Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

dom156 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře ztvárněno, a těch kupa známých herců co tam hraje až jsem koukal. Většinou to nedělá dobrotu, ale zde si to pan režisér Polesný ukočíroval. První i druhá část jsou víceméně kvalitativně na stejné úrovni, i když v druhé části zpočátku tempo mírně pokulhává. Teď mírný obrat a zamyslím se nad logikou soudců v tomto procesu. Nemůžu zde říct, že by se jednalo o nezávislý soud nýbrž pod tlakem veřejnosti o zmanipulovaný až do morku kostí. Jinak je to velmi slušné dílo a pro ty kteří mají rádi historii mohu jen doporučit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Nekupujte u Židů, cukr, kávu, mouku, voni nám zabili, modrovokou holku…“ V rovině vyšetřovací a soudní uměl Polesný strhnout pozornost líp než Matlock, v té poukazující na tupost a zastřenou mysl při davové sugesci zase vyděsil svou aktuálností. Nebýt vodění diváka za ručičku, zbytečných ataků na city (Jingles v krabičce) a zpronevěření se hlavní antidemagogické myšlence prostřednictvím docela jednostranného úhlu pohledu, šel bych na Kavčí hory smeknout buřinku. Plesl jakožto ochránce vyšších principů mravních výborný, stejně jako odpudivý bystrozraký stréc Etzler. Jo a mladý Heřmánek je český Casey Affleck.. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Začnu trochu cynicky: Kohn se nechá pokřtít. Druhý den potká Roubíčka a ptá se ho: "Roubíček, je to pravda že vy židi pijete naši křesťanskou krev?" Krev je v pověrách populární a nejedno náboženské dogma na ní stojí, my Češi jsme za Kalich pod bratrem Žižkou bojovali. Když církev svatá, která je řízena vzdělanými lidmi, věří na to, že se krev může změnit ve víno, jak by potom omezení nevzdělanci nemohli uvěřit na rituální vraždu. Horší je to u vzdělanců. Samozřejmě, předsudků, dogmat a pověr není prost žádný člověk, včetně mne. S tím ale člověk musí žít a své závěry a návyky být připraven korigovat rozumem. K filmu. Velmi slušné drama, v žádném případě dokonalé (nedobře udělané flashbacky či představy Auředníčka při vytváření možných hypotéz), ale vidět po delší době české herce mít skutečně co hrát je osvěžující zážitek. Je možná škoda, že se tvůrci více nezaměřili také na doktora a pozdějšího primátora Baxu, protože jeho rozhodně nelze považovat za jednorozměrnou zápornou postavu české historie (např. jeho boj o insignie Karlovy univerzity je taky zajímavá kapitola dějin). Pokud jde o případ samotný, je zřejmé, že důkazy proti Hilsnerovi byly zcela nedostatečné pro odsouzení a podezřelých je více. Na druhou stranu na úplné zproštění podezření mně známé skutečnosti úplně nestačí, vždycky když se vede příliš halasná mediální kampaň ohledně něčí (ne)viny, vzpomenu si na Čapkovu povídku Případ Selvinův. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé, nehraje tam Donutil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Za druhé, ČT mi konečně za mé poplatky naservírovala něco, na co se dá koukat. Právě jsem dočetl obě knihy pamětí našich posledních C a K a prvorepublikových katů (ne Mydláře), což je doba krásně se kryjící se zločinem v Polné. V knihách jsou vždy vysvětleny kriminální případy, popis pachatelů, jsou tam novinové články té doby a samozřejmě i popis poprav oprátkou na tom či onom vězeňském či soudním nádvoří. Film mi tedy perfektně sedl do noty a skvělé byly i ty zpívané vstupy. Tehdá se totiž každý velký zločin dostal do povědomí lidu i prostřednictvím pouličních umělců, kteří o mordech psali jarmareční písně a dokonce je vydávali. O pohledech a pamětních obrázcích ani nemluvě. I to v druhém díle bylo skvěle znázorněno. Udělat z Rodena Masaryka, to by mne fatk nikdy nenapadlo. Heřmánka ml. jsem nikdy nemusel, ale tady jednoduchého Hejzlara podal dobře (holt byl dobrou volbou Polesného). Jen mne udivovala jeho spisovná mluva. Pokud jste měli rádi dobrodružství kriminalistky, tohle vám sedne! Navíc ta výprava i skvělá volba herců! Za mne je to za 4 krvavé skvrny. * * * * ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vlastně jediná věc, se kterou jsem měl problém, bylo to, že se mi Zločin v Polné snažil podsunout jednoznačnou Hilsnerovu nevinu a Hilsnera samotného jen jako slabomyslného troubu, který by něčeho podobného nebyl schopen. To byla trošku laciná manipulace. Ale jinak bylo vše v pořádku. Atmosféra společnosti, kterou vražda Anežky Hrůzové vybičovala k nesmyslnému a nenávistnému antisemitismu byla na televizní poměry vystižena dokonale a u samotného soudu, který vlastně jen plnil společenskou objednávku, člověk jen nevěřícně kroutí hlavou. Herecky bezproblémové a Heřmánek s Pleslem byli trefou do černého. Trochu potíž jsem měl s Rodenovým Masarykem, ale to je spíš o tom, že T.G.M: mám zaškatulkovaného jako rozvážně mluvícího člověka výhradně vypouštějícího moudra, která jsou hodna zaznamenání. A tady věčným profesorem rozhodně nebyl. Ale to je můj problém. Čistá spokojenost. 80% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Soudní proces se natáčel v pražském Klementinu na Mariánském náměstí. Natáčelo se také na plzeňském nádraží a Hýskově u Berouna. (M.B)
  • Přestože se většina filmu odehrává v Polné, nenatočila se tam ani jedna scéna. (SimpanzJi)
  • Karel Čapek do „Povídek z jedné kapsy“ zařadil příběh inspirovaný Hilsneriádou s názvem „Případ Selvinův“. Jedná se o vyprávění starce Leonarda Undena, který se za mlada zastal podezřelého Selvina odsouzeného za vraždu ženy. Selvin se po osvobození Undenovi přiznal, že ženu skutečně zavraždil a začal ho vydírat. Podle povídky byl natočen film Spravedlnost pro Selvina (1968). (stefji)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama