Reklama

Reklama

Šingeki no kjodžin

(seriál)
  • Japonsko 進撃の巨人 (více)
Trailer 2
Japonsko, (2013–2023), 36 h 45 min (Minutáž: 23–85 min)

Předloha:

Hadžime Isajama (komiks)

Hrají:

Romi Paku, Akeno Watanabe, Susumu Čiba, Unšó Išizuka, Hiroši Kamija, Júki Kadži, Juiči Karasuma, Tomokazu Sugita, Kódži Jusa, Minami Takajama, Hideaki Tezuka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(89)

Lidé byli nuceni bojovat s obry o záchranu svého pokolení. Když se schylovalo k nejhoršímu, postavili několik měst pod ochranou mohutných zdí, které obři nedokázali překonat. Po jedno celé století si lidé za hradbami mohli oddechnout a žít v relativním míru, avšak odříznuti od okolního světa. Mír ale trval jen do dne, než jedno z těchto měst, obehnané zdí, Maria, bylo napadeno dosud nevídaným šedesátimetrovým obrem, kterému se ochranu města podařilo překonat. Ústřední postava příběhu Aren Jaegar se svou adoptivní sestrou Mikasou při útoku přicházejí o svoji matku a vydávají se vstříc nehostinému světu. (-Victor-)

(více)

Recenze uživatele Ryuuhei k tomuto seriálu (9)

Šingeki no kjodžin (2013) 

Nakonec udílím jen 3 hvězdy a to převážně za ten fakt, že mě některé série vyloženě nebavily a převládal tu velký kontrast mezi tím epickým a naopak nudným a prvoplánovým. Někde bych mohl chválit, jinde nadávat. Uznávám celkový nápad, ale po tom všem, co jsem během naprosto zbytečně natahované desetileté cesty této série viděl, mám už laťku trochu jinde. Bavilo mě to počáteční tajemství, to postupné odhalování pravdy. Jakmile tento prvek opadl a vše se překlenulo v nekonečný zástup soubojů, řadu filozofických patosů a do vínku se přidaly především další uječené postavy, začalo to u mě ztrácet na významu. A finále mě také ze židle nezvedlo. ()

Season 2 (2017) (S02) 

S druhou sérií rozhodně nejsem spokojený tak, s jako zatím nepřekonanou první. Co mi hlavně vadilo, byla půlka série flashbacků (a taktéž flashbacků ve flashbacích) zaměřujících se zejména na postavy, které mě osobně vůbec nezajímaly. Ony jakože byly v ději svým způsobem důležité, ale stále mám pocit, že jsem se třeba zrovna o „Christě“ nedozvěděl vůbec nic a vyprávění stylem „jsem stejná, jako ona“ mi zrovna dvakrát nesedne, protože zkrátka nic nevysvětluje. Akorát tedy zdržování od postupu v ději. O to zajímavější bylo odkrytí pravdy za tím, kdo je Colossal a Armored titan, na což jsem čekal celé ty roky a díky úspěšnému vyhýbání se spoilerům si alespoň ohledně Colossala zachoval menší překvapení. Druhá polovina tedy i dobrá, nevyhla se zajímavé akci, napětí a náznakům té „pravdy“, po které hladovím a která mě také jako jediná žene v této sérii kupředu. Jinak by mě už ty občasné „epické“ proslovy a uřvaný Eren docela lezli na nervy (jakože lezou stále). Opening opět skvěle chytlavý a ending tentokrát pracuje s až zvláštní atmosférou. Vizuálně opět špička, sem tam nějaký ten 3D model vůbec nevadil. Stránce zpracování bych tedy rozhodně neměl co vytknout. Jenže jak říkám, oproti doslova epické první sérii to byl dějově dost velký úkrok stranou a spíš takový trailer na to, co má teprve přijít. Teď jen doufat, že ty docela dobře nastřelené cliffhangery (zejména ten úplně poslední) v další sérii prorazí. Jinak se o osud SnK upřímně docela bojím. Naštěstí, budeme čekat jen rok. 65% ()

Season 3 (2018) (S03) 

1. polovina: Defakto druhá část druhé série, která mě konečně nadchla. Tedy, počáteční politická část mě nudila k smrti, ale zároveň vedla k velkému množství odhalené pravdy. A ta už byla třeba jako sůl, protože série neustále jen chodila okolo horké kaše a zahrávala si s divákovou trpělivostí. Takhle jsme blíž celé podstatě fiktivního světa, s výtečně otevřeným koncem, jehož možná dost nečekané pokračování nás čeká již velmi brzy. Zaplaťpánbůh! 2. polovina (aktualizace z 10. 7.) Naopak druhá část se neskutečně rozjela! Konečně se zaměřila na důležitou misi získání zpět původního domova a důležitých soubojů s nejsilnějšími titány. Bylo to neskutečně napínavé, atmosférické, i emotivní. A aby toho nebylo málo, poslední část vzala člověku dech ještě víc, když došlo k odhalení pravdy, jak se to se světem a s titány vlastně má. Trošku se obávám vzhledem k závěru dalšího vývoje, ale těším se. I když bohužel, dočkáme se jej až za rok. V každém případě, po první části, která mě ve většině nebavila, byl tohle obrat o 360°. Vážně... Jestli někdo nemá celou mánii okolo titánů rád, přichází o hodně - o originální námět a poutavý děj. ()

Kibó no tobira (2020) (S04E03) 

Opravdu je třeba tuto sérii takto přehodnocovat už od začátku? První epizody byly celkem nudné, ukecané a byť představily nové, potenciálně zajímavé postavy, s dějem trochu hnuly až u tohoto, třetího dílu, který v podstatě vysvětluje motivace a pohnutky původních jedinců stojících za útokem na Zeď. Jenže pořád je to jen o tom, že se děj plácá v minulosti, sem tam přihodí poválečnou (a tedy méně záživnou) přítomnost a s nějakým pohnutím kupředu vůbec nespěchá. Na konci se sice objevila zajímavá, tajemná postava, která ve mně zažehla opět nějakou větší zvědavost. Ale prostě bych rád, kdyby se už konečně něco začalo opravdu dít. Ať se klidně už objeví uřvaný Eren! Těším se na další epizodu. ()

Icuwari mono (2021) (S04E11) 

Jestli byl kdy Eren otravný a uřvaný, Gabi ho dokázala překonat v několika málo epizodách. Obecně, nové postavy jsou nesympatické až hanba! Jeden z důvodů, proč mě nová série nebere a nehodlám ji vychvalovat do nebes, jako to tu dělá většina ostatních. Dějově jinak v pohodě, chystá se něco velkého a taktéž se pomalu, ale jistě blíží úplný konec. Nevím, zda budu nějak moc litovat, až na to dojde. ()

Danzai (2022) (S04E17) 

Rozdělení jedné série na dvě části prostě nebylo fajn - už jen proto, jak moc jsem z děje vypadl. První polovina mě nějak zvlášť nenadchla, o to méně nadšený jsem hned z první epizody té druhé, která diváky hodila rovnou do jádra konfliktu a „aklimatizujte se, jak chcete“. Odkdy jsou navíc titáni spíše ve 3D a ne klasicky animovaní? Pro mě osobně do očí bijící zjištění, byť pojetí této animace není samo o sobě až tolik špatné. Proti mému zmatení ovšem hraje roli fakt, že tu padla zajímavá myšlenka: Co, když Eren vážně není ten zlý a všechno to jen hraje, aby došel úplně jinému cíli? Rád alespoň na tuto otázku obdržím odpověď. Zatím se v dalších epizodách pokusím do toho všeho chaosu soubojů několika titánů trochu dostat. Třeba to bude dobrý závěr této dlouholeté cesty! ()

Džinrui no joake (2022) (S04E28) 

Všichni se z Titánů mohou v posledních sezónách pominout a já bych to u této "poslední" byl tak nějak konečně ochoten pochopit. Od kecání, nezajímavých nových postav a neustálého protahování se konečně přešlo k činům. Od druhé epizody šlo o intenzivní jízdu titánů proti titánům, lidí proti lidem, titánů proti lidem, lidí proti titánům, zkrátka úžasně koordinovanému chaosu proloženému vysvětlením, co jsou stoupenci Ymir, kdo byla Ymir a jak se zvrtl Zekkeův plán vše ukončit tak nějak humánně. Zároveň série rozdělila fanoušky na dva tábory - ty, kteří s Erenem souhlasí a ty, kteří jeho ideologii odmítají. Já se řadím k těm prvním - Erenovo jednání podporuju. I když je to kruté, jedině očista světa může vše tak nějak ukončit, ne marné doufání, že zkažená mysl lidstva projde zázračným očistcem. Vše by bylo perfektní, sérii jsem si od té třetí opravdu nesmírně užíval, dokud se ji tvůrci nerozhodli před koncem utnout a nechat nás zase další rok čekat na vyvrbení, které by se dalo pořešit v dalších 4-6 epizodách. Za tenhle tah nemohu vážně udílet plné hodnocení. Jinak super, pro mě ohromné překvapení po té pachuti, co v mých ústech zanechala první polovina. ()

Džinaraši / Cumibitotači (2023) (S04E29) 

Úvod super, atmosférický a přibližující hrůzy Erenova burácení. Kecací druhá čtvrtina mě až tolik nebavila, těšil jsem se na akci, která přišla záhy a přinesla řadu výtečně animovaných bojů. MAPPA se nezapřela, opět to jsou vizuální orgie, které se minimálně spoléhají na CGI a když, pořád to vypadá dobře a přehledně. Jen mě dost naštvalo, že to opět skončilo v tom nejzajímavějším a nejepičtějším a na druhou polovinu si počkáme až do podzimu. Vzhledem k nudnějším částem nemůžu dávat plný počet, ale jsem celkem nadšený a hajplý na pokračování! ()

Ten to či no tatakai / Nagai jume / Ano oka no ki ni mukatte (2023) (S04E30) 

U mě se rozhodně nadšení nekoná. Jak bylo finále výborně budováno v předchozím díle, zde nakráčel dost standardní a očekávaný konec. Smršť hodiny a půl neustálých soubojů a snových sekvencí, které dělaly bordel v už tak nesouvisle prezentovaných scénách, či nějaká ta snaha o filozofii a otázky smyslu života. Místy dost prvoplánové, mi přišlo. Jediné, co se mi opravdu líbilo, tak finální epilog, který ukázal, že lidstvo se periodicky vždycky zničí samo, ať má předtím úmysly sebelepší. Jsem spíš rád, že už je konec a natahovaná, desetiletá cesta s tímto počinem, je aspoň trochu uspokojivě uzavřena. ()

Reklama

Reklama