Reklama

Reklama

Jan Palach

Trailer
Česko / Slovensko, 2018, 124 min (Alternativní 119 min)

Scénář:

Eva Kantůrková

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Viktor Zavadil, Zuzana Bydžovská, Denisa Barešová, Kristína Kanátová, Jan Vondráček, Karel Jirák, Michal Balcar, Anna Stropnická, Gabriel Cohen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film pozoruje posledních několik měsíců života Jana Palacha. Pozoruje jej na základě dostupných faktických pramenů a zároveň přemýšlí, co tomu mladému muži táhlo hlavou. Jan Palach nikomu z blízkých o svém rozhodnutí dopředu neřekl. Ani nenaznačil, že by byl něčeho takového schopen. Ve filmu prochází vztahem se svou přítelkyní Helenkou, bouřlivým kolejním životem roku 1968, soužitím s mámou doma ve Všetatech, zažije studentské brigády v Kazachstánu a Francii, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Stejně jako se od podzimu 68 mění veřejný život, ráz ulic i výrazy lidí, stává se něco s Janem. Jak to, že si ničeho nevšimla jeho dívka, máma, spolužáci? Ještě to ráno si Jan vzal od mámy svačinu, na koleji vtipkoval se spolubydlícím a před odchodem do města se vysprchoval. Kamera po celý film sleduje Janovu tvář a snaží se zachytit okamžiky rozhodnutí… (CinemArt)

(více)

Diskuze

kozloid

kozloid (hodnocení, recenze)

FronkovTE

Ano. A ruská okupace Československa se nikdy neuskutečnila. Jana Palacha nijak nekomentujte, je vám to vše evidentně vzdálené asi jako život a jednání Jana Husa.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Český Lev se blíží, mam dojem v březnu.. Mam vsazeno kurz 3, že Palach ho vyhraje za nejlepší film roku 2018..

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Kaufman

Což je taky důvod, proč jsme za jinými státy z Evropy filmařsky pozadu. Pořád se patláme v komunismu a film o Gabčíkovi s Kubušem za nás museli natočit Angličani. Tomu říkám ostuda.

na příspěvěk reagoval Kaufman

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Filmu se musím zastat a přišel mi za poslední dobu jeden z nejzajímavějších co se natočilo.. V podstatě zajímavé téma a dobře natočený.. Za mě 80%.. Jinak dobrý výběr herců.. Třeba Bydžovská v roli matky mě opět usoudila, že patří na stará kolena mezi ty nejlepší herečky..

cmenda

cmenda (hodnocení, recenze)

Ivoman

Víš možná to nebylo aktem hrdinství ale v té době to lidi brali jako obětování a protest proti okupaci spíše než upálení na veřejnosti co spáchal blázen jak si někteří myslí.

Ivoman

Ivoman (hodnocení, recenze)

fantassia

Taky nechápu, kde berou všichni tu jistotu, že to co si provedl, bylo aktem hrdinství. Tolik rozporů, tolik nevysvětlených věcí a nikoho to nezajímá. Chátra z Pražské kavárny řekla, že je to hrdina, tak je to hrdina. **** Ale že by sebevražda byla mentální zkrat ? Někdo takto svou situaci vyřeší, někdo je nemocný, někdo tady být prostě nechce. Na sebevraždu má každý právo, to jak moc o tom přemýšlí je na jednotlivém jedinci.

na příspěvěk reagoval Kaufman, cmenda

fantassia

fantassia (hodnocení, recenze)

tak tohle jsem četla v komentech(Lidská pochodeň číslo jedna, hrdina českého národa Jan Palach, rozvíjející onu seběobětovací linii aktu hrdinství, jejíž nejvýraznější personou byl Jan Hus, Palachem ve filmu přímo zmiňovaný.) To si snad dělá někdo srandu a nerozezná kardinální rozdíl, že Husa sejmuli a Palachovi jeblo v bedně . To si snad lidi dělají srandu, že nerozeznají mentální zkrat od hrdinství, hrdinství je když se někdo za někoho obětuje, aby ho zachránil třeba, ale je velký omyl, když se pomatenec zcela zbytečně bez jakéhokoliv účinku zlikviduje, vydávat to za hrdinství Je to jen těžký omyl sebevrahů, že tím něco změní nebo že se dostanou ze situace, ve které nechtějí už být , ale zničí jen vlastní tělo a ztrácí už veškerou schopnost cokoliv udělat a tím se jejich stav stává paradoxně trvalý, takže místo úniku skrze smrt se skrze sebevraždu zastaví přesně v tom pekle, Palach už to ví, rozumní pochopí, ale hlupáci to budou oslavovat

na příspěvěk reagoval Lamprea, Ivoman, Wacoslav1

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

trx2010

A co je paradoxního na tom, že si jde převzít vyznamenání od prezidenta, který zcela legálně vyhrál svobodné volby ve svobodné zemi?

Uživatel Eldrick smazal svůj příspěvek.

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

Reklama

Reklama