Reklama

Reklama

Expozitura

(seriál)
všechny plakáty
Trailer
Česko, 2009, 20 h 25 min (Minutáž: 75–79 min)

Hrají:

Hana Vagnerová, Robert Jašków, Jan Dolanský, Pavel Zedníček, Jan Novotný, Zuzana Bydžovská, Martin Sitta, Michal Slaný, Miluše Bittnerová, Sabina Králová (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Televize nova uvádí další kriminální seriál "Expozitura". Ta nebude vyprávět smyšlené případy, ale bude natáčena na motivy skutečných kriminálních činů - Berdychova gangu, ten naprosto beztrestně vraždil, přepadal a vydíral. V "Expozituře" se setkáme s korupcí neuvěřitelných rozměrů.

V jednotlivých dílech "Expozitury" budou zvlášť řešeny různé případy, ale celým seriálem se také bude táhnout dramatický příběh policistky, která je čerstvě přidělena do Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a jejího parťáka, kteří nechtěli nechat Berdychův gang, aby si dělal co chtěl bez odezvy. Mladá policistka se ihned vrhá do práce, ale zjišťuje, že ne vždy jsou v případech odsouzeni jejich skuteční viníci. Jejího úsilí si nemohl jeden z největších zločineckých gangů na našem území nevšimnout a stává se nepohodlnou nejen pro ně, ale i pro zkorumpované špičky policie díky důkazům o jejich propojení s gangem a mění se ve štvanou zvěř v tomto nervy drásajícím příběhu...

