Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na seriál velmi výpravná záležitost. Jelikož mne dobové záležitosti baví a něco více jsem četl i zločinech a hrdelních trestech, historky mi sedly. Nejen že se snaží o věrné znázornění doby, ale i hrdinové (dají-li se tak všichni ti Grázelové nazvat :-) vycházejí ze skutečných postav i když si tam asi pan Melíšek lecos doplnil dle své libosti. Kopecký jako průvodce také nemá chybu. Za mne je to za 4 oprátky! * * * * ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všech 6 zbojnických historek se vyznačuje především bezchybným hereckým obsazením, jak zbojníků, tak všech ostatních zůčastněných. Historky jsou občas i humorné a prostředím zapadají perfektně do doby, ve které se odehrávají. Ta atmosféra se podařila perfektně navodit. No a zbojníci zahrané výbornými herci zapadli úplně přesně - Jiří bartoška (Jožo Šobri), Ivan Vyskočil (Jan Jiří Grassel), Radoslav Brzobohatý (Václav Babinský), Pavel Zedníček (Róža Šándor), Miroslav Vladyka (Schinderhannes), Vladimír Dlouhý (Trestanec Salvador). A jako bonus Miloš Kopecký, který nás povídkami provází a dokresluje začátek a konec životů jednotlivých zbojníků. Převeliká škoda, že se nenatočilo více dílů, náš kraj měl mnoho podobných loupežnických dobrodruhů. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poměrně výpravný seriál o legendárních zbojnících nejen naší, ale i maďarské a francouzské historie. Zapomněl jsem na někoho?:) Povedené jsou všechny části, v každé si najdete tu správně charakterní postavičku (a ne vždy to je hlavní či kladný hrdina), možná je to i proto, že jde skutečně o historky a ne třeba jako v případě skvělého Dobrodružství Kriminalistiky fakticky přesně podané události. A v tom je to kouzlo, vezměte si slavného maďarského židovského hrdinu Janosze Ýka:) 80% aneb každá repríza je vítaná a naštěstí to není každý rok, aby vám to stihlo zevšednět. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Idealizované rozprávky pre dospelých, kde zlodeji a vrahovia sú vylíčení ako hrdinovia, všetci krásne upravení a okolo nich sa točia len tie najvábnejšie dámy. V skutočnosti boli všetci tým, o čom hovorí meno jedného z nich: grázli. Teda okrem posledného, ten ani neexistoval. Pekne zahrané, človek sa dozvie, ako asi ten ktorý lotor žil, ale treba to brať s rezervou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kultovy ceskoslovensky serial z hlbokej normalizacie. Normalizacia v roku 1985 v byvalom CSSR fakt zarezavala do vsetkych oblasti zivota spolocnosti /noviny, rozhlas, TV, vysoka a komunalna politika/ a tak sa tocili aspon taketo oddychove serialy. A nie je to dietlovina, scenar mal na praci Jiri Melisek, to je u mna tiez plus. 94 % ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Schinderhannes (Miroslav Vladyka) měl vyhodit pobudu (Zdeněk Srstka) oknem z hradu, Srstka však vážil metrák, zatímco Vladyka 60 kg. Scénu zkoušeli tak dlouho, že týden si nedokázal zavázat tkaničky. (sator)
  • Natáčelo se v Praze, zámku Slatiňany, Valečově, Šareckém údolí. (M.B)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama