Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Československo Arabela
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (77)

  • Jména služebných, které Rumburak objeví v zřícenině hradu, se mezi námi obyčejnými lidmi nejenže nezřídka pletou, ale často se stanou i předmětem vášnivých hospodských debat a nekonečného hašteření. Tomuto je třeba učiniti definitivní přítrž: Zříceninu hradu objeví Rumburak při letu s čarodějnicí na hranicích mezi královstvím pohádek pro děti a říší pohádek pro dospělé. Majitelem hradu byl jistý Chechota, který však toho času již nebyl mezi tvory hmatatelnými. Na hradě zůstali po Chechotovi tři sloužící – ďábel Blekota, malý Mekota a Pekota, který má „sundavací“ hlavu. Sestavu doplňují ještě dva psi – Fekota a Jekota. Rumburak byl udiven, jak mohli ztratit svého pána, když pohádkové bytosti přeci neumírají, ale Blekota mu vysvětlil, že Chechota vlastně tak úplně neumřel, ale že je na jisté formě odpočinku. Po 1 000 letech života byl unaven, a tak se proměnil v lesní vůni. (Posheidon)
  • "Havran" do kterého se přeměňoval Rumburak (Jiří Lábus) byl ve skutečnosti krkavec. Chovatel Viktor Čahoj na tuto chybu režiséra Vorlíčka několikrát upozorňoval, ale už nechtěli přepisovat scénář. Krkavec je proti havranovi mnohem větší.
    Krkavec Jack (na natáčení se podílelo více krkavců, ale Jack byl nejchytřejší) stále žije u svého chovatele. Je mu přes třicet let, přičemž krkavci se můžou dožít až 80 let. (checa)
  • Kostýmy hradili západoněmečtí partneři. (M.B)
  • V roce 2014 probíhala v Muzeu Kroměřížska výstava seriálových kostýmů a rekvizit. (Janek2002)
  • Roku 1979 prodělala Jana Andresíková vážnou dopravní nehodu, při které si mimo jiné nalomila obratle. Při natáčení seriálu Arabela nešťastně spadla z "koštěte" a páteř se jí opět poškodila. Musela podstoupit opět dlouhodobé léčení a tím pádem se nemohla účastnit dokončovacích prací na seriálu. Právě z tohoto důvodu pak postavu čarodějnice při postsynchronech nadabovala Jana Dítětová. (funhouse)
  • Pes hrající v tomto seriálu při natáčení scény velké hostiny neustále strhával ubrusy ze stolu i s jídlem a žral pracovníky nachystané pohoštění, a tak rekvizitáři museli po několika nepovedených záběrech nakonec udělat hostinu z věcí, které psovi nechutnaly. Například šlehačka na dortech byla z pěny na holení. (Lynette)
  • Ondřej Kepka se jako dítě jednoho dne při výpadku proudu v ateliéru ztratil. Jak bloudil scénami, jež byly v ateliéru postavené, narazil na kulisy koupelnové scény pro trpaslíky. Našel tak se zděšením záchodovou místu, která mu byla tehdy vysoká až k hlavě. (FIBO)
  • Představitelé seriálových postav Honzíka a Mařenky Ondřej Kepka a Veronika Týblová způsobili filmařům krušné chvíle, když se jednoho dne po natáčení rozhodli jen tak si z legrace vyprat kostýmy, protože se jim zdály špinavé. Kostýmy však do druhého natáčecího dne zůstaly mokré a filmaři museli řešit kvůli natáčení zásadní problém, neboť více totožných kostýmů produkce neměla. (FIBO)
  • V 10. dílu "Rumburakova velká šance" lze zahlédnout cameo režiséra Václava Vorlíčka. Mihne se ve scéně v luxusní restauraci, coby extravagantní muž s třásněmi na loktech, kterého dává Xénie Vilibaldovi za příklad. (Braddy)
  • Václava Lohniského, který hrál zlodějíčka, namluvil Jiří Bruder. (pávek)
  • V televizním studiu se ve scéně šestého dílu, kdy si režisér Novák s asistentem Grossem prohlížejí fotky Císaře, objeví na obrazovkách v jednu chvíli olympijské kruhy z letních olympijských her v Moskvě v roce 1980. (Kulmon)
  • Oddávající úředník pojmenoval nevěstu v závěrečné epizodě jako Arabelu Hyacintovou. (Kulmon)
  • Jana Nagyová dostala za svojí roli Arabely (2 roky natáčení) 70 000 Kčs. (BLStryker)
  • Sněhurka vyprovází trpaslíky, kterých je ale jen šest. (pávek)
  • Scény z Petrovy (Vladimír Dlouhý) vysoké školy byly natáčeny na ČVUT v Praze, stejně jako záběry z menzy, která patří také ČVUT v Praze. Dále se filmovalo také v Černošicích u Prahy, kde byla filmována Majerovic vila, která se dnes nachází na adrese ul. Zdeňka Lhoty 466. Chechotův hrad představovala zřícenina hradu Helfenburk u Bavorova, nádvoří už bylo natáčeno na Kunětické Hoře. Budova televize se natáčela na Heyrovského náměstí 2 v Praze 6 Břevnově. Studio 5 bylo natáčeno v prostorách ČT Na Hřebenech 4, v Praha 4 Podolí. Bouračka Rumburaka (Jiří Lábus) s Blekotou (František Filipovský) se odehrála na křižovatce v ul. Na ořechovce a Lomená, Praha 6 Střešovicích. (Mikyska)
  • Jana Nagyová byla vybrána za nemocnou Libuši Šafránkovou na základě filmu Smrt stopařek, kde se objevila po boku Dagmar Patrasové. (Kulmon)
  • Náhradnici na vyprávění televizních pohádek za pana Majera (Vladimír Menšík) hrála Helena Růžičková a její postava se jmenuje paní Homolková, má tedy stejné příjmení jako Heduš, kterou ztvárnila ve slavné trilogii o rodině Homolkových. (Kulmon)
  • Sídlo Rumburaka (Jiří Lábus) je hrad Kunětická Hora. Jako královský hrad posloužil Český Šternberk. Továrna, kterou král Hyacint (Vlastimil Brodský) a čaroděj Vigo (Jiří Sovák) vyhodí do vzduchu, je bývalý komplex oceláren Poldi Kladno. (ČSFD)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama