Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (101)

Samuel7 

všechny recenze uživatele

HBO zkrátka točí nepřekonatelné seriály. Rok 2019 fantasy přál, vedle závěru GoT jsem se těšil hlavně na Zaklínače. Potenciál líbit se mi měl větší než Jeho temné esence, ale začátek Pullmanovy trilogie je zpracovaný jednoznačně lépe. Lepší scénář, herecké výkony, vyrovnaná kvalita epizod (byť za nejlepší hodnotím zde ty první, pak už se místy objevovala i zbytečná vata), poutavá hudba. Tím vším bezpochyby poráží Zaklínače od Netflixu. Výprava či efekty byly u obou velmi silné, zde nechci srovnávat. Je pravda, že sérii by stačilo méně kondenzovanějších dílů. Film Zlatý kompas byl moc krátký, řada o 8 epizodách zase poněkud dlouhá. Nějaká střední cesta by se tedy zdála vhodnější. Přesto, že některé pasáže nebyly dvakrát zajímavé (neustálé procházky Willa po městě), rozhodně jsem se i přes výtku ohledně délky nenudil. Seriál rozhodně navnadil k sledování další série. Konec posledního dílu vizuálně i emociálně dechberoucí. Jsem zvědavý, co nám ti filmoví čarodějové připraví na další řadu, protože před jejich představovistí, která je patrná už z úvodních titulků s mistrným prolínáním paralelních vesmíru, opravdu smekám. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Klasický nešvar velké většiny seriálů. Je to zbytečně dlouhé. Film Zlatý kompas stál za hovno, ale dokázal do dvou hodin narvat vše potřebné. Tady máme na ploše osmi hodin minimálně tři hodiny zbytečné vaty, které tomu ubírají tempo. Ve všech dalších ohledech ale špička a těším na další dvě řady. 85% Update po druhé sérii. Všechny nedostatky první série jsou pryč, přibylo dokonce několik kulervoucích momentů (Asriel a andělé over the top), takže zvedám na plnou palbu a budu velmi nedočkavě vyhlížet poslední řadu, která by měla být ještě lepší. 95% Update po třetí sérii. Stoprocentní to není, ale plný počet hvězdiček si to zaslouží, protože to je nejen špičkově udělané, ale především se to parádně drží předlohy, což je v dnešní době očividně bohužel výjimka (oproti Kolu času, Zaklínačovi, Rings of Power). Jako třešnička na dortu pak krásná anticírkevní agitka, takže dohromady výborný fantasy seriál, kterých by mohlo vznikat víc. 90% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poňatie netradičnej kombinácie fantasy, young adult, sci-fi s kvanotivým základom a náboženskej tematiky sa dalo poňať rôzne, pričom sa dá skonštatovať, že už len to, že HDM vo svojej seriálovej podobe slušne funguje, je veľké víťazstvo. Ono nakrútiť niečo vážne, kde rozprávajú zvieratá, otravuje nás nervózny medveď a ešte k tomu po nebi lietajú čarodejnice a anjeli, je veľmi ťažká úloha. Vizuálne pôsobivé, prehľadne prerozprávané, založené na skvelom castingu. Predovšetkým Dafne Keen a Ruth Wilson sú presným zásahom, McAvoy je trochu otázny, ale budete ho ako Asriela akceptovať. Za mňa lepšie ako film, myslím, že ide viac o materiál pre seriál a som rád, že aj vznikol a dostatočne som si ho užil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší ztvárnění námětu, než před už třinácti lety vydaný Zlatý kompas. Leč i ten nebyl úplně špatný. Každopádně na úrovni seriálu se námět dobře rozprostřel. Navíc autoři si dali záležet i na atmosféře, takže počítejte s námětem, který sice působí dětsky, ale je tajuplný až hranice existence této planety. Osm dílů mi uteklo a já jsem se jednoznačně bavil. Tohle je young adult fantasy seriál jak se patří! Plus ta titulní melodie, ta se sakra povedla! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

líbil se mi filmový Zlatý Kompas (knížky jsem nečetl) a většinu času se mi líbilo i nové seriálové zpracování.Má slušný vizuál,velmi dobrou hudbu,povedené obsazení a často i solidní atmosféru.Bohužel je tu ale dost ale,které mi nedovolí jít v hodnocení víc.Přes nesporné plusy tu totiž velmi často kolísá tempo a seriálu chybí větší tah na bránu.Nejvíc to bylo vidět ve finálové epizodě,která je slabá a přitom měla v ruce trumfy z epizody předchozí.Není to poprvé,kdy nám HBO naservírovalo vrchol série 1-2 díly před koncem a je to škoda.Na druhou sérii se každopádně mrknu rád a třeba mi pomůže změnit názor...70% ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Tato epizoda byla věnována zesnulé herečce Helen McCrory. Tato britská herečka, která prohrála v roce 2021 boj s rakovinou, propůjčila svůj hlas sněžnému leopardu Stelmarii, démonovi lorda Asriela (James McAvoy). (UhLee)
  • Natáčení probíhalo ve Wolf Studios Wales. (noelcoward73)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama