Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Vizuálně i herecky na ****, příběhově a vyzněním na nic. Po 4 dílech vlastně nevím, co se autorky snažily dokázat - dehonestovat jméno Boženy Němcové? No, rozhodně ani jeden z dílů neměl za cíl ukázat, proč se v hodinách literatury tahle postava objevuje na místech, jež jí učebnice připisují. Celé je to taková špinavě-realistická podoba světa a života jednoho ubohého myšlenkově povrchního a chudého tvora nastavená co by zrcadlo nějaké poetické pohádkové verzi filmu, kterou ale nikdo nenatočil a neviděl. Takový obraz Doriana Graye, jen ten obraz, Doriana samotného tu nikdo nikde nespatří. Už za mlada jí chybělo pár facek, v dospělosti škodila blízkému okolí stejně, jako pro něj byla potřebou - takový nechutný životní parazit. Tak přesně s takovým pocitem odcházím od tohohle čtyřdílného dramatu. "Dílo lepší autora." Vážně nevím, jestli právě tohle mělo být tím motivem, který si si odnáším z tvorby autorských Tří Grácií, poplatné době a myšlenkově pokřivených hnutí. ()

sofiapetra

všechny recenze uživatele

Hvězdy žádné dávat nehodlám, jsem ráda, že o B.N. vzniklo aspoň něco. Přiznávám, že mě blažilo vidět své oblíbené historické postavy na plátně, jak se hýbají a mluví - nejen Boženu, ale i Antonii Rajskou, sestry Rottovy, Havlíčka... ale celkové porno pojetí bylo docela trapné a B.N. to určitě ublížilo (myslím v očích všech idiotů, kteří budou dál zcela opomíjet její dílo a význam, jen jim naskočí, že byla pěkná coura). A vadilo mi, že tam vůbec nezmiňovali její šlechtický původ, protože je přece jasné, že Panklovi její rodiče nebyli - pradlena Tereza ji vážně ve čtrnácti neporodila. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtyřdílná televizní minisérie se místy poněkud vleče. Jinak je ale režírována slušně, reálie až na drobné přehmaty sedí, psychologie postav relativně také. Samozřejmě místy dobové mluvě nesedí dialogy, ale to je jen drobnost. Také herecké výkony jsou velmi slušné. Zvlášť výkon Jana Hájka je velmi slušný... Moje základní výtka se týká toho, že v seriálu o suverénně nejznámější a nejslavnější české spisovatelce 19. století (a dost možná nejznámější české spisovatelce vůbec) je neuvěřitelně málo literatury. Božena tráví život po večírcích, milováním se s manželem i četnými milenci, handrkováním se o peníze... Nějaké to spisování a tím méně publikování a společenský ohlas jejího díla ve filmu téměř není, což považuju za zásadní problém a chybu... Velmi dobře a podobně je to mimochodem popsáno tady: https://a2larm.cz/2021/02/nemcova-je-nase-austenova-v-pocatcich-evropskeho-romanu-stoji-casto-zeny/ ... Celkový dojem: 70% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Co ze začátku vypadalo jako sympatická snaha tvůrkyň polidštit literární ikonu, se nakonec změnilo ve slepou uličku. Být pokrokovou ženou v polovině 19. století jistě nebylo jednoduché, ale těžko pochopíte, proč se z ní stala „nesmrtelná“ literátka. Vedlejších postav jsou mraky, takže žádná z nich nemá v sérii dost prostoru. Zbývá rodinné drama pro dvě postavy hrané dvěma herečkami a jedním hercem. A nakonec je kupodivu nejzajímavější Jan Hájek a jím hraný Josef Němec. Možná i proto se mi zdál třetí díl slabší, jelikož byl odsunut kamsi do Uher. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jsem neskutečně překvapená českou kinematografií, že dokázala něco takového natočit. Boženu Němcovou považuji za jednu z našich nejlepších spisovatelů a vidět její život takto skvěle zpracovaný mi úplně vyrazilo dech. Svojí úlohu zvládla skvěle Anna Kameníková jako mladší verze Boženy, tak Aňa Geislerová jako starší verze. Opravdu se mi to neskutečně líbilo a doufám, že takových seriálů nebo filmů natočíme víc! ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Premiéru prvního dílu sledovalo téměř 1,57 milionu diváků, druhý díl zvýšil sledovanost na 1,68 milionu diváků a třetí díl zhlédlo 1,59 milionu diváků starších 15 let, čímž seriál hravě předčil veškeré konkurenční stanice a všechny tři díly byly nejsledovanějšími pořady v hlavním vysílacím čase i celého dne. Čtvrtý a poslední díl sledovalo 1,71 mil. diváků starších 15 let. (rublik05)
  • Natáčení odstartovalo v Novém Městě nad Metují v srpnu 2019. Jinak se natáčelo v Opočně, Praze a na Slovensku. V prosinci se štáb přesunul do Žatce na Chelčického, Žižkově a Hošťálkově náměstí a do ulic Dlouhá a Josefa Hory. (SONY_)
  • Premiéru poslední čtvrté epizody sledovalo bezmála 1,71 milionu diváků starších 15 let, což z něj činí opět nejsledovanější pořad večera a celého nedělního dne. (rublik05)

Reklama

Reklama