriového vraha - a nemyslím tím jen přímo zavražděné ženy... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti pomalým atmosférickým kriminálkám, ani psychologické drobnokresbě postav, jenže The Fall se často vůbec nehýbe z místa. Na pěti dílech první série se vyšetřování sotva stačilo rozběhnout, natož aby se uzavřela alespoň jedna z dějových linií. O nějaké divoké naháněčce vraha jsem si mohl nechat jen zdát. Místo ní se čas od času objevila skvěle natočená silná scéna. A to ať šlo o telefonický hovor na policejní linku, nebo o momentku ze běžného života v neklidném Belfastu. Jako náhrada za tradiční schéma to není špatné, ale klasická struktura vyprávění by mě potěšila víc. Ke čtyřem hvězdám jsem se přiklonil čistě kvůli výborné Gillian Anderson, která si skoro přes kopírák zopakovala roli z Hannibala. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Druhá série konečně dovolí nahlédnout myšlenkové pozadí seriálu a je to pro mě zklamání. Ve výsledku za tím není nic víc než neinvenčně překlopená ideologie genderu: muži jsou tu vesměs zobrazeni jako neschopní slaboši, poslušně sekundující svým dominantním partnerkám, naopak ženy působí dosti neženským až odpudivým dojmem. Muži, kteří se nechovají jako slaboši se automaticky řadí rovnou mezi násilníky a zločince (sériový vrah, pedofilní kněz, agresivní nácek), jakýkoli pozitivní model sebevědomého mužství se nepřipouští. Nejsympatičtější (a nejsvobodnější) postavou je tak paradoxně sériový vrah. Už chápu, proč muži ve švédsku, země genderové ideoligii zaslíbené, působí tak zakřiknutým dojmem. Místo zamýšleného pohledu do nitra sériového vraha se tak nabízí jen pohled na neutěšený svět pokřivený genderovou idelogií. Nikde jinde není tahle plíživá nákaza kulturního marxismu tak zřejmá, jako právě ve filmové tvorbě. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Po fanatické Američance Sarah Linden a asociální Švédce Sáze Norén přichází na seriálovou krimi scénu další ledová královna, tentokrát Angličanka Stella Gibson. Stella je z celého filmu asi největší chlap, který si tam zahrál, i když velmi ráda využívá své ženské zbraně.. Největší boje bohužel má se svým šéfem a bývalým milencem Jimem Burnsem, který se chová jako ustrašená baba a hází jí při vyšetřování klacky pod nohy.. Jamie Dornan si u mě po "Padesáti odstínech šedi" značně zvedl hereckou reputaci a v roli narušeného úchyláka ze sebe vydal všechno.. První díly mě moc nenadchly.. :-( Hodně jsem postrádala napětí a tajemno.. Bohužel od začátku mám jasně naservírováno, KDO je vrah, CO dělá, KOMU to dělá a KDE to zrovna dělá.. Naopak mi chybělo nějaké rozhřešení PROČ to dělá.. Konec první série se velmi slušně rozjede a celá druhá má obstojný spád.. Na můj vkus možná trošku rozvleklé, ale příjemně koukatelné :-) Gibson je v podstatě Scully bez UFO ;-) PS: Velmi zajímavé je, že Stella vyšetřuje de facto sama, bez pořádného parťáka, který jí kreje záda.. Asistenty má, ale klasického rovného partnera ne.. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

V Anglii je to menší fenomén, no a já zase okamžitě slyším na seriové vrahy. Tak schválně jak moc mě mocný Belfast pohltí. 1.série 75%// dodatek ... Myslím si, že jsem si nemohl vybrat lepší atmosféru na finále, je kolem půlnoci a venku prší. Dosti pochmurné počasí k už tak dosti morbidnímu leč znamenitému serošu. Byl to můj rest z Anglie, který jsem si vždy čas od času pustil, ale zase odložil, přitom to je takový poklad. Portrét vraha a celkové zamyšlení se nad opravdovostí unika seriového vraha mně přijde mnohem přesnější a odvážnější než cokoliv, co jsem na obrazovkách doposud viděl. Kam se hrabou komiksový Jokerové, nebo dokumenty o Bundym, tohle si v preciznosti s ničím nezadá. Je to sebepohlcující reflexe, ale i částečné ospravedlnění těch pokřivených deviantů, co chodí nocí a vyžadují něco víc. Nesmíme je glorifikovat, každopádně bychom je neměli hned zatracovat bez špetky pochopení a analýzy, protože jsem přesvědčen, že člověk se nerodí jako zabiják a násilník, k tomu jej přivedou okolnosti zejména z dětství. Pro mě je tohle kult a Belfast chci vidět, taková dóza surovosti byla zapotřebí, protože jedině tak jak byla tahle věc natočena, mohla být naplno vystavena krvavá košile Paula Spectra a útrob jeho uvažování. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Velice snadno zapomenutelný seriál, který svými nezajímavými postavami a průměrnými hereckými výkony nikterak nemotivuje diváka k očekávání další epizody. The Fall nemá ani atmosféru, ani příliš originální nápad a ve srovnání s nejlepšími současnými detektivními seriály příliš neobstojí. ()

Reklama

Reklama