Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Navzdory zdejšímu vysokému hodnocení se domnívám, že seriál je scénáristicky zejména u prvních tří dílů velmi slabě a divně zpracovaný. Je zde snaha ukázat co nejvíce scén, které jsou však na úkor toho nedodělané a často chaotické bez logiky a téměr u každého příběhu jsem měl místy tak trochu pocit, že se nudím. Každý díl má na seriál optimálních 60 minut, avšak po půl hodině jsem měl dojem, že už pořad sleduji minimálně onu hodinu. Tedy jen díky skvělým hercům a lepšímu zpracování posledních tří dílů, které už stály za zhlédnutí, hodnotím třemi hvězdičkami; škoda, že dobrý nápad udělat příběhy o zbojnících byl zejména z počátku tak chabě využit. ()

hostivít 

všechny recenze uživatele

Relativně zdařilý projekt čs. televize ukazující osudy některých "zbojníků". Šest dílů je myslím tak akorát, přičemž i tak je možné pozorovat nevyrovnanou kvalitu. První díl - Babinský - sice není moc dramatický, ale naprosto tu kraluje hereckým výkonem Brzobohatý. Šobri Jožka je asi nejzdařenější díl se skvělým duem Heřmánek-Bartoška. Následující dva díly - Grasel a Schinderhannes - patří spíše k těm slabším, nicméně Róža Šándor s přesvědčivým Zedníčkem opět vrátí do cyklu kvalitu. Poslední díl je asi nejvtipnější, navíc zde skvěle hraje nedoceněný herec Křiváček. Celkově dávám 4 hvězdy, zásluhu na tom má i průvodce M.Kopecký. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

No, vlastně je to docela nuda. Ale obří výprava, plejáda geniálních hereckých velejmen, zajímavé osudy sledovaných zbojníků, jedinečný pohled do zajímavých milníků evropské historie a neodolatelný Miloš Kopecký jako přidaná hodnota v roli průvodce celým seriálem mi tak nějak nedovolí jít níž. Protože ten seriál je opravdu kvalitní. Rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu, co u nás kdy vzniklo vůbec a obstojí i v předrevoluční konkurenci. Tak dobré jako Dobrodružství kriminalistiky sice není, což je věčná škoda, ale z faktického hlediska mu nelze nic vytknout. 75 %. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Konkrétní důkaz o tom, že i za minulého režimu díky dobrému námětu, hereckému obsazení a skvělé režii pana Hynka Bočana vznikaly skvosty České kinematografie. Ve srovnání s dnešními trapnými produkcemi tento šestidílný seriál působí jako diamant mezi skleněnými napodobeninami. A to se psal rok 1985. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Tak kupodivu jedinej, kdo se na svojí roli loupežníka hodil, byl Pavel Zedníček (asi proto, že je to skutečný loupežník), zbytek obsažení je herecky teda dost úlet. Jinak historicky mě tahle doba baví (vesměs přelom 18. a 19. století), a v tomhle cyklu je atmosféra doby navozená poměrně nápaditě, ale pokaždý mě pak srazil zpátky na zem typicky třeba nástup Vladyky, kterej mi v tý roli docela vadil. A ostatní darebáci (Bartoška, Brzobohatý, Vyskočil...) taky totálně vedle. Mimochodem, je zajímavý, jak se Bartoška vždycky prožíval jako velkej herec a vůbec filmař, ale z každý jeho role je tak STRAŠNĚ moc vidět, že k tomu hraní nemá talent, že fakt nechápu, jak se tím mohl kdy živit. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Schinderhannes (Miroslav Vladyka) měl vyhodit pobudu (Zdeněk Srstka) oknem z hradu, Srstka však vážil metrák, zatímco Vladyka 60 kg. Scénu zkoušeli tak dlouho, že týden si nedokázal zavázat tkaničky. (sator)
  • Okolo Grasla (Ivan Vyskočil) vyrostla brzy po jeho smrti rozsáhlá legenda. V Rakousku je díky mnoha románům, písním a lidovým pověstem znám jako šlechetný loupežník, který bohatým bral a chudým dával. V českém jazykovém prostředí byla jeho pověst zpočátku spíše opačná. Právě proto se v češtině jméno Grasel, v počeštěném tvaru „grázl“, používá jako nadávka k označení člověka lumpa, lotra, zloděje, násilníka, hrubiána či dokonce vraha. (sator)
  • Poté, co voják na ošetřovně pronese: „Babinský, nepřej si mě“, lze na dveřích zahlédnout stín od mikrofonu. (Duoscop)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama