Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (155)

  • Ve filmu se Tom Hanks (Captain Miller) opírá o motorku, která byla vyrobena až o cca nějakých 20 let později. (pornogrind)
  • Ve scéně okolo druhé hodiny a třinácté minuty se snaží voják přilepit „ponožkovou minu“ na kolo tanku. Po střihu jde až nápadně vidět, že vojáka nahradili figurínou, která udělá nepřirozený pohyb a vybuchne. Navíc má tmavší uniformu. (Funky.F)
  • Na začátku filmu při vylodění na pláži Omaha je možné si všimnout, že za invazními čluny chybí jakákoliv další plavidla, a přitom se vylodění zůčastnilo přes tisíc lodí, včetně velkých bitevních křižníků. (Guilemot)
  • Ve scéně, kdy Miller (Tom Hanks) říká Uphamovi (Jeremy Davies), aby šel s ním, Upham shodí z poličky dvě helmy. V dalším záběru jsou však helmy zpět na místě. (jirijost)
  • U mostu, který mají spojenečtí vojáci udržet, je zmíněno, že mají dohromady jen dva kulomety ráže 30. Poté, co jsou oba umístěny, je však v záběru, kdy Mellish (Adam Goldberg) vysvětluje Uphamovi (Jeremy Davies), že musí rychle běžet s náboji, vidět další voják s kulometem. (jirijost)
  • V závěru, kdy se jednotka stahuje přes most, je v pravém dolním rohu možné spatřit kameramany. (jirijost)
  • Ve filmu stojí na pláži Omaha opevnění přibližně 50 metrů od moře. Ve skutečnosti však byly bunkry až ve vzdálenosti 400 metrů. (jirijost)
  • V poslední bitvě v Ramelle vystřílí Jackson (Barry Pepper) do Němců celkem 8 nábojů, zásobník má však jen na 5. (jirijost)
  • Vylodění Američanů na pláži Omaha probíhalo ve skutečnosti o něco problematičtěji. První vlna amerických sil se probojovala dál teprve s druhou vlnou, která se na pláž dostala až večer, což snímek, stejně jako mnoho ostatních filmů, nezohledňuje. (jirijost)
  • Ve scénách na pláži lze vidět několik záběrů, kde jsou vojáci kulkou smrtelně zasaženi několik metrů pod vodou. Je však dokázané, že dodnes neexituje palná zbraň, která by byla nebezpečná dále než do hloubky jednoho metru. (Zackk)
  • V jedné scéně voják Jackson (Barry Pepper) zabije německého odstřelovače přímým průstřelem jeho zaměrovače. I kdyby se Jackson trefil, ani nejmodernější kulka by nebyla schopná prorazit všechna skla zaměřovače, či se dokonce dostat skrz až do oka. (Zackk)
  • Ve 34. minutě u generála v kanceláři má jeden z plukovníků na prvním záběru tzv. aiguillette (červený provázek). V dalším střihu však aiguillette chybí, načež jej opět má. (Miki8888)
  • Když Millerova (Tom Hanks) skupina dorazí do vesnice, kde Caparzo (Vin Diesel) zachraňuje malé děvčátko z rozbořeného domu, vidíme v záběru auto s poznávací značkou se systémem značení, který se začal používat až dlouho po válce. (gruvacek)
  • Spoiler: V čase 1 hodina 22 minut, kdy jdou vojáci po louce k radarové stanici, je jich na záběru celkem osm. V tu dobu jich už má být ale jen sedm. (Záry)
  • Spoiler: Ve scéně, kdy Miller (Tom Hanks) střílí pistolí do tanku, který je poté zničen letadly, změní tank nepřirozeně vzdálenost od mostu. (jirijost)
  • Spoiler: V závěru filmu, kdy Ryan (Matt Damon) salutuje u hrobu Johna H. Millera (Tom Hanks), stojí Ryan při pohledu zepředu naproti hrobu. V dalším záběru přes Ryanovo rameno je však šikmo od hrobu. (jirijost)
  • V záberoch na podvozok nemeckého tanku Tiger pri záverečných bojoch o mesto vidieť, že sa v skutočnosti nejedná o tank Tiger, pretože jeho podvozok má v skutočnosti 8 prekrývajúcich sa pojazdových kolies. V záberoch vidieť podvozok tanku s 5 neprekrývajúcimi sa pojazdovými kolesami. (Van_der_Ovec)
  • Vysoké čierne topánky, ktoré nosia vojaci vo filme v skutočnosti neboli v tej dobe k dispozícií a nosili sa výhradne topánky s hnedou farbou. (Raccoon.city)
  • Scéna, v ktorej sa kapitán Miller (Tom Hanks) pýta kapitána Freda Hamilla (Ted Danson) na štvorhviezdičkový hotel, sa nemohla nikdy stať, pretože tento pojem (štvorhviezdičkový hotel) sa začal používať až v roku 1955. (ambrosko1)
  • Spoiler: Napriek tomu, že v 114. minúte filmu vojaci v rámci vymenovávania zbraní, ktoré ešte majú k dispozícii, spomenú aj 11 protitankových mín a 2 bazuky, tak následne nevedia ako odstaviť blížiaci sa nemecký tank a musia tak vymyslieť provizórne prísavné bomby v ponožkách. (MovieCup)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama