Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Recenze (414)

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Pro někoho jsou 4 hvězdičky mo, já si ale myslím, že v porovnání s novodobou snahou navázat na Nemocnici a vůbec při porovnání s mnoha původními televizními seriály je vidět, že Jaroslav Dietl prostě uměl a toto dílko se mu povedlo. Velkou zásluhu však na tom mají i herci, v čele se Štrosmajerem Miloše Kopeckého, který dodal celému projektu neuvšřitelnou šťávu. A právě zde spatřuji slabiju "nových" dílů - ve špitálu po 20. letech naprosto chybí odbobná neustále ironicky glosující postava padoucha s citlivým nitrem. Ostatně, kdo by ji hrál, že? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dietloviny /Muz na Radnici, Okres na Severu, zena za pultem ...../ uz za normalizacie neboli znamkou ekstra kvality. Ale tu sa Jaroslav Dietl vynimocne pochlapil. Serialu dominuju kvalitni herci /Chudik, Abrham, Maciuchova/, dialogy su obcas dlhe a beru sa prilis vazne, Chudik vie hrat, a hoci niektore herecke vykony nemaju prislusny nadhlad, stale sa na to dalo pozerat. A plne si to uzit. Cez vsetky tie nedostatky som sa vsak vzdy vedel blahosklonne preniest - od prirodzenia som totiz tolerantny. . Po kultovych Chalupari je to jeden z najlepsich ceskoslovenskych normalizacnych serialov. Spolu s Takovou Normalni Rodinkou. A asi najlepsia dietlovina, ku ktorej sa ako k jedinej vynimocne hlasim. 93 % ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Tento seriál má něco do sebe. I po tolika letech je příjemné ho sledovat. Bohužel ale, tak nějak na něj nemám momentálně (rok 2011) čas. Je to docela škoda. Před několika lety jsem pár dílů viděl. O hodnocení z mého pohledu není pochyb. Myslím, že ty tři hvězdy jsou tak akorát. Trochu mě štvala ta depresivní hudba:-) ()

fleker 

všechny recenze uživatele

sou to presne dva tejdny co sem si vodrounal koleno....prej zpřetrhany přičny vazy a urvanej meniskus....zadal sem výhradne sovu ale ze prej ten delá jenom v noci....lidi sou na me ted hodny kdyz sem ten mrzak.....konecne me i pozvali do kolektývu...prej jesi nechci s nima na volejbal.....ze prej at si to necim stahnu a at netrham partu...a to ja raci potit kulky pekně u bedny...diky tomudlenc serialu vim jak to ve skutecnosti chodi.....nejlip pofoukat...aby se nemuselo zbytekně řezat...a pak se uvidi...ale ja todlencto cukrování znám...nechci dalši komplikace...nešikovny maso musi pryč...žadam odstranit nohu hned pod pravou bradavkou ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ve své době to byl jeden z nejlepších seriálů. Jaroslav Dietl uměl psát dialogy a vyreslit postavy. Silné charaktery, ať už to byl Ladislav Pešek, bručoun Sova, Štrosmajer, tragikomická postavička doktora Cvacha, Janžurka. Mělo to humor a šmrnc. Nezapomenutelnou atmosféru dotvořila hudba Jana Klusáka. Točit pokračování nemělo smysl. Je to jako kdyby někdo natočil Rychlé šípy po dvaceti letech a udělal z nich darebáky. Magdaléna Dietlová vzpomínala, že když potřeboval nějakou repliku do huby, vzal telefon a volal do nemocnice: "Hele, co říkej běžně saniťáci, když dovezou někoho roztřískanýho?" Opověď nebyla: "Doktore, pacient je v kritickém stavu a má vnitřní krvacení." Ale: "Tady ho máš, je na cucky a teče dovnitř". Škoda, že dnes už jen málokdo umí napsat slušné dialogy. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (153)

  • Prelietavý doktor Blažej (Josef Abrhám) sa v deji zblížil s plachou sestričkou Inou, ktorú stvárnila Andrea Čunderlíková. Z romániku sa vykľula láska, z ktorej vzišlo dokonca spoločné dieťa. V seriáli sa Blažej svojej žene priznal, ako sa veci majú, rozviedol sa a začal nový život po boku Iny. Skutočný životný príbeh Josefa Abrháma bol takmer totožný so svojou filmovou postavou. Osem rokov tvoril pár so speváčkou Naďou Urbánkovou, zoznámenie s mladučkou Libuškou Šafránkovou mu zmenilo život. Dva roky udržoval pomer s oboma dámami, kým sa Urbánková o jeho „druhom živote“ dozvedela od svojej kaderníčky. Veľmi zamilovaná, ale teraz aj nesmierne sklamaná a zúfalá Naďa Urbánková sa Abrháma nechcela len tak vzdať. Dokonca sa mala z nešťastnej lásky pokúsiť o samovraždu. Lenže Abrhám sa definitívne rozhodol pre Šafránkovú a Urbánkovú opustil. [Zdroj: Pluska] (Raccoon.city)
  • Pôvodne chcel režisér Jaroslav Dudek natáčať reálne ruky lekárov pri operáciách a tváre hercov iba sklonené nad prácou, potom sa ale ukázalo, že to nie je technicky možné a herci sa museli naučiť aj tú prácu s kladivkami, vrtákmi a skrutkami sami. Aj šiť sa museli naučiť. (Raccoon.city)
  • Seriál bol najskôr vysielaný v NDR v rovnakej podobe ako v Československu. Keď ho však prevzala západonemecká televízia, odstránila ideologické scény, zjednotila stopáž jednotlivých dielov na 58 minút a seriál prestrihala z pôvodných trinástich epizód na deväť. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama