Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární americký zpěvák a klavírista Ray Charles proslul jako geniální hudebník, který dokázal do svého revolučního hudebního stylu začlenit gospel, country, jazz i orchestrální melodie. Americký hudební časopis Rolling Stone zařadil Raye Charlese na druhé místo v žebříčku sta nejlepších zpěváků všech dob. Jeho životní příběh plný dramatických vzestupů a pádů zachytil ve filmu v roce 2004 režisér Taylor Hackford, jemuž se podařilo postihnout zpěvákovu komplikovanou osobnost. V hlavní roli jedinečného Raye Charlese se představil Jamie Foxx, který za svůj životní herecký výkon získal Zlatý glóbus i Oscara. Snímek přináší Charlesův celistvý portrét, který mapuje všechny významné momenty jeho hudební kariéry i osobního života. V dětství nejprve tragicky přišel o svého mladšího bratra a krátce na to úplně oslepl. Následně nalezl smysl svého života v hudbě, ale dlouho se musel vyrovnávat se svými vnitřními démony a mimo jiné propadl závislosti na heroinu. V 60. letech odmítal hrát před segregovaným publikem, čímž vydatně přispěl ke změně lidské kultury ve Spojených státech. V roce 1979 se dočkal veřejné omluvy od domovského státu Georgie a jeho verze písně Georgia on my Mind se stala oficiální státní hymnou. (Česká televize)

(více)

Recenze (429)

Hopper 

všechny recenze uživatele

Nechcem byť prorokom, ale Jamie Foxx už zrejme lepší nebude ako v tomto filme, jedine, že by producenti plánovali natočiť sequel zo záhrobia. Takže v prvom rade treba vidieť film kvôli nemu, v druhom rade kvôli výbornej hudbe a v treťom rade (aby človek zistil, aký bol Ray prútnikár a feťák ?? - ale to aj tak asi všetci vedia a patrí to k nemu). ()

cab 

všechny recenze uživatele

Tezky zivot zmitany aferami, zenami, drogami a pocitem viny z nestastne udalosti z mladi provazi zivotopisny film o hudebni legende Ameriky. V hlavni roli autenticky (Jamie Foxx). Film si zaslouzi pozornost a je dobre si pripomenout, co se delo v USA po valce. Po skonceni titulku na me sedla depresivni nalada, ktera ovlivnuje me osobni hodnoceni. 75% ()

Honzick 

všechny recenze uživatele

Jazz mě nezajímá a život Raye Charlese se mě nějak zvlášt nedotkl ač byl jakkoliv zajímavý, takže jsem ani nečekal že by mě tento snímek nějak zvlášť obohatil a opravdu se tak nestalo.Ovšem Jamie Foxx zahrál opravdu brilantně a tři hvězdy si určitě zaslouží ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Nemám moc rád životopisný filmy, ale tenhle se docela povedl. Může za to příjemná a uměřená režie Taylora Hackforda a hlavně famózní výkon Jamieho Foxxe. Klobouk dolů, jednou za čas zas někdo dostal Oscara po právu. ()

conejo 

všechny recenze uživatele

Jak vzdát poctu legendě a zároveň ji zobrazit nečernobíle, všechny špatné vlastnosti included:). Asi tak za 4 a půl, ale svou roli hrálo to, že jsem film viděla bohužel s dabingem (ble ble). ()

Mičl 

všechny recenze uživatele

Místy dojemný, místy dost drsný, ale i šťastný, v první řadě však pestrý a plný skvělé hudby. To byl život Raye Charlese a stejný je i film o téhle slepé senzaci své doby. Žádný mess around, ale perfektně uspořádaná biografie a šablona pro další zástupce v žanru životopisu. ()

