Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (144)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První sezónu seriálu Fargo jsem si opravdu užil. Kupodivu mi příliš nevadily některé pasáže s téměř nulovým dějem, pokud nepřišly hned po některé z akčnějších epizod. Celé první řadě jasně dominovali Billy Bob Thornton a Martin Freeman, s určitým odstupem se za nimi držel Colin Hanks. Je mi trochu líto, že více prostoru pro svou postavu nedostal Keith Carradine, ale jinak jsem byl s první sérií velmi spokojen a dobře jsem se u ní bavil. ()

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záver sa mi zdal na niektorých miestach morálne diskutabilný a tiež už príliš za vlasy pritiahnutý (že udalosti boli vyrozprávané presne tak, ako sa stali, to nechápeme doslova, však?), ale inak dobrý seriálový spoločník. Dúfam len, že sa ďalšie série od filmového Farga vzdialili ešte viac. To je totiž v koncentrovanosti toho, čo sa - s maximálnym úspechom - snaží povedať, nedostihnuteľné, vlastne definitívne. Seriálové Fargo, i keď sa snažilo, tam nedošlo ani spolovice. Ako morálne diskutabilné vlastne ani nemohlo... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hltal som to ako jablkové koláče od babky. Veľmi sľubná zápletka pomaly sa rozvíjajúca a komplikujúca sa k mojej veľkej spokojnosti a k veľkej nespokojnosti všetkých zúčastnených. Thornton má veľmi skvelú postavu a berie si z nej každú minútu pre seba. Freeman dokazuje že nie je len Hobitom ale aj pekným psychopatom. Jeho premena je veľmi výrazným a funkčným prvkom. Bavil ma najviac. Inak plejáda výborných hercov, scenáristických a réžijných nápadov - mojžíšové rany - a pekne vygradované finále. Hoci pilot bol vo svojej ťarbavosti a čiernohumornosti o máličko lepší. Ale atmosféra bezchybná. Ďalší silný pilier americkej seriálovej tvorby. 1. séria - 100% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po tom velkom hypu som celkom sklamany. Hlavnym plusom serialu je styl, ktory dokonale napodobnil styl filmovej verzie. V tomto smere som absolutne spokojny. Co sa tyka kvalitny, tak po famoznom pilote v ktorom sa toho udialo fakt neskutocne vela, neustale klesala nizsie a nizsie a posledne 3-4 diely mi pripadali strasne natahovane az som sa nevedel dockat konca. Ustredna zapletka by dokonale vystacila na jeden film, ale kedze ma serial 10 dielov, tak na nu museli navesat kopu dalsich linii a doslova o nicom scen v ktorych postavy viedli uplne zbytocne rozhovory, ktore mi rozhodne nepripadali vtipne. Strasne ma potesila jedna dejova naväznost na film. To som absolutne necakal. Zo scen povazujem za najpôsobivejsi rozhovor Thorntona a Hanska v pilote z ktoreho islel riadny strach. Z hercov jednoznacne dominuje celemu serialu Thornton, ktory podal fantasticky vykon. Bohuzial jeho postava mi az tak uplne nesedela, pretoze sa spraval obcas dost nezmyselne podla toho ako sa to hodilo scenaristovi. Nejak mu k nemu vôbec nesedelo preco Freemanovi pomohol alebo preco ho v pozdejsich dieloch rovno nezabil. Nebol to ani nijaky zasadovy zabijak, ale svina u ktorej ste nidky netusili co spravi. Na môj vkus zostal cely serial prilis necitatelny, takze keby ho Thornton tak zabavne nezahral, tak by som ho povazoval za velky fail. Zaujimavym vyvojom presiel Martin Freeman ako najprv utapnuchy chudak a neskôr bezcitny frajer. Bohuzial mi vôbec nesadla Allison Tolman ako miestna policajtka. Na famoznu Frances McDormand sa absolutne nechyta. Z hercov mi nesadli ani zabijak Adam Goldberg a dvojica agentov FBI v podani tych dvoch otravnych komikov. Zvysok hercov si tych miestnych vidlakov zahral perfektne. Takze vysledkom je seria, ktora ma uchvatny zaciatok ale postupne neustale kvalita upada az do ocakavaneho neprekvapiveho finale. Na film to ani zdaleka nema, ale za jedno pozretie to stoji. 7/10. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jenom proto, že jsem viděl film Fargo od bratrů Coenových z roku 1996, jsem chtěl zhlédnout i seriál zabývající se podobným příběhem. Nutno podotknout, že kdyby neoplýval seriál tak skvělými herci v hlavních rolích, zapadl by do průměru. Oba ústřední herci, Freeman s Thorntonem, každým dílem zlepšovali svůj výkon, až jsem pomalu nepobíral, jak brilantně oba své role ztvárnili. A nesmím opomenout ani hlavní policistku. Stylová hudba výborně pasovala k příběhu (celkově soundtrack se dá označit jako boží). Na seriálu se mi prostě líbilo vše včetně krajiny Minnesoty, hutné atmosféry a výborného konce. Už se těším na druhou sérii. Hodnocení:90% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela mě překvapilo, že se námět povedlo převést do seriálové podoby velmi dobře a byl mu zachován ten správný černý humor, kdy hlavně Billy Bob Thornton je v tomhle směru naprosto skvělý. Martin Freeman dokazuje, že mu sedí komplikované postavy, rozhodně není tak průhledný, jak byste si mysleli. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Po špičkovém pilotu jsem byl hodně zvědavý, jakým směrem se bude celá série ubírat. Bohužel přišlo spíš zklamání. Asi nejvíc mi vadil způsob, jakým se děj posouvá kupředu - všechny důležité okamžiky jsou postaveny na nepravděpodobných náhodách. Někdo může argumentovat, že šlo o účel, jenže já z toho měl pocit scénáristické neschopnosti. V každé epizodě se najde nespočet takových berliček, kdy se postavy náhodně setkávají a různé případy "osudově" prolínají. Dost laciné. Z hereckého obsazení stojí za zmínku zabiják Thornton (Aces) a hlavně Freeman, jehož pojišťovák je zvláštní kombinací slabošského ňoumi a bezcharakterní sobecké svině. Právě díky Freemanovi mě bavilo seriál sledovat, dokázal totiž do téhle zvláštní postavy vtisknout jistou obyčejnost a lítost. Další charaktery už tak zajímavé nejsou (jednorozměrná šerifka a její policejní nápadník, nudná dvojka zabijáků, král obchoďáků) a vyděračská linie je tu taky jen do počtu. Poslední 2 epizody seriál zvednou, ale zase tady nechybí další nelogičnosti (scéna ve výtahu) a náhody (setkání pošťáka se zabijákem a další). Celkově seriál nenudí, dobře se na něj dívá, ale stejně jsem čekal o fous víc. Takže s odřenýma ušima slabší čtyři hvězdy hlavně za Freemana a jeho linii. 7/10 ()

