Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poměrně výpravný seriál o legendárních zbojnících nejen naší, ale i maďarské a francouzské historie. Zapomněl jsem na někoho?:) Povedené jsou všechny části, v každé si najdete tu správně charakterní postavičku (a ne vždy to je hlavní či kladný hrdina), možná je to i proto, že jde skutečně o historky a ne třeba jako v případě skvělého Dobrodružství Kriminalistiky fakticky přesně podané události. A v tom je to kouzlo, vezměte si slavného maďarského židovského hrdinu Janosze Ýka:) 80% aneb každá repríza je vítaná a naštěstí to není každý rok, aby vám to stihlo zevšednět. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Tak kupodivu jedinej, kdo se na svojí roli loupežníka hodil, byl Pavel Zedníček (asi proto, že je to skutečný loupežník), zbytek obsažení je herecky teda dost úlet. Jinak historicky mě tahle doba baví (vesměs přelom 18. a 19. století), a v tomhle cyklu je atmosféra doby navozená poměrně nápaditě, ale pokaždý mě pak srazil zpátky na zem typicky třeba nástup Vladyky, kterej mi v tý roli docela vadil. A ostatní darebáci (Bartoška, Brzobohatý, Vyskočil...) taky totálně vedle. Mimochodem, je zajímavý, jak se Bartoška vždycky prožíval jako velkej herec a vůbec filmař, ale z každý jeho role je tak STRAŠNĚ moc vidět, že k tomu hraní nemá talent, že fakt nechápu, jak se tím mohl kdy živit. ()

Reklama

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Navzdory zdejšímu vysokému hodnocení se domnívám, že seriál je scénáristicky zejména u prvních tří dílů velmi slabě a divně zpracovaný. Je zde snaha ukázat co nejvíce scén, které jsou však na úkor toho nedodělané a často chaotické bez logiky a téměr u každého příběhu jsem měl místy tak trochu pocit, že se nudím. Každý díl má na seriál optimálních 60 minut, avšak po půl hodině jsem měl dojem, že už pořad sleduji minimálně onu hodinu. Tedy jen díky skvělým hercům a lepšímu zpracování posledních tří dílů, které už stály za zhlédnutí, hodnotím třemi hvězdičkami; škoda, že dobrý nápad udělat příběhy o zbojnících byl zejména z počátku tak chabě využit. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Seriál, který i přes "špatné?" konce upoutá velkou dávkou humoru. Radoslav Bzobohatý coby Václav Babinský je přesvědčivý coby životem zkroušený zbojník, který má svá nejlepší léta za sebou. K jeho hereckému výkonu se nedá nic říct. Jen to, že ve všech polohách zůstává naprosto skvělý. Jiří Bartoška coby Šobri Jožka opět podává (nad)standartně dobrý výkon - on prostě špatně hrát nedokáže a má k tomu dva zdatné spoluhráče - úžasně nejednoznačného Karla Heřmánka a jako vždy perfektního Ladislava Mrkvičku. Prostě ta skvělá, silná trojice kolegů z Divadla na Zábradlí. Ivan Vyskočil je opravdu grázl a obdařil tohoto gaunera vším, abychom ho mohli jak nesnášet, tak mu bezmezně fandit - prostě zbojník, jak se patří - bez patosu a podobných berliček. Asi největším překvapením pro mě byl strhující výkon Miroslava Vladyky coby Schinderhannese. Vladyka jako poměrně arogantní rváč, který se dokáže chovat jako pravý generál. Přesně ten typ vůdce, ke kterému mohou mít vojáci bezmeznou důvěru. Pavel Zedníček se na roli maďarského zbojníka Róži Šándora vysloveně hodí a podává tak soustředěný výkon, že úplně zapomenete, že se díváte na televizi. Ve všech polohách je naprosto přesný a člověk velmi dobře chápe, proč má kolem sebe vždy zástup ctitelek. Vladimír Dlouhý patří odjakživa mezi naší hereckou elitu a člověku je jeho postavy, trestance Salvadora asi nejvíce líto, protože je to takový sympaťák. Sympatický mladý rebel s krásnou a roztomilou Ilonou Svobodovou po boku. K tomuto výčtu kladů si připočítejte herecké hvězdy ve většině vedlejších rolí a úžasného vypravěče v podání Miloše Kopeckého a vyjde vám národní poklad. ()

Baži 

všechny recenze uživatele

Díl se Bartoškou coby Šobrim naprosto geniální. Ty další pro mě také hrály, ale už nesvítily. Vyzdvihnout lze ještě pochopitelně vyprávění Miloše Kopeckého či skvělé výkony Radoslava Brzobohatého (Babinský) či Ivana Vyskočila (Grasel). Naopak Pavel Zedníček či Miroslav Vladyka mi do role drsných zbojníků příliš nesedli. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Točilo se na zámku Slatiňany, v Trojanově mlýně, v Hostivicích, na hradě Valečov a v Praze Hradčanech. (sator)
  • Natáčelo se v Praze, zámku Slatiňany, Valečově, Šareckém údolí. (M.B)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama