Reklama

Reklama

Než jsem tě poznala

  • USA Me Before You (více)
Trailer 1

Louise ví leccos. Ví, že se jí líbí práce v bistru, a ví, že možná nemiluje svého přítele Patricka. Zato neví nic o klasické hudbě, neví, že přijde o místo, a kdyby tušila, co ji čeká, asi by tomu stejně nevěřila. Will zase po dopravní nehodě ztratil chuť do života. Ví, čím byl kdysi a všechno se mu nyní zdá nepodstatné, a také přesně ví, jak s tím skoncovat. Zato neví, že Lou mu vtrhne do života jako náhlá bouře. A ani jeden z nich neví, že jeden druhého navzájem navždy změní ... (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (713)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z těch filmů, kde od začátku musíte přijmout, že to téma občas může vypadat jako ždímačka emocí na diváka a to už svým námětem. Než jsem tě poznala, ale je dobře řemeslně natočené a do závěru netlačí na pilu, přesto, že si uchovává romantický háv (někdy i s těmi nepravděpodobnými klišé). Emilia Clarke byla skvělou volbou do role Louise a chemie mezi ní a Samen Claflinem funguje velmi dobře. A taky jeden z mála případů, kdy je film lepší než kniha. Jojo Moyes nemá v rámci žánru zase tak špatné příběhy, ale psát moc dobře neumí. Poctivě natočená romantická "žánrovka". 75% ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Ano, příběh se neobejde bez pohádkových rodičů a neméně nadpozemského privilegia dát se vypnout ve Švýcarsku, ale žánrově to svoje plní bez větších zádrhelů. Velmi dobré výměny, velmi dobré herecky, ale hlavně: mainstreamově laskavé na úrovni jednotlivých epizod, a přitom s odhodláním dotáhnout šokující premisu do konce bez uhnutí, jehož jsem se bál. Ani náznakem se tu pacient neroztrpčuje nad břemenem permanentního vděku pomocnému personálu, takže se scénář vyhnul tomu, aby snad urazil podobně závislé diváky. Má hlavu plnou vzpomínek na skvělý, dynamický život, který může už jen závidět. A chce s tím hnusem skoncovat. Nic nepropaguje, nikomu nic nedoporučuje, vyhodnocuje vlastní utrpení vlastním vnímáním a postojem. Výjimečnost Me Before You podle mě spočívá v tom, že jako příkladná středoproudá komerce na jedné veselé platformě s pohádkou Intouchables/2011 obsluhuje politicky hyperkontroverzní téma z Mar adentro/2004. Samozřejmě kvadruplegik z chudiny někde na Ukrajině má smůlu a v tomto palácovém dramatu se nepozná, což je dobře, protože to podtrhuje význam ekonomického zázemí i mezi tělesně postiženými. Ostatně, když maminka protagonistky tvrdí, že eutanazie je jako vražda, je zcela mimo kontakt s realitou problému, o kterém mluví, hned z několika hledisek. Nejenže nemá nejmenší právo o tom rozhodovat, ale nadto vůbec nevnímá dvě triviální podmínky, díky kterým zmrzačený nebožák s pasivní imunitou ještě vůbec žije. Tou první je technologické východisko doby, druhou jeho vlastní geograficko-sociální situace. Vraždou by pak byly všechny pokrokem a sociální disponibilitou neudržované životy kvadruplegiků. Platí obecně, že láteření proti eutanazii, zdůvodňované přirozeností volby „nechat“ život trvat dál, se absolutně míjí i s tou nejpovrchnější úvahou, protože dnešními technologiemi při životě držení (nikoli „nechávaní“) pacienti by za právě mnohem přirozenějších podmínek byli dávno mrtví a je vůbec otázkou, co je na dnešním zdravotnictví u kritických případů ještě přirozené. I politicky jsem nestrádal, protože vrstvami napříč tu dostávám onen kulturní „neomarxismus“, na který tak dlouho čekám, ale o kterém pořád jenom posloucháme plkat pravicové ignorantstvo. Aspoň tak já hodnotím předestřený světaběh, ve kterém je možné, aby odkazem bohatého kvadruplegika byla mladá zdravá dívka z chudého předměstí, která se pomocí jeho pozůstalosti může plně emancipovat. / POROVNÁM S: Whose Life Is It Anyway (Čí je to vlastně život; 1981; John Badham) ()

readan 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa dlho tešila, pričom som si myslela, že to bude nejaká tradičná sladká romantika, ktorá ma už ničím neprekvapí. Knihu som tentokrát nečítala a musím povedať, že to bolo teda oveľa lepšie ako som čakala. Sympatická Emilia, v roli úplne odlišnej ako ju poznáme z GoT, si ma od začiatku získala a vďaka nej (a jej úprimným grimasám) to malo ten správny šmrnc. Za celý čas som sa vôbec nenudila, čomu jednoznačne dopomohlo úžasné prostredie, taká tá farebnosť, hudba a vtip. Film síce skončil ako skončil, ale veľmi oceňujem, že to nedopadlo ako nejaké klišé, v ktoré asi každý v duchu dúfal. Záver ako tento aspoň prinúti ľudí rozmýšľať ešte nejaký ten čas po zhliadnutí. ()

janculeeh 

všechny recenze uživatele

Romantické filmy nepatří mezi moje běžně vyhledávané, ale u tohoto filmu jsem vedela, že nemůžu šlápnout vedle. Naprosto dokonalý film, krásný příběh, překvapivě ne zcela očekávaný konec, což je příjemným zvratem. Herecké výkony famózní, bylo fajn vidět Emilii Clarke jinak než jako Dany z GoT. Z počátku jsem si na její postavu musela zvykat, ale svoji roli zahrála výtečně. Sam Claflin stále v zajeté roli bohatého krasavce, ale jeho charakterová přeměna ho z těchto zajetych kolejí snadno vytrhla. Film jsem si naprosto užívala a pokud by romantické filmy byly převážně takové jako tento (nikoliv Rosamunde apod.), klidně bych je na svůj playlist zařazovala častěji. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem váhal, jestli dám pět hvězdičkek, ale herecký výkon Emilie Clarke si tu pátou zaslouží, úplně jiná než v GoT, je vidět, že umí hrát. Jinak ne úplně originální, ale výborně natočené (scénář, režie, námět). Žádné potoky slz se sice nekonaly, ale nebylo k tomu daleko. Prostředí Walesu, anglický přízvuk, to se mi prostě líbilo. 86% ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem něco víc. Konec příšerný, ten mi fakt nesedl. Občas hodně přehrávané, občas až moc vynucené. Ale na konci jsem bulela, takže za to plus. Celkově průměr. ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Bylo to jiné. Zvláštní. Nebylo to špatné, bylo to předvídatelné a přitom mě to úplně nezaujalo tak, jak by mělo. Co je vlastně na tomhle příběhu hezkého? Řekne mi to někdo? ()

EvilMari 

všechny recenze uživatele

Tvl Khaleesi??? Radči se neptejte, kdy mi to došlo, nicméně jsem zůstala s otevřenou pusou minimálně minutu zírat =D JInak film hezkej, ale furt jsem tak nějak čekala, že to dopadně dobře... ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Ano jsem citlivka a ne nestydím se za to :-). Kino by mělo být asi povinost, ale bohužel jsem ho nestihl. Tak jsem si pobrečel v posteli. Krásný příběh a knihu si určitě snad jednou přečtu... Jinak Daenerys to zahrála parádně :-) ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Navzdory svému sotva lehce "nadprůměrnému" hodnocení určitě doporučuju ke shlédnutí. Film občas skutečně upřímně rozchechtá, ještě víckrát dojme a (spoiler!) navzdory konci a občas až otravně se pitvořící (ale jindy též neodolatelné) Emilii Clarke určitě spadá do kategorie "feel good" snímků. Takže ten, kdo takové má rád, určitě necelými dvěma hodinami s "Me Before You" neprohloupí. Já je obvykle rád mám, nicméně zde (na rozdíl třebas od Intouchables) bylo na můj vkus až příliš mnoho patosu, který rád fakt nemám. Silnější 3 ***. ()

popelka595 

všechny recenze uživatele

Přes víkend jsem přečetla knižní předlohu, z který jsem si opravdu sedla na zadek, a tak jsem se na film vyloženě těšila. Jaký zklamání pro mě bylo už jen obsazení hlavních postav - hlavně s herečkou Louisy jsem měla po celý film velký problém, stejně jako s Patrickem, Trinou a dalšími (jedinej, komu podle mě role vyloženě sedla, byl Nathan a díky za něj). Fakt hrozný zklamání a naprostý pošlapání zážitku z knížky, a tak všem vřele doporučuju - buď knížku vůbec nečíst, jestli se chcete dívat na film nebo přečíst knížku, ale na film se klidně vykašlat, já bych bývala takovou radu moc ocenila :)) ()

Monisek 

všechny recenze uživatele

Jop, tak jsem si paradne pobrecela. Prorvala jsem asi tak posledni pulhodku. Uz dlouho jsem nevidela nic dojemnejsiho, co melo ale i zaroven stavu, poradnej naboj a uzasne jiskreni mezi hlavnimi postavami. No proste bomba! ()

Rochester 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil. Námět předkládá divákovi životní dilema a sílu k rozhodnutí  jeho řešení. Jednala bych naprosto stejně jako hrdina filmu. Moc se mi líbil herecký výkon Emilie Clarke. Děkuji za skvělý dabing filmu ()

Spaster 

všechny recenze uživatele

Nebudu vychvalovat předlohu, nebudu se soustředit na odchylky kniha X film. Jen napíšu, že výběr hlavní herečky prostě nemohl být lepší. Skvělý. Perfektní. Geniální. Odteď ji miluju, i když jsem ji nikde jinde hrát neviděla :D (na Hru o Trůny nekoukám). Postavy byly obecně dobře zahrané, ale ona zkrátka válela. A taky soundtrack stojí za to, a to obyčejně "soundtracky seskládané z písniček" ráda moc nemám. Tenhle se ale povedl :) ()

michellerih 

všechny recenze uživatele

SPOILERS. Jako kdybyste strávili tři hodiny ve frontě v Tescu a těsně předtím, než jste se dostali na řadu, paní zavřela pokladnu. Až na to, že tohle mělo necelé dvě hodiny. ... Film neustále k něčemu směřuje. Má cíl. A autoři jej pak - just like that - hodí přes rameno. Jistě, pokud by nechali dojít postavy k nějakému smysluplnému závěru, asi by to nebylo na Oscara, protože by to bylo předvídatelné jako německé romantické komedie na Primě. Ale alespoň by měl člověk pocit, že ty dvě hodiny neinvestoval pro NIC. Tohle už není árt, ale póza. Rozčílena dávám jednu hvězdu za úvodní kvílení Sama Claflina. ()

Související novinky

Han Solo a Daenerys

Han Solo a Daenerys

19.11.2016

Emilia Clarke je dobře známá díky seriálové Hře o trůny a pomalu se snaží prosadit na velkém plátně. Dom Hemingway ani pětka Terminátora jí k tomu příliš nepomohly, Emilia to ale nevzdává a po hitové… (více)

Reklama

Reklama