Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 1

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 266)

mcac88 

všechny recenze uživatele

Jsem milovník Star Wars a tohle je prostě klasika, která nikdy neomrzí. Kult všech kultů. I když jsou tam určité úsměvné záběry ale to proto že je to z roku 1977. Přál bych si to vidět už v téhle době. Tenkrát to muselo být absolutně k nepochopení ()

T.Ma 

všechny recenze uživatele

O kvalitě tohoto filmu vypovídá už jenom to, že uplynulo 36 let od jeho premiéry a počet jeho fanoušků stále stoupá. Není to žádný modní výstřelek, po kterém už nikdo nevzdechne. Stal se legendou! Film, který mě nikdy neomrzí. PS: Jak si proboha někdo může plést Star Wars se Star Trekem?! ()

Akatsuki 

všechny recenze uživatele

Jistěže klasika všech sci-fi. A hlavně klasika mezi SW. Já bych si však místy odpustil opakované záběry střílení na "bělokošiláče" a soustředil se trochu víc na postavy. Ale jinak samozřejmě výborná práce - hlavně hudba, efekty a herci. Vrchol ságy na mě zjevně ještě čeká... ()

JustinC 

všechny recenze uživatele

Nepřekonatelná klasika, která jednou pro vždy změnila historii kinematografie svými v té době nepředstavitelnými vizuálními a hudebními efekty. ()

damapo 

všechny recenze uživatele

No ono to není až tak dokonalé a ze všech Hvězdných válek jde asi o ten nejslabší článek, ale na svou dobu to muselo být prostě úplný wow. Z dnešního pohledu dávám hvězdičku navíc za nastartování celé ságy, bez prvního dílu by nebylo přeci nic. ()

zimi 

všechny recenze uživatele

Je to něco neuvěřitelného, na počátku samotní herci nechápali co po nich Lucas chce a mysleli, že se zbláznil, když na place jen tak mávali klackama! Každý si myslel, že to bude propadák, no obrovský omyl! mnohokrát se psalo o něčem, jako kultovní, to změnilo svět atd., ale ke Star Wars to dokonale sedí! Přepište dějiny, ale série Hvězdných Válek překonat nejde! Pro mne vrchol sci-fi a fantasy(proč to skončilo:( ) shrnu to 50/50 pro všechny díly a dávám všechny do oblíbených ()

KristinaP 

všechny recenze uživatele

Ako začiatok série filmov to beriem, boli tam vysvetlené základné vzťahy medzi ľuďmi a tak ďalej, ale proste tomu chýbala iskra, ktoré by tomu dala šmrnc. Ten konečný "battle" medzi Darth Vaderom a Obi-Wanom bol - prepáčte mi všetci ale ja to tak proste vidím - fail. Ako film to má celkom dobrú zápletku (keďže ešte nevieme to o Darth Vaderovi a Lukeovi) a efekty sú na rok 1977 fakt super, to sa musí uznať. Možno to je len tým, že Star Wars majú status "legendárny príbeh," ale čakala som od jednotky viac. ()

Jamie830 

všechny recenze uživatele

Star Wars nikdy nezestárne. Pro mně dokonalý film se spoustou akce a dobrým příběhem. Jedna z nejlepších trilogií vůbec! :) ()

CrazyAn 

všechny recenze uživatele

Star Wars to je součást mého života. Už od dětství. Nejlepší a nejoblíbenější sci-fi. Vždycky jsem obdivovala to, že je to tak starý a přitom tak dobrý! Ty nový díly mi nějak moc nejedou, ale ty starý (nová naděje až návrat jediho) to je prostě boží. Je těžký pro mě určit jaký díl je můj nejoblíbenější, ale nejspíš tenhle. Star Wars bylo, je a bude součástí mé osobnosti. Zajímalo by mě jaký by byl život bez Star Wars, možná úplně stejný, ale i tak je to zajímavá úvaha.. Georgi Lucasi díky díky. ()

MAsakRA 

všechny recenze uživatele

No, tak docenit Epizodu 4 pro mě nebude lehké. A já přitom tolik chtěl! Snad jen, že mi to přijde infantilní asi jak Epizoda 1. ()

fw.nina 

všechny recenze uživatele

Kultový film v hlavnej úlohe s mojou detskou láskou Markom Hamillom. Nikdy som si nemyslela, že ma môže uchvátiť sci-fi ale tomuto filmu sa to dokonale podarilo- rovnako ako zvyšným piatim. Každá epizóda ma niečo do seba. ()

Jinpachi 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejkrásnější snímek, který jsem kdy viděl. Nejen krásný, úžasný a skvělý, ale taky se stal pevným podkladem pro budoucí inspirace ve sci-fi žánru. Úžasná výprava, skvělý scénář a na dobu, ve které to bylo, prvotřídní efekty. Nedokážu si představit, že se najde někdo, kdo to nemá rád. To je opovržení hodné jako kulhající, nemocný a všivý pes. ()

Wolf28 odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle nechápu co je okolo tohohle filmu celkově série a jdu proti proudu céčkové sci-fi celkem nesledovatelné je hromada lepších sci-fi filmů než tahle tupost ()

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama