Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Boženo, Boženo ... kdysi mě učili, že jsi byla ještě dítě, když Tě provdali - jak napsal František Halas: "Barunka ještě s panenkou si šeptá ...". Nicméně zdá se, že v reálu tomu bylo trochu jinak, že Tvé rodině prakticky nic jiného nezbývalo. Neuhlídala by Tě, Boženo. Nemám Ti to za zlé, jenom jsem si Tě představovala trochu jinak. Ráda sis hrála na dámu ... ráda jsi byla středem pozornosti ... ráda jsi flirtovala - a kdyby jenom flirtovala ! Neuměla jsi hospodařit ... rozhazovala jsi plnými hrstmi - a nebrala jsi ohled ani na své děti, Boženo. Dělalo Ti problémy dodržovat jakýkoli řád. Chtěla jsi žít svobodně a po svém - a bylo Ti jedno, komu přitom ubližuješ a čí vztahy rozvracíš. Vůbec sis nepřipouštěla, že pravá svoboda znamená i zodpovědnost. Koho jsi měla vlastně ráda - kromě sebe, milá Boženo ? Pokud si některé z Tvých dětí chtělo koupit byť jen kousíček Tvého srdce, muselo projevit nějaké umělecké vlohy. Jinak nebylo hodno Tvé pozornosti ... pokud jsi ho ovšem nepotřebovala, aby Ti posluhovalo. A jen tak mezi námi: Nebylo Tvé probuzené vlastenectví jen jednou z příležitostí, jak se zviditelnit ... a pohybovat se v "lepší" vlastenecké společnosti ? Abych nezapomněla - taky jsi cosi napsala, Boženo ... v pauzách mezi Tvými milostnými avantýrami, ale patrně to nebylo nic důležitého. ----- Popravdě ... nemůžu říct, že by se mi líbil obrázek Boženy, jaký mi naservírovala Česká televize. Netvrdím, že byla jiná, jenom mi vadí, že ji autoři ve svém uměleckém rozletu pojali jaksi jednostranně - víceméně z ní udělali s prominutím kurvu ... a přitom téměř pominuli její dílo - jakoby ani nestálo za řeč. Dosti bídné 3* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Minisérie Božena není vyloženým průšvihem. Má mnoho pozitivních aspektů, jeho vizuální stránka není úplně bídná, herci se snaží a seriál obsahuje mnoho výborných momentů. Bohužel ale zároveň mnoha pasážím života Boženy Němcové věnuje příliš moc a druhým zase až příliš málo. Nepodařilo se mu úplně prodat důležitost této spisovatelky a bere příliš velký důraz na její milostný život. Nebylo by v tom vlastně nic špatného, v závěru ale chybí snaha o to opodstatnění toho, co udělalo Boženu Němcovou tím velkým lokálním literárním jménem. A ani ta snaha představit Boženu Němcovou ve světle silných a nezávislých žen seriálu jednoduše nevyšla. Minisérie Lenky Wimmerové tak vstoupí do historie jako minisérie s promarněným potenciálem, přičemž je její celkový detailní rozbor i dost možná zajímavější než kompletní minisérie. A už to dokazuje, že je něco v jistém ohledu špatně. Pořád ale platí, že jde jen o důstojný průměr než o vyložené peklo...... ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Většina z posledních seriálů či minisérií ze stáje České televize mě znechutila natolik, že jsem je odsoudil po první či dokonce ani žádné epizodě, jen na základě extrémně negativních recenzí. V případě Boženy mnou předem zmítaly obavy dost obdobné, naštěstí neoprávněné. Oběma představitelkám nejslavnější české spisovatelky jsem nikdy nepřišel příliš na chuť, tady mě překvapila zejména Anna Kameníková, která s černými vlasy vystoupila ze stínu otravné herečky na světlo té zdařile hrající. Aňa za ní nikterak nezaostávala a jako celek se tenhle historický náhled do trpkého osudu první české feministky vyvedl velmi dobře. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je dobré, že film snad vyvolá zájem o téma. Lidé třeba budou chtít vědět víc. Přístup k látce mi vůbec nevadil, ale Anna Kameníková je natolik dobrá Božena, že si v druhé polovině uvědomíte, jak moc to nezvládá Aňa. A tak je druhá půle vlastně dobrá jen tehdy, když je na scéně Hájek. Snad jen rodinný rozvrat Geislerová zvládá brilantně. Stojí za vidění určitě pro třetí a pátý díl. 60% ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem vyprávění příběhu jedné z velkých osobností české literatury, její vyobrazení z nejrůznějších úhlů, nahlédnutí do složitosti její duše, pohled na její dílo očima doby nebo znázornění jeho odrazu v tehdejší společnosti. Zde však byla zvolena poněkud jiná cesta, která se mnohem uceleněji věnuje postavě spisovatelčina manžela, jehož ukazuje v celé šíři, se všemi jeho neřestmi a ctnostmi. Na autorčin život se pak dívá zejména jako na svobodomyslnou bohémku a přes její nespoutanost a milostné avantýry, což nepůsobí ani tak neotřele či novátorsky ve smyslu jejího polidštění, jako spíš bulvárně, a proto také prakticky ani nemůže dát viditelnou odpověď na otázku, proč vlastně byla v oněch nelehkých časech i po nich pro mnohé její souputníky a nástupce tak výraznou inspirací. Přínosem tak zůstává "jen" nádherně vykreslený a skvěle zahraný Josef, který slavnou Boženu v tomto případě, i přes její vynikající ztvárnění v mládí, zcela zastiňuje. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (16)

  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)

Reklama

Reklama