Foma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice zábavné, i když trochu černočerné :-). Malá potíž je v tom, že snad nejsympatičtější postava seriálu je Billy Bob. A ještě fajn policistka, k níž se sympatie plně převáží v posledním díle a kdy vrahoun opravdu prohraje. Freeman taky skvělý, jeden z největších seriálových sviňáků vůbec. Ale seriál dobrý, napínavý, srandovní, se spoustou filosofie a krásné, zmrzlé Minnesoty. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající jízda Billlyho, Martina i Allison. Velkou míru násilí přebyl opravdu vtipný černý humor. Skoro jsem ohodnotila maximálně, ale uprostřed se asi 3 díly docela dost táhly. Jsem zvědavá na další série, ale myslím, že kvality první nedosáhnou. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začalo to neodolatelným a podmanivým soundtrackem, ale žel to muselo jednou skončit, naštěstí se seriál rozloučil v plné parádě a jak nejlépe mohl. Už od prvních chvil jsem byl ze seriálu nadšený, z jeho černého a netradičního smyslu pro humor, který mě několikrát poslal do kolen, velkým výčtem různorodých postav, které si nikdy nemohli být jisté svojí budoucností, ale když už se jí dočkali, tak prodělaly značný vývoj.Bavilo mě sledovat jejich nejisté osudy a nezáviděníhodné okamžiky, které si pro ně tvůrci nachystali. I výběr herců byl trefou do černého, neboť se zde všichni sžili se svými charaktery, jenže přesto všechny do kapsy bezkonkurenčně strčí zabiják Lorne Malvo Billa B. Thorntona. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Fantasticka atmosfera od zaciatku do konca, vynikajuci herci (pre mna najma Bob Odenkirk) a bezchybne remeselne prevedenie, prosto paradicka...uz teraz som zvedavy, na druhu seriu...4,5/5* ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Noah Hawley mě nadchl už první řadou Legionu. Je to tedy jeden z těch tvůrců, u kterých mě zajímá vše, kolem čeho se motá. Podobně to mám s Moffatem, Nolanem, nebo Villeneuvem. Prostě lidi, kteří se mi trefují do vkusu skoro vždycky. Takže je jasné, že Fargo jsem si nemohl nechat ujít. No a je to pecka. Nejde o detektivku v pravém slova smyslu, divák vidí co se děje, nehledá se vrah. Přesto je to zajímavé, plné zvratů a tím pádem i napínavé. Tvůrci na začátku každé epizody divákům tvrdí, že jde o příběh podle skutečných událostí. A dobře dělají, protože geniální Noahův mozek toho nakládá na diváky vcelku dost, takže toto tvrzení jim pak pomáhá sdílet s postavami příběh daleko intenzivněji. Kdyby to začínalo oznámením...buďte v klidu, jen jsme si to vymysleli, nebylo by to prostě ono. A ta samá invence všech tvůrců a skvělého hereckého obsazení, dělá z tohoto zamotaného případu plného mrtvol chytrou a přehlednou podívanou. Seriálový skvost, který v sobě nese ducha Coenovic filmu, ale současně přidává něco navíc,...plně využívá formátu seriálu; možnost jít do detailu, řešit kontext, nechat postavy "ožít". ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky za ten film. Díky němu a Coenových úspěchům máme toto Fargo. A ten seriál je dokonalý, i když nebo díky tomu, že na něm Coenovi vlastně vůbec nic nedělali :-) Jedna radost. Se vším respektem k House of Cards, Boardwalk Empire nebo Dexterovi, tohle je pro změnu ten správný weird, ale TRUE model. Nostalgie po Twin Peaks a Aktech X, True Detective. Seriál s disrespectem k divákovi, ale s touhou vytesat monument. No fajně :-) A titulky music a Billy Bob Thornton a Martin Freeman z toho dělají těžkou klasiku. ()

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako velká fanynka bratrů Joela a Ethana Coenových jsem si nebyla jistá, jestli si mám pustit tento seriálový počin, který je inspirovaný jejich drsným krimi thrillerem Fargo. Moje obavy však vůbec nebyly na místě, protože první série se vydařila přímo náramně. Potěšilo mě, že se nevytratila mrazivá atmosféra původního filmu i typický černý humor zůstal zachován. A herecké obsazení hlavních rolí snad nemohlo být lepší. Především Billy Bob Thornton a Martin Freeman se předvedli v takové parádě, že budu muset popřemýšlet, zda je nezařadím mezi své oblíbence. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál si podobně jako jeho filmový předchůdce bere na mušku hlavně a především lidskou hloupost. Takovou plejádu větších či menších tupců byste pohromadě jinde sotva pohledali. A úplně nejhorší je, když si malý přizdisráč začne myslet, že má na to státi se velkým sráčem. To už se ale pohybujeme na opravdu tenkém ledě a protože vůl zůstane volem, blbec blbcem, hajzl hajzlem a policajt policajtem, bizarní divadlo na sněhu může začít. První sérii bych vytkla jedině negradující konec zbytečně zpomalený hrdinným pošťákem, který je snad ještě větší blbec než jsme doufali.:-) Něco podobného jsem ale už vytýkala i původnímu filmu. ()

Reklama

Reklama