Bafo 

všechny recenze uživatele

Takhle ma vypadat zivotopisny film, ale najdem tam neco vic ? Navic nakolik je to objektivni... Ano pekne zvladnuta prace, ale prece mi neco chybelo... ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Pecka film, kde Jamie Foxx zahrál naprosto neskutečně. Nejlepší životopisný film co jsem kdy viděl. Samozřejmě i se skvělou hudbou. K tomu není co dodat. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek tohoto stylu hudby. Někdy krásné, někdy kruté, jindy drsné životopisné drama. Ideálně na 4*, jen za skvělý výkon J. Foxxe. Ale jaký to bylo hovado. Drogy, ženský, ... To já nemůžu. ()

kobe6 

všechny recenze uživatele

Písně Raye Charlese jsem už nějakou dobu poslouchal a tak jsem si projekci tohoto filmu schovával na vhodnou chvíli. Vyvolalo to ve mě všechno. Lítost, obdiv a hlavně pohyb do rytmu tohoto úžasného zpěváka. Jestli mě Walk the Line vzalo tak pak nevím co toto. Výkon Jamieho Foxxe já osobně radím mezi Top 5 výstupů co jsem kdy viděl. ()

PußyMagnet 

všechny recenze uživatele

To, co Jamie Foxx předvedl, si toho Oscara fakt zaslouží. Nepoznal jsem rozdíl mezi pravým a filmovým Rayem, hlavně gesta měl perfektně zmáknuté. Jestli takto hraje všechno, tak bych mu uvěřil i kdyby hrál Freddieho Mercury. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Ray je zatiaľ posledným z černošských skutočných príbehov, ktoré som v poslednej dobe videl. Je síce natočený medzi prvými, ale dlho som sa ho štítil. Ja moc hudobné príbehy nemusím. Ale zase skutočné story sú moje obľúbené. Hlavne som chcel vidieť výkon Foxxa, že čím predčil mne oblúbeného Dona Cheadla za jeho výkon v Hoteli Rwanda a práve Foxxovy sa ušla zlatá soška. Zo začiatku bol film v celku dobre rozbehnutý a dosť rolloval a bodoval u mňa, ale pak mi to prišlo ako také niečo dokola rovnaké. Koncerty, drogy, ženy, prachy. Proste kolotoč celebrity čo v tej dobe drvila konkurenciu jedným hitom za druhým. Oceňujem tvorcov, že okrem jednej situácie sa moc nezaoberali černošskou problematikou vtedajšej Ameriky. Možno samotnému Ray Charlesovy to bolo fuk, však on si žil úžasne. Je pravdou, že musím sňať klobúk z hlavy a mierne sa pokloniť pred tým ako Foxx zvládol rolu slepca. A tiež som si všimol, že mnoho piesní sú ako keby vzory aj pre dnešné hlavne černošké hudobné zoskupenia. Nebál sa spievať o láske a sexe a to je vlastne motto hudby dnešnej doby. Po zobrazení jeho narkotických kostlivcov som mal pocit, že sa dívam na predchodcu Kurta Cobaina a jemu podobných, čo nezvládli slávu. Ale ako vravím Oscara mal dostať Don a nie Jamie. Určite zohralo svoju rolu, že v roku vidania filmu nás tento slepý, ale pritom hudobný génius navždy opustil. ()

Senfi 

všechny recenze uživatele

Kdybych si aspon jednou týdne neposlechla soundtrack k tomuto filmu, nebylo by to ono. Ale kvalita Raye nespočívá jenom ve skvělých písních Raye Charlese, ale hlavně na skvělém Jamie Foxxovi. Nikdy jsem netušila jak skvěle zpívá a nad tím, jak se mohl tak skvěle vžít do postavy Raye Charlese, jak přesvědčivě imituje jeho pohyby mi zůstává rozum stát. ()

Související novinky

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Jamie Foxx ukousne soupeři ucho

Jamie Foxx ukousne soupeři ucho

10.10.2009

Vysvětlujete si to správně, Foxx si chce zahrát v připravovaném dramatu o šampiónovi v těžké váze Mikeu Tysonovi. Tvrdí, že je to možná nejzajímavější biografie široko-daleko, protože za mediálním… (více)

Pokrok za prachy z prodeje drog

Pokrok za prachy z prodeje drog

22.10.2008

Po Weirovi a Annaudovi, jejichž nové projekty jsme probírali v uplynulých dnech, je tady další tvůrce, jehož jméno nevidíme na plátnech kin až tak často, ale když už, tak to obvykle stojí zato.… (více)

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Reklama

Reklama