Reklama

Reklama

Sever

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 39 min (Minutáž: 55–58 min)

Scénář:

Václav Hašek

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Jiří Mádl, Eliška Křenková, Robert Řasa, Štěpán Benoni, Aleš Bílík, Martin Havelka, Jan Novotný, Martin Pechlát, Jacob Erftemeijer, Jan Komínek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný seriál bude příběhem nadějného kriminalisty, který věří ve spravedlnost a čest, tudíž nezůstane lhostejný ke korupci svých nadřízených. Za to je ale následně potrestán a z vyšetřovatele se tak stává vyšetřovaný. Dramatická série vychází z atraktivního prostředí policie, s několika liniemi a překvapivými zvraty, které umožňují poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách, jejich propojení i soupeření. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak po rozpačitých pocitech z Temného kraje a nových Specialistů mě Sever naprosto oslovil a téměř uhranul...Atmosféra ani není tak temná jako v Raplovi, přesto mě seriál přišpendlil k bedně...Dobře rozehrané do několika linek děje...Dobří herci (Jirka Mádl mě příjemně překvapil jeho zcela uvěřitelnou postavou neústupného člověka, který nesnese nespravedlnost)... Co mě ovšem vůbec nepřekvapilo je, že korupce, arogance moci, zametání pod koberec, likvidace svědků, je tu pořád s námi...A děje se to všude ve světě potažmo v Evropě...A to mě děsí a je mi z toho šoufl...Dokud se lidi budou bát stát si za svým a nenechat se zastrašit, bude námětů, na desítky takových seriálů... Poslední díl, ale trochu kulhal, takže ubírám hvězdu...Za mě 85% ()

adelina8 

všechny recenze uživatele

První dva díly dost vlažné, poté konečně začal seriál gradovat. Bohužel poslední díl spadl zase k průměru. Nicméně nelituji, že jsem tomu věnovala čas. Pokračování by nebylo marné... ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

60% — Tento seriál měl průběh jako jednohrbý velbloud. První díl vypadal jako náborové video k PČR s nepřesvědčivými situacemi (hlavně ve způsobu, jakým se hlavní hrdina k policii dostal). Druhý díl se trochu zlepšil, ale ještě to nebylo ono. A pak přišly díly 3, 4 a 5, kde napínavost konečně vyletěla nahoru a člověk leccos pochopil, např. proč autoři nechali hlavního hrdinu přijít k policii zvenku. Pro příběh totiž bylo nutné mít někoho „čistého“, který není infikován celou tou mašinérií. Poslední díl pak zase bohužel spadnul dolů a místo velkolepého finále jsme sledovali, jak se systému opět podařilo zvítězit nad poctivým člověkem. Závěr je to jistě realističtější po vzoru italských dramat ze 70. a 80. let, ale jako konec slibně rozjetého seriálu to bylo spíše zklamání. Navíc seriál obsahuje již zmiňované nepřesvědčivé situace, např. bych zmínil kolegu, který s hlavním hrdinou sdílel přijímací kurz a který nakonec skončil u GIBS. Ten se pyšnil v posledním díle až neuvěřitelně velkými pravomocemi, ačkoliv byl u policie stejně dlouho jako hlavní hrdina. Neznám postupy u PČR, takže nemůžu tvrdit, že to je nesmyslné, ale rozhodně nepřesvědčivé. Stejně tak v seriálu nebyl nijak využit strach hlavního hrdiny z rychlé jízdy, který se objevil v prvním díle a působil tak jako zbytečný rys. Takže ano — nakonec to bylo rozhodně lepší, než to vypadalo po prvních dvou dílech, ale i tak seriál zůstal někde na půli cesty. ()

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná série, přestože se poslední díl nepodařilo vystavět tak, aby byl klimaxem, katarzí nebo ránou mezi oči. Působil spíš rozpačitě. Ale i tak byl za poslední léta v žánru společensko-kriminálního dramatu lepší jen Rédl. Pro sebe překvapivě jsem byl schopný nejen snést, ale i s účastí sledovat Jiřího Mádla, zaujaly mne ale i přesné výkony Elišky Křenkové nebo Martina Havelky. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Rozpačitý začátek s těžko uvěřitelným Mádlem se postupně přehoupl v velmi solidní výkony a berné uchopení postav. Téma nikterak originální, ale, co už taky vymyslet, že. Na místní poměry výsledný dojem velmi dobrý, jasně nad průměrem detektivních trapností, které se u nás točí a dokonce bych byl rád za vznik pokračování, ku kterému otevřený konec jasně odkazuje. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dva díly u mě moc díru do světa neudělaly, přehnaný, nelogický, slabý. Od třetího šla ale kvalita hodně nahoru, dost tomu pomohlo téma korupce, ve kterým jsou češi zaběhlý a umí o podvodech točit. Někomu nevonělo rozuzlení v posledním díle a zakončení seriálu, já ho ale kvituju, lepší to ukončit takhle, než z toho udělat studio kamarád a happyend, viz seriály na komerčních TV, kde si láska a dobro podávají ruku na konci každýho dílu. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Pro koho děláte? Já jsem se neptal na Vašeho zaměstnavatele, ale pro koho děláte?!" Ač se to zprvu nezdálo, tak vznikla kvalitní série se zajímavým příběhem, který by jistě mohl mít reálné základy. A bílinsko-ústecké prostředí je pro takovéto kauzy jistě vděčné... Cesta na Bořeň je nádherná, dolů už možná za moc nestojí... ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, nějak mě víc bavilo drsné pojetí severu s Čermákem, než s nezkaženým Mádlem a Sedláčkem. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

To je tak realisticky napsané, že na mě z toho padly chmury. Mádla moc nemusím, ale sportovně přiznávám, že roli zvládl velmi dobře. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Seriál zpočátku vypadá jen jako další TV kriminálka. Potom začíná nabírat jasný směr a člověk mírně trne, když na obrazovce vidí tu tušenou českou realitu nad námi. A natočeno zřejmě záměrně 10 let po skutečných událostech ... ()

Homer.p odpad!

