Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • USA Murder on the Orient Express (více)
Trailer 1

To, co začíná jako luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna, se rychle promění v jeden z nejnapínavějších a nejzáhadnějších detektivních příběhů, jaký byl kdy vyprávěn. Předloha Agathy Christie popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v přepychovém vlaku Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Ve vlaku naštěstí nechybí jeden neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří. (CinemArt)

(více)

Recenze (867)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Zvláštní to poběhlina. Film, který vypadá zcela normálně se dokáže už během prvních deseti minut zvrtnout v něco, co asi nevíte co je. Jednoduše řečeno příběhově je film až neuvěřitelně podivný, jelikož v něm všichni Poirotovi mastí ego, některé dialogy ani nedávají smysl a scény jsou takové umělé až to bolí. Branagh je skvělý herec. To je jasné od počátku. Ta režie je spíše nyní mainstreamová, ale nějak je zde cítit asi menší touha k návratům ke kořenům, kde Lumet vlastně se stejnou knihou kdysi dávno odstartoval ono Poirotovské šílenství. Film to což o to není špatný, kamerové záběry a i efekty k tomu v prostředí hor bůhví kde vyzní skvěle, ale problémem stále zůstává ta touha to udělat zbytečně akční, ta touha u toho i pobavit, což je na takovýto film nepřípustné. Celé to vypadá vlastně neúplně. Ale i tak to ve výsledku i s hudbou koresponduje v nepříliš špatný film. Který je hlavně nabitý hvězdným obsazením. Ale nedokážu ani ve snu zaručit, že si třeba za rok vůbec na film kdy vzpomenu. ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Paráda! Moje prvotní obavy byly zbytečné, Branagh to natočil s pokorou a láskou k předloze a zabalil do opojného až pohádkového vizuálu. Evidentně si užil i roli před kamerou, jeho Poirot je jiný, ale strašně mě bavil. Pokračování bych dala s velkou chutí. 🚂 90% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Pěkné zpracování klasiky, kde se jsou příjemně zpracované psychologické, morální i filozofické důvody konání zainteresovaných osob. Mě osobně to dost sedlo, protože jsem měl na takový film náladu. V kině jsem si u toho krásně odpočinul. 74%. /Cinema City Praha/ ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Skoro se nabízí říct, že jde až o zbytečný film. Příliš digitální kýčovité záběry na vlak střídají rutinně zpracované, stále z jednoho úhlu a v téže kompozici nasnímané sekvence (Brannagh prostě jako by byl furt na prknech, ne na filmovém place) - ok, při nalezení těla zvolí z ničeho nic pohled totálně z půdorysu, až to ty předchozí boční shoty ruší, než aby jakkoliv zaujalo. Nehledě na to, že jeho Poirot je spíš něco mezi konvenčním Sherlockem a samotným Brannaghem a přehršel hvězd ve vedlejších postavách působí až trestuhodně nevyužitým dojmem. Ostatně co taky čekat, když jejich psychologizace je poměrně bídná (a neříkejte mi, že dvě hodiny stopáže nestačily), což sice napomůže diváka neznalého pointy udržet déle v nevědomosti, na druhou stranu udusává veškeré potěšení z přemýšlení u detektivní zápletky. Jsou to prostě laciné vějičky a na nějaké babrání se v charakterech asi nezbyl čas ani peníze (sežraly je ty digitální záběry, asi). Sympatický úvod a celkový oblouk směrem k hříčce s "naprostou vyvážeností" jeho Orient expres zachraňují dost stěží, přesto rozuzlení zanechává svou tíživostí docela dojem. Mimochodem, zaboha si nemůžu vzpomenout, jestli to v té Lumetově verzi dopadlo stejně - a už vůbec nevím, jaká pointa je v knize. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Kdyby si film udržel kouzlo, které navodil v prvních patnácti minutách byl by to jasný homerun. Od chvíle kdy se film dostane do Orient Expressu dostává kvalita bohužel klesavou tendenci a je to škoda, protože potenciál byl poměrně veliký. Příběh vraždy v Orient Expressu je sám o sobě dost zašmodrchaný a Kenneth Branaghen ho nepodává s lehkostí a přehledem jak by bylo potřeba. Hercule Poirot je na začátku filmu vykreslen jako geniální detektiv, který s žádným případem nemá problém a celá úvodní sekvence je po scénaristické stránce velmi dobře vystavěna. Poirota si tak divák lehko zalíbí a nevadí ani neustále přetahování o hlavní hvězdu před plátnem mezi Branaghem a jeho umělým knírkem. Zamrzí tak postupná ztráta toho kouzla kolem Poirotovi postavy, který se z podivínsky-geniálního detektiva pomalu stává jen zaškatulkovanou detektivní postavou, která přechází od výslechu k výslechu. Co se musí nechat je až neuvěřitelně kvalitní herecké obsazení a je to opravdu hodně znát. Nikdo z herců nijak nevyčnívá a všichni táhnou za jeden provaz, dotváří se tak důvěryhodná atmosféra prostředí vlaku, v kterém má každý nějaké tajemství. Počáteční rozplétání vraždy a tajemnost všech postav tak díky tomu ještě poměrně funguje, je to až Branaghova nepřehledná režie, která postupně doveze film do stanice průměr. Kulisy vlaku jsou skvělé, je na tom poznat, že si s tím někdo vyhrál o to víc však bijí do očí záběry na vlak z venku, především v zasněžené scenérii, kdy je vidět nekvalitní CGI. Celkově nová Vražda v Orient expresu není špatný film, jen tomu chybí troška odvážnější režie a možná i trocha skromnějšího herectví a to jde vše na triko Kennethu Branaghovi. 59% ()

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Byl jsem unešen skvělým obsazením a hlavně mrazivou atmosférou filmu. Film je někdy i humorný, za což hlavně může Branaghův Poirot. Jen je škoda, že tento film je skoro naprosto stejný jako epizoda Poirotovo slavného seriálu, takže vlastně nepřináší nic nového, žádné překvapení se nekonalo. I přesto se těším na Smrt na Nilu, ten případ zas tak známý není. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Jediné pozitivum na tomto filmu je jeho výpravnost a kamera. Herci jsou do jednoho opravdu hrozní. A Branagh? Anglán snažící se o francouzský přízvuk je fakt trefa vedle. Pro mě neskutečné zklamání. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, ale pokud se Branagh alespoň z poloviny drží původní látky, pak Vraždu v Orient Expressu považuji za velmi lacinou detektivku. Film je vyprávěn poměrně konzervativně, ale v moderním hávu, což do sebe stylizačně nezapadá. Nešťastné rozhodnutí začít odlehčeně a v půlce filmu náhle zcela zvážnět mi také nepřišlo vhodné. Zkrátka je to malý Branaghův přešlap, který se snaží napravit výborný herecký ansábl. O to víc zamrzí, když nikdo nedostane pořádný prostor. 6/10 ()

rumczeis 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv si myslím, že jsem tento příběh už musel vidět, nějak se mi podařilo vytěsnit/zapomenout kdo je vrah. Film jsem si tak užil jako neznalý děje. Filmu bývá vyčítáno, že nenechává dostatek prostoru pro ostatní postavy. Mě ale přišlo, že film je celý natočen z pohledu Poirota a divák před ním nemá žádný informační náskok. Vraha tak odhalujeme postupně s ním. To na mě fungovalo a nemám tak co vytknout. Poirot je trochu jiný než jsme si zvykli u Davida Sucheta, je akčnější a dravější, ale to mi vůbec nevadilo. 90% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Notoricky známá zápletka asi trochu zavazí objektivní optice, přesto měl bych-li se omezit na hodnocení Branagha jako nového Poirota, potom konstatuji, že s ním nemám problém. Co velice k filmu? Osazení značkové, výkony oscilující (Depp nic moc, Pfeifferová ve špatné věkové kategorii), výprava myslím příkladná. A Branagh jako režisér? Možná až zbytečně vysazený na jistotu. 70% ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četla a viděla jsem i televizní zpracování tohoto příběhu s Davidem Suchetem. Na tuhle novou verzi, která je doslova nabitá slavnými jmény, jsem byla hodně zvědavá. Navíc film režíroval Kenneth Branagh, který je nejen skvělým hercem, ale stejně tak dobrým režisérem. Přesto jsem se ale u filmu docela dost nudila. Hlavním mínusem tedy bylo, že se docela dlouho čeká na to, než se něco stane. A zatímco ve verzi se Suchetem mi přišlo, že všechno bylo skvěle vysvětleno a všechny dílky do sebe zapadly, tady mi to přišlo takové zmatené. Není to špatně natočený film, ale verze z roku 2010 je lepší. Nicméně i tak bych byla ráda, kdyby si pan Branagh roli Hercula Poirota (mimochodem ta role mu vážně sedla!) i režisérský post zopakoval ve filmovém zpracování další knihy od Agathy Christie. Třeba u mě na podruhé pochodí líp. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Detektívka ako má byť. Bolo tu všetko,detektív,atmosféra,vražda. A aj mierne näpatie kto to spáchal. Zaverečné rozuzlenie ozaj ale dosť prehnané. Chudák Johnny Depp. 4* ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Pýtal som sa "načo?" už keď sa táto adaptácia pripravovala. A pýtam sa to aj teraz. Načo? Nič originálne, bez šance zaujať niekoho, kto vie ako to celé dopadne. Celý čas som s nádejou čakal na záver, kde som čakal emócie, rozpor zo zásadami a podobne. Nič takéto sa však nedostavilo. Prešumelo to nejako okolo a jediné čo by som vyzdvihol sú herecké výkony. Inak bieda. 4/10 ()

dragon94 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejméně záživných detektivních vyšetřování co jsem viděl. Celé je to víceméně jen jeden výstřel od boku za druhým. Žádné zkoumání stop, žádné brilantní dedukce, jen jedna papírová berlička za druhou. Ocenil bych lepší vyprofilování postav, méně mluvení a více usvědčování. Takže i přes skvělé herecké výkony a velmi slušné dialogy bohužel nemůžu dát více jak 3* 50% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toľkokrát videné, a predsa iné. Výpravnejšie a s hviezdnym obsadením, akčným detektívom, ale predsa je pre mňa etalónom seriálová verzia so Suchetom. Už len pre ten úžasný emotívny záver som vďačný aj za túto verziu. –––– Nech ľudia hovoria, čo chcú. Existuje správne a nesprávne. Nič medzi tým nie je. –––– Musíte ma umlčať. Boh vie klamať, ale ja nie. –––– Dámy a páni, pri tomto prípade som pochopil, že misky na váhach spravodlivosti nemožno vždy presne vyvážiť. A tentoraz sa musím naučiť žiť s nerovnováhou. ()

WincKruspe 

všechny recenze uživatele

Ani by mi tolik nevadilo, že si Branagh postavu Poirota trochu přizpůsobil a ani to, že celý film je tak trochu odlehčený a cool. Ovšem kdyby to celkové zpracování nebylo tak nějak nijaké. Samozřejmě celý příběh má výbornou zápletku, jenže ta vychází z knihy. A právě co se týče toho zpracování, tak jednoznačně preferuji temnější britskou verzi s jejich  lepším závěrem a excelentím výkonem Davida Sucheta. ()

Hugo01 

všechny recenze uživatele

Neposkvrněn knižní předlohou jsem se, plný očekávání z velmi vnadných trailerů, vydal do multiplexu, abych se na vlastní smysly přesvědčil, jak se tento hvězdně obsazený snímek povedl. Očekával jsem trošku něco jiného, první dojmy bezprostředně po shlédnutí byly dost bolestné, ale ještě jsem o tom pak přemýšlel a vlastně to bylo celkem fajn. Kenneth Branagh ztvárnil belgického génia dle mého velice dobře a..zbytek komparzu taky ušel. Ne, dělám si srandu, samozřejmě je dobře, že byl onen vlak naplněn hromadou známých tváří, ale jejich důležitost nebyla vůbec tolik markantní, jak jsem čekal. Co bych filmu nejvíc vytknul, je občasná ztráta tempa, no, občasná je možná slabé slovo. Kdo má rád akci, ten ať za tohle neutrácí a dialogy bohužel taky nejsou tarantinovské, ale svých kladných momentů má film taky spoustu, třeba závěr. Ještě 4*. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Za mě ohromné zklamání. Na adaptaci jsem se těšil, zvlášť, když se ji měl ujmout režisér Branaghova formátu, který navíc film obsadil hvězdnou hereckou sestavou. Od první scény s vejci mi ale bylo jasné, že to nějak nefunguje, jak by mělo. Každou další dle mého nepříliš funkční scénou jsem byl k filmu skeptičtější, až jsem nakonec odešel ze sálu zklamaný a to snad nejvíce za poslední roky. Herci nemají co hrát, dialogy jsou o ničem a vývoj příběhu je kostrbatý. Scény nefungují, jsou nudné, bez využití potenciálu, který prostředí knihy má. Branaghův Poirot sice charisma má, ale neumí ho používat a jeho dojemné scény jsou prázdné jak poslední ruská bábuška. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Motivem shlédnutí mi bylo čistě angažování Kennetha Branagha, a jelikož mě jeho podíl práce odvedené na tomto díle pochopitelně nezklamal, přeji projektu úspěch. V celkovém zhodnocení se nicméně nemohu oprostit dojmu, jež se mi i plně potvrdil, a sice, že Agatha Christie psala neskutečné sračky. Možná nikoliv formou, ale komicky vyumělkovanými zápletkami postrádajícími zlomek uvěřitelnosti. Ústřední téma Orient Expressu tím jako jeden z prapředků kolektivního spiknutí trpí o to více. Takže snad jen za tu Branaghovu hravou eleganci před kamerou (za ni již méně) dávám 40%. ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Disney oznámilo své plány

Disney oznámilo své plány

07.05.2019

Studio Disney čerstvě oznámilo své plány na příštích sedm let, a vzhledem k tomu, kolik toho je, pojďme se do toho rovnou pustit. Nejvýznamnější část novinky se pochopitelně týká nových Star Wars. Po… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Artemis Fowl míří do kin

Artemis Fowl míří do kin

28.12.2017

Kenneth Branagh letos ohromně zabodoval s Vraždou v Orient expresu. Film už má na kontě 311 milionů dolarů a chystá se pokračování (Smrt na Nilu), Branagh si ale není jistý, jestli ho bude režírovat.… (více)

Reklama

Reklama