Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Skončil jsem u 10. dílu, dále na to kašlu. možná by to nemusel být špatný mystery-drámo seriál, ale jsme už u 10. dílu a kromě jakéhosi paktu guvernérky se šerifem, mentálně vyšinutým dědkem a hromadou mrtvol, zapříčiněnou asi nějakým z ledu rozpuštěným virem se nic neděje, nikam to nespěje a trpí to klasickým angloamerickým seriálovým "Budeme to protahovat, jak nejdýl to půjde, než se něco v ději fakt stane.", což mě ale fakt nebaví. Týden čekat na pitoreskní skládačku z puzzlu, který taky může trvat mnoho sezón, na to nemám ani náladu ani čas, který mohu ztrácet i jinde. A ty jejich rodinné problémy ať si strčí... ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fortitude je severské mestečko, v ktorom žije len niekolko stoviek obyvatelov. Mestečko žije pokojným životom s takmer nulovou kriminalitou a mladou populáciou, keďže na území mesta nikto nesmie zomrieť. Situácia vo Fortitude sa však drasticky mení, keď prichádza k smrti miestneho profesora. Do Fortitude prichádza detektív z Londýna, pretože v tieni podozrenia je aj miestne policajné oddelenie. Život v mestečku je odrazu úplne iný a plán výstavby obrovského ladovcového komplexu sa vytratí vo chvíli, keď si všetci obyvatelia uvedomia, že sa medzi nimi zrejme skrýva zákerný vrah. - Fortitude je naprosto ideálnym seriálom pre teplé letné dni. Atmosféra zasneženého malomesta Vás úplne pohltí a čas bude pri Fortitude ubiehať velmi rýchlo. S postavami som spokojný, pretože okolo každého je tieň podozrenia a až do úplného konca som netušil, kto je dobrý a kto je zlý. Pochváliť musím aj nádherné ženské obsadenie v podobe krásnych policajtiek a pracovníčky výskumného ústavu. Herecké výkony sú velmi kvalitné a takmer vždy uveritelné. Dialógy majú takmer neustále rovnakú tématiku, ale vždy sú rozdielne. Často sa tu strieda humor s napätými situáciami, čo mne osobne vyhovovalo a vo Fortitude sa perfektne kombinovali žánre krimi a horor. Ako som už spomínal, prostredie je velmi podmanivé a rôzne zábery z helikoptér len dotvárajú parádny dojem z prírody a ladovcov v okolí Fortitude. Vo všetkých epizódach bola použitá kvalitná hudba a jej žánre sa prelínali od klasických hitov z minulého storočia až po moderné štýly ako napríklad Dubstep. Kamera je vynikajúca. Praktické efekty neboli velmi často potrebné, ale keď sa objavili, vyzerali kvalitne. Masky boli pôsobivé a dobre spracované a krv taktiež vyzerala reálne. V posledných troch epizódach dej perfektne vygradoval a so záverečným rozuzlením všetkých vrážd a záhad vo Fortitude som úplne spokojný. Celkovo mám z Fortitude velmi dobrý dojem a som zvedavý, kedy sa dočkáme slubovanej druhej série. + herečka z The Woman in Black + herec z Dark Touch + herec z Nina Forever + herec z World War Z ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Ve svých normálnějších polohách a dílech je to chytlavá detektivka na Špicberkách, kde i děti nosí pušky proti medvědům, každý má depresi a chlastat se chodí do baru kde hraje death metalová kapela dřevorobců. Ve svých divnějších polohách je to Cronenbergovská zvrácenost ze špatných snů. Pokud vás baví jak detektivky, tak polo-sežraná lidská těla uprostřed obýváku, najdete si svoje. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Season 1: 75%. Arktická krajina nádherná. Točené sice na Islandu, má se jednat o Špicberky, i když to ani jednou v seriálu nezazní. Škoda, že konec je takový uspěchaný a několik věcí v něm není vysvětleno. Ale rozhodně jsem netušil kam děj povede. Season 2: 70% Zpočátku vypadala druhá serie o dost lépe, než první. Tajemná krvavá záře, záhadné vraždy, aby se nakonec ukázalo, že to dělá takový kokotek s blbýma kecama. Dost přeživších z první sérky tu překvapivě zařve a bohužel konec je dost otevřený a nechává dost otázek. Takže asi u další série. Season 3: 70% Třetí série navazuje hned na druhou a překvapivě má jen 4 epizody, které přináší nějaké odpovědi na události v druhé sérii a více info o parazitech, ale šerifovi Anderssenovi už definitivně jeblo, že ho za kladného hrdinu považovat nemůžů. Překvapivé jsou pouhé 4 epizody, když se končí opět otevřeně. Bonus je, že teď už se opravdu točilo na Špicberkách a ne na Islandu. Poznal jsem dost lokací, když jsem tam byl před pár lety na výletu. :-) ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Začiatok bol dosť chaotický a veru robilo mi značné problémy zorientovať sa v spletenci vzťahov a postáv. Po štvrtej časti sa ale všetko rozplynulo, akoby šibnutím čarovného prútika. Postavy zrazu dávajú zmysel a dej naberá na obrátkach strhujúcim spôsobom. Dúfam, že im toto tempo vydrží až do konca série. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • Titulní píseň k seriálu je „Peeling Off the Layers“ z alba „Rivers“ od švédského dua Wildbirds & Peacedrums. (Trajektt)
  • V seriálu se často zmiňuje jídlo s názvem lutefisk. Jedná se o naloženou sušenou tresku rosolovité konzistence. Je to tradiční severský rybí pokrm. (raininface)
  • Longyearbyen je najväčšie mesto na Špicbergoch, žije tam niečo málo cez 2100 obyvateľov. (vander19)

Reklama

Reklama