Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 5
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 5

Recenze (1 425)

Toren 

všechny recenze uživatele

6,5/10. Nadržuju tomu hlavně proto, páč vím, jak těžký to Abrams musel mít. A fakt se snažil. Problém je, že všechno jede šílenou rychlostí a není čas se zastavovat, díky čemuž je snímek spíš roztěkanou ale zároveň i správně blockbusterovou mozaikou. Je to epický a hloupý zároveň. Ale to ke Star Wars patřilo vždy. Jsem spokojený, i přesto, že to mohlo bejt mnohem, mnohem lepší. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Logiku vystriedala ezoterika a Rey prepnutu do "full punk" módu neženú dopredu kvalitné motivácie, ale kadejaké dojmy, pocity, zjavenia, spomienky a podobné lacné barličky. Vo výsledku sa ale aj tak dostávame kam chceme, do fantastického blockbusteru, ktorý má atmosféru a drajv. Pre mňa SW nikdy neboli viac, takže spokojnosť. 80% ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Není to vlastně o moc horší, než dva předchozí filmy. Jen se tu o to více projevuje efekt příběhů, kde se používají kouzla. Tato kouzla mají totiž tu vlastnost, že v průběhu jednotlivých dílů neustále gradují a na konci jsou už tak mocná, že to nabourává celou logiku příběhu a nic pak už nedává smysl. Stát se totiž může úplně cokoliv a kdykoliv a jde jen o to, jakou blbost si autoři zrovna vymyslí, co se jim zrovna hodí nebo nehodí. A já jsem pak otupělý a je mi všechno jedno. Jinak je to koukatelná podívaná, která není vyloženě supertrapná. Jen je to takové školácké, prvoplánové a někdy hloupé (příklad: fanouškům se nelíbila Číňanka, tak ji dáme nějakou strašně trapnou větu, aby jsme si mohli oddychnout, že s partou nejede). Carrie Fischer se moc nepovedla. Nevím, jestli nějak vložili už natočený materiál do jiného obrazu nebo použili digitální tváře, ale výsledkem jsou akorát neskutečně prkenné scény, ve kterých stojí, jen kouká a pak řekne nějakou větu, kterou by mohla říct úplně na cokoliv. Závěr je hrozně happy, ale možná dobře, že se na poslední chvíli neoživil třeba Darth Vader, ani bych se tomu už nedivil. Jinak je nová trilogie taková, jakou jsem celkem čekal; zbytečná a zábavná. Ale ani u jednoho to není úplně stoprocentní :-) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zhruba do půli stopáže výborná, svižná pohádka, která dávala smysl a sem tam nabídla i nějaký osvěžující vtip. Bez ironie pohoda. Ale od momentu vyjevení původu Rey se z toho jak mávnutím kouzelného proutku stala příšerně hloupá, bizarní, klišovitá, bezradná pitomost, kterou by krásně zparodovaly Monty Python, kdyby ještě fungovaly. Trpěl jsem jako zvíře, schovával hlavu do dlaní a celou druhou půlku počítal minuty do konce. Při Finnově „Cítím to.“ jsem dostal záchvat smíchu, ale ne radostný, nýbrž zoufalý, nevěřícný, z toho co vidím a slyším. Nevěřím, že ten všudypřítomný patos v závěru má na svědomí tak šikovný člověk, jako Abrams, nejel třeba náhle na dovolenou a nevzal to místo něho Emmerich? Úplně vidím tu brainstormovou poradu pohlavárů Disneyho, jak se sejdou kolem stolu, a v panice vymýšlejí, jak to nejlépe zfouknout, aby se neopakovaly bídné tržby osmého dílu (mimochodem výborného, za tím si pořád stojím). Ten nabídl odvážnou odbočku, vzal to po svém a bohužel narazil. Takže Disney to srabácky celé znegoval, postavil na hlavu, nesmyslně zakomponoval staré motivy a postavy a jeho výsledkem je ten pověstný eintopf, co uvařily pejsek s kočičkou, po kterém bolí bříško. A ani živočišné uhlí vám nepomůže. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nova trilogie ma bohuzel sestupnou kvalitu. Zatimco sedma epizoda byla fajn, i kdyz to mohlo bejt i natesenim po delsi pauze od trojky, osmicka uz byla krapet o nicem a devitka jde v tomhle jeste dal. Ano, mame tu spoustu epickejch bitek, klasickou perfektni hudbu, vymazleny triky, souboje na mece, souboje ve vesmiru, proste vsechno, co k Star Wars patri, ale to je proste vsechno. Nova particka je tezce nezajimava a i kdyby jim tam trhaly streva nebo si to tam spolu rozdavali, bude vam to burt. Starejch postav nam tu uz moc nezustalo, rozlouceni Carrie je vylozene trapny a Billy Dee v podstate zbytecnej. Ale na to, ze me postavy uz nijak zvlast nezajimaj, jsem si uz vicemene zvyknul, tady je nejhorsi problem naprosto vymastenej scenar. Je mi jasny, ze se tam tvurci pokouseli narvat co nejvic, vsechno douzavrit, sem tam mrknout na letity fandy, ale vysledek je proste nesmyslnej chaos, kde obcas je to jen blby, obcas smesny, ale vetsinu casu to kolikrat proste nedava smysl, at uz dej nebo jednani postav. No a ocekavany epicky finale je zaprvy predvidatelny a za druhy lehce trapny. Jako jo, porad je to jedno z mala zabavnejch sci-fi poslednich let, nuda opravdu nehrozi a klidne na to nekdy znova kouknu, ale se starejma Star Wars to uz moc spolecnyho nema, za me zklamani, i kdyz v podstate ocekavany. ()

Galerie (124)

Zajímavosti (60)

  • Režisér J.J. Abrams nie je s filmom spokojný. Na natáčanie Epizódy VII (2015) mal o tri mesiace viac času, než koľko dosta na túto epizódu. Veľa scén sa teda vymýšľalo priamo na pľaci. Dokonca ho kaderníčka strihala pri režírovaní len preto, že Abrams nechcel strácať žiaden čas. Bolo to spôsobené tým, že stratili čas odchodom pôvodného režiséra Riana Johnsona a Disney odmietlo mať premiéru inokedy ako v decembri, kedy sú najväčšie tržby. (Krnac)
  • Vzestup Skywalkera se odehrává 35 let ABY (po bitvě o Yavin) a pokud se Disney v budoucnosti nerozhodne jinak, jedná se o úplný konec sithské hrozby v galaxii. K podobné události došlo v alternativní kontinuitě Star Wars, Expandovaném univerzu (Legends), až v roce 140 ABY, a to se smrtí Darth Wredda a zničením řádu One Sith (Jeden Sith – založeném Darthem Kraytem, rodným jménem A'Sharad Hett, padlým rytířem Jedi z dob Klonových válek). Rok 140 ABY také představuje konec Expandovaného univerza, neboť nebylo vydáno žádné dílo, které by zasahovalo dál do budoucnosti. (vojtaruzek)
  • Slavná hláška „I've got a bad feeling about this“ („Mám z toho špatný pocit“), která zazněla ve všech Star Wars filmech, je řečena i zde, a to Landem Calrissianem (Billy Dee Williams). (Sidarius)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

včera

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Reklama

Reklama