Nova se v seriálu zřekla laciných triků a opravdu to rozjela ve velkém. Seriál "Expozitura" je nabitý akčními scénami, chvílemi napětí a plný překvapení. Scénář vychází z přímé zkušenosti autorů Josefa Klímy a Janka Kroupy, kteří při tvorbě pořadu Na vlastní oči kauzu Berdychova gangu rozkrývali. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (435)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Dovedu si představit, že zapřísáhlým seriálovým žroutům značně pije krev člověk, který se vrhne do hodnocení série dříve, než po odvysílání posledního dílu. Jenže co s tím, když si chce sám pro sebe poznamenat, že ho Expozitura zklamala a že není v jeho zájmu ji dál sledovat? Protože přesně to si právě teď znamenám do svého filmového deníčku. Vnímám pokrok v novácké aktivitě, vnímám i větší kvalitu v porovnání s jinými českými kriminálkami. Současnými, samozřejmě. Avšak spíše než vyznamenání pro Expozituru je toto opětovná potupa pro její seriálové bratry. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tenhle osm let starej seriál sem docela přehlížel,a až teď sem ho viděl celej.Jedno vám povim,i přesto,že podobnejch seriálů o podsvětí provazanym s politikou a policií bylo natočeno už dost,tak vždy se mi otvírá kudla v kapse,a chce se mi blít.Opravdu hnus.K samotnýmu výtvoru.Poměrně slušná práce,ovšem podotýkám na Novu.Kdyby v seriálu nehrála krajně nesympatická(s hysterickou mimikou,děsnym hereckym projevem,a projevem bez pořádný intonace )Vágnerová,asi bych i s přimhouřenym vokem šlehnul do hodnocení čtyři umolousaný hvězdy,a Hana to fakt vo tu jednu tlačí dolů.Myslim že tři stačej.60%. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Novácká představa o akčním seriálu ala CSI, na Čechy povedená, ale paradoxně jí škodí známost prostředí. Když nám před mnoha lety seděl v obýváku policajt Opava a citlivě poslouchal povídání našeho obchodního partnera o tom, jak ho někdo vydírá, vypadal o dost jinak, než tatík Zedníček. Pak dostal v Berdychově kauze x let za vydírání podnikatelů a vraždy a únosy, takže ten klikař si tenkrát docela zachránil život, když na pár let zmizel v zahraničí:-). Jinak Vágnerová je skutečně strašlivá, ale zdatně jí sekundují i ostatní. Těším se, až uvidím provařenou Zedníčkovou a Pavlatu. Ten asi bude hrát nějakého Němce:-))) P.S. Nehrál, ale byl i tak dost suchej:-)) ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Po čtvrtém dílu už to vzdávám, to se nezlepší. I přes slibované nahlédnutí do případu Berdychova gangu nás čeká nenápaditý scénář, který si hraje na krimi, ale většina vyšetřovacího postupu v něm, případně závěrečné odhalení se objeví náhle tím, že někdo přijde, že sám od sebe něco odhalil (psycholog balící hlavní hrdinku přijde jen tak s dokonale sestaveným psychologickým profilem násilníka) nebo že hrdinka dostane v několika dílech na závěr geniální prozření a vše odhalí (všimnout si pravopisné chyby po x týdnech, kdy v bordelu pracovala v momentě, kdy se nemůže najít mrtvola, to je opravdu scénáristická trapnost nadevše). Druhá slabina jsou tradičně, jako ve většině produkce Novy herci. Strašlivý výkon podává představitelka hlavní hrdinky, ať už je to hlavně v trapném monologu do kameru, který zesměšňuje styl seriálu a často úplně zkazí tempo nebo zmaří snahu o napínavý díl, jen aby se hrdinka párkrát empaticky uculila do kamery nebo drsňácky zachraptěla předstírajíc dojetí nad vlastními vzpomínkami. Pak jsou tu většinou nezajímaví herci v policejním týmu nebo jsou pod dohledem režiséra nezajímavě hrát - nikoho si neoblíbíte zřejmě kvůli tomu, že režisérovi/scénářům "mrtvost" dialogů a postav připadá normální. Hlavně že už Česko umí obšlehnout vizuální styl krimi seriálů ze Západu, jen to hraní, příběh a atmosféra se nějak nedaří. Seriál se snaží předstírat realistickou, běžnou stránku policejního života, ale přitom si sám podráží nohy pravidelnou sondou do soukromí postav a tím debilním monologem. Nejzábavnější postavou byl pasák Maroše Kramára v prvním díle - kdyby se seriál a herci ubíral tímhle směrem a nehrál si na to, na co nemá, bylo by to v pořádku. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jen dost těžko se lze divit, že právě nesmírně špatná Expozitura platí za tak divácky masově oblíbený seriál, když si naše komerční televizní stanice vlastně už léta své věrné diváky vychovávají, lobotomizují a vlastně i těsně před večerním startem každé epizody už ladí a vhodně připravují právě v duchu té negativní paranoidní klímovské atmosféry, která zároveň ve společnosti panuje a leží na ní jako zmoklá smradlavá deka.. Věřte si, čemu chcete, přátelé, pokud vám vyhovuje ten život ve strachu a beznaději plný negativismu, v němž podle tuzemských médií žijeme.. Co mě ovšem nesmírně zaráží, to je jednoduše pomatený škrábal Klíma, který zjevně už sám podlehl těm komerčním a bulvárním vlivům i coby publicista, když jako scenárista spolu s Jankem Kroupou, s nímž si nemá co vytýkat, nestál nikdy ani za ten nejtišší prd.. Pánové na tohle náročné řemeslo zkrátka nemají, což si ovšem z mně celkem nejasného důvodu nikdo Klímovi netroufá upřímně ani naznačit, a tak se na Nově dál plácají po zádech, s jakým úžasným krimiseriálem, údajně nejlepším porevolučním, že to přišli.. Že ovšem toto označení má zhruba stejně nulovou hodnotu jako kupříkladu nejlepší český krotitel blech, už nikdo příliš neřeší.. Expozitura v jednotlivostech určitě neleží na samém dně tuzemské televizní produkce, některé herecké výkony by si totiž jeden mohl i opravdu užít, když především Robert Jašków s Janem Dolanským snad ani nemohli zklamat, narozdíl od obrovského castingového přešlapu v osobě nevěrohodné a veskrze hrozné Hany Vagnerové, jako typicky novácky velikášský celek ovšem náročnějšího diváka nesmírně bolí a nejen svým poselstvím obrovsky irituje.. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (37)

  • Televizní reportéři Josef Klíma a Janek Kroupa napsali scénář k seriálu podle skutečných události okolo tzv. Berdychova gangu. O kauzách tohoto spolku oba reportéři několikrát informovali v bývalém investigativním pořadu TV Nova Na vlastní oči (od r. 1994). Už v roce 2006 vydal o zločinech Berdychova gangu Janek Kroupa knihu s názvem "Zločin jako profese". (navabaca)
  • Jedna z posledních rolí Vladimíra Dlouhého, který zemřel více než rok před uvedením seriálu. (navabaca)
  • Epizoda o takzvané „snake“ střele, která dokáže prorazit i neprůstřelné vesty, se zakládá na pravdě. V reálném světě se munice nazývala „libra snail“ a byla vyvinuta muničkou Libra Jevišovice. Několik tisíc kusů této munice skutečně uniklo na černý trh a její majitel čelil od novinářů obvinění z podpory terorismu. (Nick321)

Reklama

Reklama