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu že mi je známa skutečná pravda o tom slavném autorovi námětu, tak prostě jinak opravdu nemohu, i kdyby to z hlediska filmařiny bylo skvostné, což ale naštěstí není. Z ČT se mi chce zvracet, že podporuje takového darebáka a navíc i z mých peněz 🤮. Pro zdejší uživatele, s PČR v okrese Teplice to opravdu není tak špatné, jak je nám to v seriálu prezentováno. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mi někteří herci přišli extrémně nedůvěryhodní, pohybující se na hraně parodie, musím ocenit závěr, který jsem opravdu nečekal. Jinak již několikátá snaha o českou temnou kriminálku hrající na konspirační notu, která opět nevyšla .... ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Myslím, že průměr hodnocení (k dnešnímu dni 64%) přesně odpovídá kvalitě. Tohle téma se dalo vytěžit opravdu hodně, nahrává tomu, že jde o příběh, který se skutečně odehrál. Co je ještě děsivější, že korupce zde u nás dosahovala tak vysoko, že by se mohl řádový občan rovnou picnout, kdyby se představil, že takové záležitosti probíhají v celé vysoké politice. Sedláček zvolil chladný přístup severských thrillerů, které mívají od postav odstup, a proto v Severu nedokážeme sympatizovat s hlavní postavou, která je navíc zahraná hodně špatně. Mádla mám rád, ale v tomhle seriálu to vypadá, jako by ho učil hrát současný Steven Seagal. Konec by mohl být výborný a nejednoznačný, ale musel by být, jako celý seriál, natočen úplně jinak. Škoda. ()

Jablek 

všechny recenze uživatele

Škoda...každej komparsista, kterej tu měl říct pár slov nebo dokonce celou větu, tu působí, jako kdyby ho lidi ze štábu potkali někde po cestě, strčili mu kilo a jeho výkon vzali na první dobrou. Mádl, Křenková a ostatní herci zahráli dobře a scénář se mi taky líbil. ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Největším trumfem je tady scénář, který má na rozdíl od drtivé většiny českých kriminálek čitelnou myšlenku a rozehrává docela sympatické a uvěřitelné osobní drama s civilním, pochopitelným a vcelku realistickým zakončením. Nicméně po stránce filmové je seriál po většinu času strašlivě fádní a nenápaditý, vizuál staví téměř výhradně na okoukaných klišoidních záběrech na „sever“ a neobsahuje skoro nic nečekaného, originálního. Ať už po stránce kamery, střihu či režie. Chybí mu nápad, rukopis, vtip a odvaha vykročit z opatrné televiznosti. ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Kdo by si kdy pomyslel, že to ucho Mádl utáhne sám celej film - natož šest hodinových dílů - tak, aby to dávalo smysl a mělo to hlavu a patu s reálným koncem ? Tři a půl ale snaha se cení. Takže čtyři. Edit - to je hrozná doba kdy filmovou produkci zachraňuje Mádl. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatá kriminálka, hodně inspirována severskou novou vlnou. Bohužel když začne série gradovat a divák se zájmem pouští poslední díl, dostane vlastně dost nijaký konec, který sice pár věcí naťukne, ale ta hořká pachuť při závěrečných titulcích je znatelná. Jeden dva díly navíc by určitě pomohlo. ()

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele

Ach jo. Tohle vypadá, že se ten seriál rozhodli sabotovat od začátku už samotní tvůrci. Jirka Mádl umí dělat legrační obličeje, má srandovní hlas a bezesporu by nejednoho diváka potěšil v rolích obecních bláznů či dalších komických figurek (v komediích i ve vážných dílech). Tak jako Eugen Jegorov dostával role hulákajících řemeslníků nebo Milada Ježková role starostlivých babiček. Ale dát mu roli ve vážně míněné kriminálce? Vždyť i Jirka Krytinář, Luděk Sobota nebo Oldřich Nový by působili v té roli tisíckrát věrohodněji. Chápu, že je třeba Jirku Mádla za jeho svazácké budovatelské řeči na obranu budování eurosocialismu odměnit, ale je kvůli tomu třeba pohřbít celý poměrně nadějný projekt? ()

alldo.raine 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit tomu, abych to hodnotil na poměry českého seriálu. Krimi seriálu. U nás sem něco takového zatím bohužel tak často nevidí, a když k tomu přičtu, že se jedná o CT a ne například HBO, jde z mého pohledu o velmi kvalitní počin. Druhá polovina série jasně lepší, gradaci i tempo to má. Herci hrají velmi dobře. Konec za mne vyřešen velmi dobře, a ano, vím, že se jedná o ´´skutečné´´ události. I tak se to ale dalo zfušovat, což se naštěstí nestalo. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama