Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Československo Arabela
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto pohádkovému seriálu mám zas o chloupek hezčí vzpomínky na dětství...:-) Pohádková je už pouhá skladba herců, k tomu skvěle zpracované díly, mezi kterými není slabšího kusu. Díky jizvě, kterou tento seriál zanechal v mém srdci, s úspěchem snesu i pokračování Arabely, i když musím v rámci objektivnosti uznat, že je výrazně slabší... ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Nemohu říci, že bych měl tento seriál přímo v nemilosti, ale na TV obrazovkách jsem jej nikdy nevyhledával a když jsem na něj náhodou narazil, raději jsem přepnul na jiný kanál... Dle mého názoru se jedná o syntetickou pohádku bez života s roztříštěným a zmatečným dějem - nedějem. Jeden z případů, kdy vám to či ono zkrátka nesedne na první pohled. A poté ani na druhý... ()

Reklama

utri 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem teď Arabelu viděl znova a musím ubrat ze svých "dětských" 4* na 3*. Janu Nagyovou asi Vorlíček klátil, jinak si nedokážu představit, že by takovýmu hereckýmu dřevu svěřil jednu z hlavních rolí. No a během toho klácení už mu nezbejval čas na scénář a tak to chvilkama vypadá, jak to vypadá -- dějový zvraty jsou občas těžkej facepalm. Ale jako děcko jsem to žral, to se musí nechat. Staříci by se asi neměli dívat na hity mládí :) ()

johnys 

všechny recenze uživatele

Základem tohoto nejlepšího pohádkového seriálu všech dob u nás je vynikající nápad-scénář Miloše Macourka. Před jeho fantazií klobouk dolů! K tomu famózní režie jeho přítele Václava Vorlíčka, který měl k dispozici z herecké plejády to nejlepší, co "trh" tehda nabízel. Díky tomuto seriálu tu měla v tehdejší totalitní ČSSR má generace přece jen příjemnější dětství, a v TV se bylo na co těšit. Mé dětství + seriál + pohádka + Tv = jednoznačně Arabela! I když, možná se to mělo jmenovat Rumburak... ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Asi každý by chtěl mít kouzelný zvoneček nebo prsten, kterým by otočil a mohl si přát co chce. Cestovní kanceláře by zajisté neuvítali cestovní kufr se kterým se můžete dostat,kam chcete. To samé kouzelný plášť, který vás v mžiku teleportuje na jiné místo. tak tohle jsme si všechno přáli mít, když jsme byli děti a dívali se na seriál plný pohádkových postaviček, zvláštních efektů a hlavně originálního scénáře a ještě lepší režie Václava Vorlíčka. Myslím si, že některé nápady a postavy si vypůjčila J.K.Rowlingová při psaní svého Harryho Pottera... ()

Galerie (484)

Zajímavosti (77)

  • V 10. dílu "Rumburakova velká šance" lze zahlédnout cameo režiséra Václava Vorlíčka. Mihne se ve scéně v luxusní restauraci, coby extravagantní muž s třásněmi na loktech, kterého dává Xénie Vilibaldovi za příklad. (Braddy)
  • Jana Nagyová si ako jedinú rekvizitu zo seriálu odniesla svoju fotku v životnej veľkosti, ktorá zdobila stenu v Petrovej (Vladimír Dlouhý) izbe. Fotka bola celé roky zrolovaná a s herečkou len cestovala z domácnosti do domácnosti, keďže sa často sťahovala. O mnoho rokov neskôr prejavil záujem o fotografiu zberateľ, s ktorým sa dohodla, že mu ju venuje. Doma ju však čakalo nepríjemné prekvapenie, jej manžel nevediac, čo zrolovaný plagát skrýva, robil doma veľké poriadky a asi po 20tich rokoch zrolovanú fotografiu len tak vyhodil. (matthew.17)
  • Všimnime si, že už vtedy tu bolo poukázané (možno nezámerne, ale predsa) na manipuláciu a deformovanie reality, ktoré vytvárajú médiá, v tomto prípade TV Rumburak. Ako sa prispôsobovala ríša rozprávok výmyslom Rumburaka, tak sa prispôsobuje obraz reálneho sveta (v mysli diváka a, žiaľ, nielen tam) obrazu, ktoré predstierajú médiá. (Monggol)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama