Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z indonéské Surabaji vypluje loď naftařské společnosti Petrox, která míří k malému ostrůvku, slibujícímu nová bohatá ložiska ropy. Na palubu však pronikne černý pasažér, paleontolog Jack Prescott, který je přesvědčen, že na ostrůvku čeká na své objevení dosud neznámý živočišný druh. Cestou přibude na palubu také krásná trosečnice Dwan. Ta je po přistání u břehů ostrůvku unesena z lodi domorodci, kteří ji chtějí obětovat Kongovi, obrovské opici žijící za vysokou hradbou. Je zorganizována záchranná výprava, která se vydá do tajuplné části ostrova obývané podivnými tvory. Dívka je zachráněna, ale protože naděje naftařského bosse Wilsona se ukázaly jako liché, rozhodne se ziskuchtivý naftař King Konga ulovit a vydělat aspoň na něm, jako na ojedinělé atrakci. Přes varování Prescotta je gigantický op uspán a převezen do New Yorku. Při okázalé show se však rozběsní, utrhne se z řetězů, jimiž je spoután, zmocní se Dwan a prchá. Ničí při útěku vše, co mu přijde do cesty, aby nakonec skončil na střeše mrakodrapu v domnění, že dívku chrání. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

castor 

všechny recenze uživatele

Chyb a chybek to má dost, ale proboha, je to čtyřicet let starý kus. A pořád má co dát. Skupina naftařů pátrá po nových ložiscích ropy, ostrov zahalený v mlze ovšem skýtá už na první pohled zajímavý potenciál i pro paleontologa s tváří Jeffa Bridgese. Do toho upištěná na stříbrném plátně debutující kočka Jessica Lange, producentský dohled Dino de Laurentiise, úchvatná hudba Johna Barryho a velmi dobrá kamera s výpravou. A ty nevyrovnané triky se dají tvůrcům odpustit. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem se na to díval pořád dokola a obrovský chodící opičák mi svým příšerným řevem vskutku naháněl hrůzu. Teď jsem to viděl zase po delší době a svým příšerným řevem mi naháněla hrůzu prozměnu Jessica Lange. Není to vůbec špatná verze, ale na to, že je o víc jak 40 let novější než první film, zaostává za ním opravdu o dost. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Strašně mě zklamaly ty disproporce opice v jednotlivých částech filmu. Na ostrově se do jeho stopy vejde dospělej chlap, Kong má ramena nad korunami vzrostlých stromů, a pak najednou ho v pohodě nacpou do nádrže tankeru, kterej je sice širokej a dlouhej jak letadlová loď, na hloubku je malej a to je ještě opičák v nádrži jak poslední utopenec ve třílitrovce. A to ani nemluvím o tom, že břichem trhá dráty vysokýho napětí na Manhattanu, ale pak se v pohodě chytne železobetonovýho roku WTC a šplhá nahoru, aniž by cokoliv poničil nebo odřel. Asi by stálo některým původním myšlenkám z námětu ustoupit ve prospěch věrohodnosti. Marek Vašut na Jeffa Bridgese, vyloženě paráda, a Jessica Lange v náznaku erotické scény, taky super. Nejlepší byl ale ten příchod na ostrov, to byla pastva pro oči. Béčko, které ale původně být béčkem asi nemělo. ()

tibenskym 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najslabšie (a zároveň najvtipnejšie) spracovanie King Konga. Pútavý začiatok, vystrieda nemastný-neslaný a najmä neakčný stred, ktorý speje až do pomaly plynúcej finálnej časti v meste. Prenesenie príbehu do aktuálnejšej doby, kde na ostrov nejdú filmári, ale ľudia z ropnej spoločnosti, a Kong šplhá na dvojičky Svetového obchodného centra namiesto toho, aby liezol na Empire State Building, samotnému príbehu nijak neškodí. Čo mi však chýbalo, boli dinosaury alebo iné potvory žijúce s Kongom na ostrove, pred ktorými Kong klasicky chráni hlavnú ženskú hrdinku. Dočkal som sa akurát jednej anakondy :-). Herecký prejav Charlesa Grodina bol viac než dobrý, mladý Bridges v pohode, no ukričané a hlúpe repliky Jessicy Lange liezli na nervy. V porovnaní s Jacksonovým King Kongom vyzerá táto verzia ako stupidita a samotný Kong ako retardovaná opica, avšak ako dobrodružná oddychovka film funguje. ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Jakékoliv filmy s velkou nestvůrou (zde jen stvůrou) byly vždy trikovou záležitostí, aby diváci v kině zavíraly pusu co možná nejméně. To snad King Kong vždy splňoval a splňovat bude. Nemůže to být videoklip, takže v druhém plánu se tam naroubuje příběh, nejlépe poplatný době. Ona zoo-bizardní láska zde asi taky dříve fungovala. Ta vždy někoho oslovit musí, ne? Dnes mě však z toho všeho zaujme jen ponurá atmosféra z počátku děje a Jeff. Uznávám, že s opicí se to někomu může líbit víc, pokud je navíc opice několikadenní či ve vrcholné veselé fázi, může dokonce TV obrazovka při stmívačkách zastat funkci zrcadla. Proč ale hodnotit krále opičáka popisem toho, že jiný je lepší, protože je jiný? A co ten v zrcadle? ()

Galerie (64)

Zajímavosti (35)

  • Kong (Rick Baker) ze začátku vypadal hrozivě. Sám herec k tomu řekl: „Když jsem točil scénu ve které jde Kong k oltáři, měl jsem v hlavě myšlenku, že oltář minu a stoupnu si od něj kousek vlevo, ale jak byl ten prostor malý, tak jsem musel stat před nim. (Fuhman.Dajar)
  • Natáčení trvalo od 15. ledna 1976 do 27. srpna 1976. (WolfR)
  • V závěrečné konfrontaci na WTC nalétají na Konga tři vrtulníky. Kong jeden z nich zničí, přesto jsou v dalším záběru vrtulníky znovu tři. A opět, tím stejným způsobem, zničí jeden vrtulník. (Guilemot)

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno