Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (101)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Zlatý kompas s Kidman a Craigem si pamatuju jen matně, takže přestože seriál (samozřejmě) kopíruje všechny hlavní body, dokáže mě držet v lehkém očekávání, co bude dál. Atmosféra je vskutku povedená, drží si jakýsi nádech temnoty a napětí a herecky to není nijak zlé. Dafne je slušná herečka a i když zatím delší stopáž sama úplně stoprocentně neutáhne, je příslibem do budoucnosti. Velmi dobře jí pomáhají ostřílení herci (Cosmo, McAvoy), stejně tak mladíci (Lewin Lloyd) a především povedení CGI daemoni nebo medvědi. Pokud si správně vybavuju, tak ve filmu propojení různých světů nebylo, zde je to zatím lehce zmatečné, ale věřím, že to v dalších sériích bude pořádně vysvětleno. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Vizuálně neskutečně nádherná show s parádním příběhem, která si s každým dalším dílem hravě vytírá prdel náboženstvím. Výborná Dafne Keen, fajn soundtrack, skvělá výprava a slušný efekty. Kolena tomu podraží jenom přístupnost, protože jakmile dojde na násilí, krve by se člověk nedořezal (hlavně že z medvědů teče proudem a všude kolem nich leží střeva!). ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„...JE TO PROROCVÍ O DÍTĚTI S MOCNÝM OSUDEM ...“ /// Fantasy, kde se prolínaj světy, herci s digitálními zvířaty a dětskej příběh s tím pro ty trochu dospělejší. Je fajn, že neseděj a nevykecávaj se o tom, co je co a kdo je kdo. Všechno se dozvídáme během děje. Trikama je to nabušený, taky kulisáci museli ukázat trochu zručnosti. Na konci série mám pocit, jako by skončila jedna (trochu dlouhá) pohádka. Nenudila, ale je spíš pro ty mladší, co mají navíc duši dobrodruha. Je z toho cejtit autorův ateismus, ale jde o to, jestli ho publikum, kterýmu je seriál určen, pobere. Pro mě spíš zklamání, ale nejsem cílová skupina. Navíc jsem to bez problémů dokoukal… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Northern Lights“, kterou v roce 1996 vydal Philip Pullman, neznám. 2.) Líbil se mi Zlatý kompas. 3.) Thx za titule „NETFLIX“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Má to poměrně sympatickou protagonisku a jednoho hodně(!!) sympatického medvěda.. Jinak je to takové to fantasy které se strašně na sílu snaží aby bylo jiné a originální a už o poznání méně o to jestli daný svět působí funkčně, organicky, logicky atd.. Zápletka je dost mimoidní a děj jakoby si někdo cucal z prstu za pochodu (ze školky)... Vizuál je takový jakože lehce kýčovitý, ale tady to tak nějak úplně nevadí ..Cením, že digizvířátka nepůsobí rušivě.... Neurazilo mě to, ale ani nestrhlo.. Občas jsem protočil oči v sloup, celou dobu čekal co z toho vypadne a nevypadlo vlastně nic.... Třeba to v další sérii nějak zapadne do sebe.. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musim říct, že to trvalo, ale nakonec jsem si svou cestu ke světu Jeho temných esencí našel. Před pár lety jsem viděl film Zlatý kompas, který mě moc neoslovil, ale řekl jsem si, že třeba chyba tvůrců, a zkusil jsem seriál. Prvni dvě řady ale ve mě zanechávali podobný pocit, jako film, a říkal jsem si, že tenhel svět prostě asi neni pro mě. No ale nakonec přišla třetí řada, a já se konečně pořádně ponořil do světa Divoženek, Jordanské koleje, daemonů, Andělů... a mám i chuť si přečíst knihy a dát si seriálové opáčko. Jeho temné esence nejsou klasickým fantasy ve stylu Pána prstenů či Zaklínače, kombinují v sobě prvky dalších žánrů, a díky propojení s naší realitou dostávají i pevnější obrysy pro některé lidské charaktery. Jedno vám ale řeknu, Dafne Keen je jednou z největších hvězd budoucnosti, pamatujte na mě, ta holka to jednou dotáhne do nejvyšší třídy. P.S.: Celý seriál má ve všech řadách jedno z nejlepších inter posledních let, případně už jen to stojí za kouknutí. ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Kvůli koronaviru muselo být zrušeno natáčení 8. epizody 2. série, tudíž má série pouze 7 epizod. Z tohoho důvodu jsme v sérii neměli vidět Jamese McAvoye. Ten se však nakonec v sérii objevil, byla použita část materiálu ze zrušené 8. epizody. (petow)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama