Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 1

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

eagles22 

všechny recenze uživatele

Nejsem schopen slovy dostatečně vyjádřit kvality tohoto díla. Prostě geniální epizoda, naprosto dokonalé ságy Star Wars. ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne najlepšia epizóda Star Wars. Je to absolútna dokonalosť, ktorej nič nechýba. Je dobrodružná rovnako ako akčná, nechýba humor, poprvýkrát sa objaví Yoda, dej má úžasný spád a ani na sekundu nenudí a nakoniec scéna, pri ktorej som mal zimomriavky, keď Darth Vader povie Lukeovi: "I am you father". Who-ha-haaa! :D ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Jak už bylo napsáno mnohokrát ve zdejších komentářích, je to nejlepší epizoda z celé ságy. Nezapomenutelné scény na Hothu i v oblačném městě. ()

MartinJ5 

všechny recenze uživatele

Opět skvěle napsané scény se s výbornými hereckými výkony zasadily dokonale do života a děje hrdinů v tomto smyšleném vesmíru. 90% ()

vaclaw 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama. Skvělý příběh, geniální postavy, nezapomenutelné momenty a kultovní hlášky, to vše v nejlepším dílu celé sextalogie. Film, který šlape od začátku do konce a jen málo jiných se mu vyrovná. ()

greymon 

všechny recenze uživatele

Ani tento díl Star Wars mě nezklamal. Ale musím přiznat, že efekty jsou o něco lepší než u filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje. Děj filmu byl dokonalý a film se mi velmi líbil. Nové postavy, akce, děj. Nevím, co bych tomu ještě řekl film to u mě vyhrál na plné čáře a nemám výhrad. Akorát mě trochu mrzí, že Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder nerežíroval George Lucas, ale aspoň se podílel na produkci a scénaři. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

"No Luke I´am your father." Páta(natočena druhá) epizoda je výborná, i když některými uživateli nad ostatními dobrodružstvími hvězdné ságy trochu přeceňovaná část, která má opravdu velmi výbornou temnou atmosféru(lepší má vskutku jen Pomsta). Perfektní triky(nepřekvapivě). Oblačné město a Bitva na planetě Hoth nemají chybu. Opět velmi slušný herecký projev Harrisona Forda, který hrál v téhle epizodě nejlíp. Pak je tu hudba, která nemá chybu(LEGENDÁRNÍ IMPERIAL MARCH) a poslední a nejlepší věcí je samozřejmě akční příběh. Zde se objevuje Yoda a jeho cvičení s Lukem Skywalkerem úžasná(Už žádné zkusit. Musíš to buď udělat nebo neudělat.) stejně jak celý Dagobah. Zároveň se nám opět posouvá dění kolem Dartha Vadera, jenž se od svého mistra dovídá o svém synovi. Proto používá jeho přátele jako návnadu, aby vlákal mladého Skywalkera do pasti. Ten navzdory radám svých mistrů pod tlakem temných vizí budoucnosti podléhá. A přichází závěrečný epický souboj Darth Vader vs. Luke Skywalker, který je jedním slovem výborný. A následná slavná věta: "Já jsem tvůj otec je." je jednou z nejsilnějších scén ságy(vyrovná se snad jen Rozkaz 66). Bravurní a temný otevřený konec tomuto dílu jen prospívá. ()

Ferenzo 

všechny recenze uživatele

Oproti prvnímu dílu zlepšení, ale bohužel pro mne, koukal jsem na tento film v roce 2012 a to bohužel člověku zatemní úsudek nejen efekty, ale i příběhy. Doufám, a nebývá to příliš časté, že se s přibývajícími díly bude moje hodnocení zvyšovat. 70%. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

...Tak jde čas. V deseti jsem nechápala, proč se Leia líbá s Lukem, když miluje Hana, ve dvaceti bych udělala to samé. "I love you." "I know." - Kéž by si i další filmy ( a mimochodem i další díly předaleké galaxie) vzaly ponaučení, že vyznávat lásku nemusí zabrat 20 minut a že se nemusí papouškovat totéž. Z výše uvedeného je jasné - a já to pokorně přiznávám - že "Impérium vrací úder" si mě nezískalo souboji, výcvikem ani temnou stranou síly, ale špičkováním Hana a Leiy; svým otevřeným koncem a nejbroukatelnější muzikou celé ságy. Tátatá tátadá tátadá... ()

minima 

všechny recenze uživatele

Pokračovala bych v litaniích na geniální trilogii, ale stejně to už udělali jiní. Tak jen pro vlastní potěšení. Jak já ten vesmír miluju. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Další luxusní díl, který se jako všechny ostatní zapsal navždy do historie. Tentokrát to navíc nerežíruje Lucas, ale namísto něho další skvělý režisér, který neztratí vůbec na kráse celé ságy. ()

farb 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno v jednom předalekém Hollywoodu ... Vznikl vrchol jedné z nejbáječnějších trilogií v historii Továrny na sny. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

Jestliže původní trilogie je dneska kultovní záležitost tak Imperium vrací úder je legenda tohodle kultu. K tomuhle lze ze sebe chrlit jen superlativy a stejně by to nebylo dost. Bohužel je až moc vidět ten rozdíl v režiserské a scenaristické práci mezi epizodama IV a V to že Lucas pustil na režiserský post někoho jiného udělal jeden ze svých nejlepších tahů je jen škoda že neprojevil ještě více soudnosti a na to režiserské křesílko se nakonec na ta nová pokračování vrátil. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Episode V je pro mnohé tím vůbec nejlepším filmem ze Star Wars (dnes) heptalogie, s čímž se dá zřejmě obecně vzato souhlasit, protože například já svůj nejoblíbenější díl nemám, Episode V rozhodně patří mezi neseřazenou top 3. Vyniká zejména nádhernými lokacemi a celkově vizuální stránkou, která je o několik tříd lepší než v předchozím díle. Ať už začátek na ledové planetě Hoth, Lukův výcvik od mistra Yody na těžko obyvatelné planetě Dagobah, či město v oblacích na plynném obrovi Bespin. Jak už jsem lehce nakousl, o moc lepší je i spektrum postav. Objevuje se totiž dlouho se skrývající nejmocnější Jedi a 900 let starý mistr Yoda, na malou chvíli i císař / Darth Sidius a například hlavní antagonista Darth Vader už není zobrazený jen jako jakýsi poskok ve službách Impéria, což mě na Episode IV nejenom vzhledem k událostem prequelové trilogie dost iritovalo. ()

Wooke 

všechny recenze uživatele

Raz mi kamarát povedal, že Star Wars mu je na smiech, lebo to nie je ako Star Trek a že svetelné meče sú fail. No ale toto je sci-fi kamarát. Tu sa nekladú žiadne medze. A ak mu raz seknem takým mečom po chrbte, nebude už ďalej porovnávať Star Wars so Star Trekom...oba sú skvelé, no Star Wars som videl prvý. ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem si doplnil vzdělání a konečně se podíval na celou ságu Star Wars. Myslím si, že jednotlivé filmy nelze vyloženě hodnotit samostatně. Jsou zde jak horší, tak lepší kousky - vesměs je však úroveň velice podobná. Původní troligie má své kouzlo, které mi však lehce kazí občasná scénářová děrovitost či občas ne zcela dokonalé herecké výkony. Nová trilogie nemá již to původní "pohádkové" kouzlo, avšak dle mě tolik neztrácí dech. Avšak neublížilo by jí zkrácení stopáže každého dílu minimálně o půl hodiny. Upřímně jsem od SW čekal více. Není to jistě špatný počin, celá sága mě bavila, ale k dokonalosti mu chybí daleko. ()

DoNotCross 

všechny recenze uživatele

Parta kolem mladého Skywalkerovic kluka se vrací, aby pokračovala v boji proti ultrasuperzlému Darthu Vaderovi. A je to lepší, drsnější a osudovější. V ději by se našlo pár skulinek a nelogičností, kterých jsem si jako prcek nevšímal, jako patřičně vyspělého diváka mě však zarážejí. Ale sere pes. Tyhle hvězdné rubanice mají tu výhodu, že je můžete s klidem brát jako pohádku a těm se přeci odpouští leccos, ne? Šaty v oříšku taky běžně nenacházíte. Vader dostává větší prostor, než minule, což je jen dobře, každá scéna s ním je skvělá a je jedno, jestli je dabovaný česky, nebo anglicky, s tímhle týpkem byste se fakt dohadovat nechtěli, viz Darthova politika povýšení. O rytířích Jedi se zase dozvíme o něco více, stejně tak něco o Lukově minulosti. Jako malý jsem byl z tohohle odhalení příšerně vyřízený, ve svém údivu jsem s klidem překřičel i zdrceného Luka. Jo a u závěrečného duelu jsem se málem podělal strachy. Nic z toho asi normálnímu dospělákovi nehrozí, ale když zkombinujete tuhle nostalgii s očividnými kvalitami, je to zase za pět. Join us, or die, suckers. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Jedno z tých vydarenejších pokračovaní, povedal by som, že najlepší a najpozerateľnejší z celej série. Film má opäť slušné triky, hercov, hlavne Ford predvádza svoj životný herecký výkon, to isté platí aj pre Hamilla a Fisher. Vizuálna stránka je na tu dobu opäť úchvatná a hudba geniálna. Príbeh je o niečo slabší ako v klasickej jednotke, no i napriek tomu sa mi táto časť páči o niečo viac. V Impérium vracia úder sa dokopy v celom filme toho veľa neudeje, pokojným dejom otrasie snáď iba skvelý záver, kedy sa Luke dozvie, kým v skutočnosti Vader je. Najviac ma zaujal úvod a záver filmu, prostredná časť ma vyslovene nebavila, pri ktorej som sa celkom nudil. Oceňujem, že je to stará klasika, ktorá otriasla kinematografiou, ale mňa to už tak nedokáže zaujať, ako keď som bol malý chlapec. /70%/ ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Reklama

Reklama