Reklama

Reklama

Fargo

(seriál)
  • USA Fargo
Trailer 1
USA, (2014–2024), 44 h 20 min (Minutáž: 39–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Russell Harvard, Ewan McGregor, Patrick Wilson, Juno Temple, Kirsten Dunst, Colin Hanks, Carrie Coon (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(51)

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem zbrusu nového “skutečného” zločinu a neotřelých postav. Vše je protkáno typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika... (HBO Europe)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (9)

Season 1 (2014) (S01) 

Noah Hawley mě nadchl už první řadou Legionu. Je to tedy jeden z těch tvůrců, u kterých mě zajímá vše, kolem čeho se motá. Podobně to mám s Moffatem, Nolanem, nebo Villeneuvem. Prostě lidi, kteří se mi trefují do vkusu skoro vždycky. Takže je jasné, že Fargo jsem si nemohl nechat ujít. No a je to pecka. Nejde o detektivku v pravém slova smyslu, divák vidí co se děje, nehledá se vrah. Přesto je to zajímavé, plné zvratů a tím pádem i napínavé. Tvůrci na začátku každé epizody divákům tvrdí, že jde o příběh podle skutečných událostí. A dobře dělají, protože geniální Noahův mozek toho nakládá na diváky vcelku dost, takže toto tvrzení jim pak pomáhá sdílet s postavami příběh daleko intenzivněji. Kdyby to začínalo oznámením...buďte v klidu, jen jsme si to vymysleli, nebylo by to prostě ono. A ta samá invence všech tvůrců a skvělého hereckého obsazení, dělá z tohoto zamotaného případu plného mrtvol chytrou a přehlednou podívanou. Seriálový skvost, který v sobě nese ducha Coenovic filmu, ale současně přidává něco navíc,...plně využívá formátu seriálu; možnost jít do detailu, řešit kontext, nechat postavy "ožít". ()

Season 2 (2015) (S02) 

Laťka byla první řadou nasazena ukrutně vysoko, takže jsem byl zvědavý, jak se s tím tvůrci poperou. Za mě se ctí, pořád je to nadprůměrná záležitost, ale už se našlo pár věcí, které mi úplně nesedly. V první řadě výběr hudby, která byla až nepříjemná, pak hrátky s děleným obrazem, no a první dvě epizody byly docela slabé. Přitom jsou použity stejné ingredience, tzn. charismatický záporák, který filosofuje, nekompromisní zabijáci, odhodlaní policajti, omáčka kolem jejich rodiny a samozřejmě původně bezúhonní občané, kteří svou chybou úsudku, nebo morálním selháním, spustí události, které vyústí v lavinu násilí. Tvůrci nás šupli v čase zpět, aby nám povyprávěli o masakru v Sioux Falls, o němž se v první řadě zmiňovali jeho pamětníci. Takže s některými postavami se potkáme...víme že přežijí...což není úplně ideální. V první řadě to vše fungovalo dokonale a hlavně jsem si užíval tu "Cohenovskou poetiku". Dvojka je ale o level...ne snad vysloveně níž, ale tak nějak vedle, vzdálenější dokonalosti jedničky. Rozpaky a mírné rozladění. Nicméně samozřejmě se těším na další řady. PS: První řada, scénárista Noah Hawley...druhá řada....scénáristé, Noah Hawley a smečka dalších. Neustálé prupovídky o zážitcích z války, smrdí cizí invencí... ()

Season 3 (2017) (S03) 

V rámci jednoho seriálu, je ta odlišnost ve zpracování jednotlivých řad vcelku ojedinělá a pro většinu konzervativních fanoušků asi i nepříliš vítaná. Nicméně to ukazuje jak široký záběr i sebedůvěru tvůrci mají. Nu a samozřejmě jak moc jim věří producenti. S předchozími řadami má tato společnou opět jen Minesotu a zarputilou policistku. Tentokrát to není o nájemných zabijácích, ani o válce gangů, ale spíše o organizovaném zločinu. Tvůrcům se podařilo dodat padoucha, který není charismatický jako zabiják z první řady, kterého parádně vysekl Thornton, ale zato je naprosto uvěřitelně odporný a zcela jistě jde o Thewlisův herecký vrchol. Zatímco McGregor předvedl profesorský výkon, Thewlis své skvělé herectví vyzvracel divákovi přímo do ksichtu a většinu scén si kradl pro sebe. Samozřejmě měl nabito kvalitními dialogy a podpořili ho ostatní herci. Příběh je i tentokrát jednodušší(než první řada) a není to tak tvrdé a temné vyprávění. Přestože nesledujeme nic veselého, je to napsané hravěji a odlehčeněji, než první dvě řady (i když se opět vraždí a opět si to někdo škaredě odskáče). Přesto se mi tato řada líbí víc, než ta druhá. V některých okamžicích jsem si říkal, že by se to určitě dobře četlo, některé dialogy byly až divadelně šotkovské. Trochu mě zklamal závěr, byl divně naporcovaný, jakoby se tvůrci nemohli rozhodnout ve kterém okamžiku to utnout, které postavy nechat za titulkami a které terminovat. Takže suma sumárum, nostalgicky vzpomínám na první geniální řadu, se kterou tato nemá společného skoro nic (Coenovský šmrnc, ani stylizaci), ale současně kvituju s povděkem, že nemá nic společného ani s řadou druhou. Takže hodnocením bych trojku zasunul mezi jedničku a dvojku, což vychází na horších 5*. PS: tento seriál dělá pro ženskou rovnoprávnost ve filmovém průmyslu hodně. Tolik silných a kvalitních ženských rolí v takovém žánru, se jinde moc nevidí. A je to 100x lepší cesta, než násilné dopisování postav, nebo jejich poženšťování. Stačí koukat kolem sebe, sakra vždyť polovina lidí kolem nás jsou ženy. ()

The Tragedy of the Commons (2023) (S05E01) 

Původně jsem žádný seriál ani rozkoukávat nechtěl, prostě jsem proklikával složkou "chci vidět" a spoléhal, že mě něco "cvrnkne do nosu". Páté Fargo jsem si šetřil na horší časy. Jenže jsem kliknul na první epku a vykoukla na mě Juno Temple. A navíc hned od první chvíle v Hawleyovsky poťouchlých, potměšilých a vtipně absurdních scénách. Jak bych tohle mohl vypnout? Postava Dorothy je zábavná a zajímavá, únosci, matka...bizarní fargonauti v příběhu, který bude cokoliv, jen ne všední a nudný. A to přestože na začátku zazní, že je podle skutečných událostí. Už není cesty zpět, jde se fargovat. Minnesota volá. ()

The Paradox of Intermediate Transactions (2023) (S05E03) 

Sice se mi líbí, jak si tvůrci hrají s hudebními motivy, je to další level potměšilosti, ale trochu shazuje dramatické jádro příběhu. A ta mystická část....ta už je vysloveně navíc. Přestože je to spíš "schylovací" epka, jsem vcelku spokojený. Což je ale od nadšený, skoro stejně daleko, jako k zklamaný. ()

Insolubilia (2023) (S05E04) 

Vlastně se mi moc nelíbí, že se pod tou fargo vrstvou ztrácí, jak smutný příběh to je. Ve skutečnosti to jistě nebylo divácky vděčné home invasion, nebylo to stylizované a zábavně prozvučené. Přesto...tohle není průměrný seriál. ()

The Tiger (2023) (S05E05) 

Juno Temple je úžasný ženský šprček, kterému uvěříte, že je tygřice bránící své blízké a svůj nový život. Stejně jako uvěříte Jennifer Jason Leigh její postavu mrchy mrchovité. Čemu se už věří hůř je tvrzení, že se něco takového opravdu stalo. Protože tohle je místy jako Kill Bill pro neretardy. ()

Linda (2023) (S05E07) 

Nízká hodnocení chápu....většina mužů není schopná pochopit, že je týrání žen velký a reálný problém. Někteří proto, že je jim to opravdu zcela cizí, ale mnoho z nich prostě nerozezná tu hranici... . Nejsou vybaveni empatií, která by jim umožnila aspoň akceptovat, že je kolem nás spousta traumatizovaných žen. ()

Bisquik (2024) (S05E10) 

Tak nejdřív k této epizodě. Na jednu stranu fajn, že se vše uzavřelo, na druhou ...moc nápaditě provedeno to nebylo. A poslední pasáž s Moonkem? WTF? Ty mystické žvásty byly hodně mimo. V kontextu prvních tří řad Farga, je tahle spíš zklamáním. Skvělý rozjezd, vynikající obsazení, parádně napsané figury, základní příběh ok...jenže deset epizod je zbytečně moc. Stačilo zredukovat na šest opravdu výživných. ()

Související novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (více)

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

27.04.2023

Ačkoliv doba přeje rebootům a návratům ikonických hrdinů – ostatně už to nepotrvá moc dlouho, a do kin se vrátí legendární Indiana Jones s tváří Harrisona Forda – jednu konkrétní postavu s tváří jiné… (více)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Reklama

Reklama