Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (344)

honajz 

všechny recenze uživatele

Seriál o nesourodé dvojici agentů FBI, vyšetřující nadpřirozené jevy, zná patrně každý správný fanoušek vědecké fantastiky. Svého času vysílala Akta X televize Nova, a my jsme mohli sledovat Muldera a Scullyovou po 6 dlouhých sezon. V současné době se v USA vysílá 8. řada, ovšem už bez Davida Duchovnyho, jehož nahradil Robert Patrick (ten zlý robot z Terminatora 2). My se musíme smířit s faktem, že další díly seriálu zřejmě hned tak neuvidíme. Už žádná nekonečně obehraná vládní konspirace, už žádný věčný, a v pokročilých fázích příběhu iritujícím způsobem nepochopitelný skepticismus agentky Scullyové, nemluvě o krkolomně účelových dějových zvratech, typických pro scénáristy jihoamerických telenovel. Přesto všechno patří Akta X k tomu lepšímu, co v rámci žánru pro televizi vzniklo. A dokonce ani film nedopadl nejhůř, ačkoli se v něm zřetelně odrážejí všechny klady a zápory seriálu. Agenti Mulder a Scullyová se dostanou na stopu kolosálního (nad)vládního spiknutí, hodného širokoúhlého plátna a dolby-zvuku. Musejí se popasovat se smrtícím - zjevně mimozemským - virem, jenž dokáže hravě vyhubit celou planetu. Špatná zpráva je, že jím disponují lidé, v jejichž rukou je stejně nebezpečný, jako zápalky v rukou dítěte, hrajícího si nebezpečně blízko stohu. Vynikající podívaná po obrazové i zvukové stránce. Věrné barvy, výborná ostrost... Skoro referenční kvalita. DVD nese podtitul Speciální vydání. Nemyslím, že si ho nějak zaslouží. Snad jen v tom smyslu, že film údajně zahrnuje scény, které jsme v kině ani na kazetách nemohli vidět. Jestli je objevíte, dejte mi vědět... já je tam nenašel. Což pochopitelně neznamená, že tam nejsou. Dále disk nabízí sice půlhodinový, ale celkem průměrný film o filmu. Obsahuje povídání o seriálu, o postavách, proč vznikl film, blablabla. Když budete 30 minut jen tak lelkovat a hledět z okna, vyjde to nastejno. Zajímavější je komentář tvůrce seriálu, scenáristy a producenta v jedné osobě Chrise Cartera a režiséra Roba Bowmana. Těžko si představit zasvěcenější osoby. Komentář bohužel nemá titulky. Film 4/5 - Obehraná písnička o vládním spiknutí, ale jinak velmi dobrý film. DVD 3/5 - Speciální vydání? V čem konkrétně? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pravda není tam venku, má ji Mulder. A Scullyová místo toho, aby se o ní na vlastní oči přesvědčila, raději předstírá bezvědomí.. Nafouknutější rozpočet oproti seriálu jde poznat, konspiruje se do buněčného rozkladu těla, kukuřicí se utíká na Sever severozápadní linkou a včela je tu za bezcitného kazišuka. Pravdou je, že se znalostmi seriálových souvislostí vplujete do Bowmanova celovečeráku elegantněji a možná vám i pomohou při mhouření oči nad některými logickými lapsusy. Ač nejsem Timothy McVeigh, hvězdu navíc přidávám za dokonalou scénu s demolicí dallaské federální budovy (perfektní kombinace napětí i humoru). A taky chválím Bubáka Muldera, že dobře ví, na jaký filmový plakát nasměrovat moč ze svého měchýře.. ()

Reklama

Okara 

všechny recenze uživatele

X-files dle mého měly zůstat pouze u seriálového zpracování, neboť těch 45 minut mi přijde tak akorát. Rozvést jeden, byť větší případ na dvouhodinový film zkrátka bylo místy uspávající. Líbilo se mi ovšem, že zůstává standart jako u jednotlivých epizod, nic menšího, nic většího. Kromě zpracování, triků a impozantních budov, těch je zde mnohem více. Mimochodem budova na Antarktidě mi velmi připomněla Matrix. 70% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film navazuje na ucházející pátou sérii a je navázán sérií šestou, kterou mnoho fandů považuje za tu nejelpší. Film sám o sobě je dobrý, i když se nemůže srovnávat s úžasnou první a zejména druhou sérií. Oproti těm je ve filmu více akce na úkor atmosféry a více pompéznosti na úkor originality. Závěr filmu je pak i přesto svou velkolepostí skvělý, už jen proto, že si seriál po mnoha na speciální efekty sporých epizodách, nějaké ty velké scény přeci jen zasloužil. Tvůrci se chtěli divákům zavděčit a tak si to nejžádanější nechali pro film. Scéna kdy se Mulder a Scullyová téměř políbí je sice nejslabším místem možná celé série, ale po přesto je však film důstojným vrcholem fenoménu X Files. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

S blížiacim sa "I Want to Believe" tj. druhým celovečerným filmom som oprášil jednotku, aby som osviežil pamäť a vlastne si pripomenul akých kvaliít The X-Files dosahuje. A dobre som spravil. Film ma do deju vtiahol ešte viacej ako ked som ho pozeral po prvý raz. Pozeral som sa naň úplne inak než vtedy a bavil ma dokonca viacej. Môžem povedať, že celovečerák dosiahol to čo bolo v seriály najlepšie. Pekne to všetko zosumarizoval do vynikajúceho scenáru a vznikol tak poriadny sci-fi triler o UFO. Milujem The X-Files a toto moje repete mi padlo vhod, už sa neviem dočať dvojky. Dávam 90%, 10% strhávam za trošku škrýpajúci a únáhlený koniec na antarktíde, inak to nemá chybu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní tvůrce Akt X Chris Carter chtěl původně zakončit seriál pátou sérií a v hlavní mytologii pokračovat pomocí série celovečerních filmů. Společnost Fox mu nicméně nakázala, aby Akta X – Film bylo dějové přemostění mezi pátou a šestou sérií, což byl úkol vpravdě nadlidský. Nakonec do sebe ale příběhově všechno zapadá. (novoten)
  • Krycí jméno filmu při dopravě do kin bylo: "Nuts and Bolts." (cariada)
  • Scéna, kdy Mulder a Scullyová běží přes pole a pronásledují je helikoptéry, je odkazem na film Na sever severozápadní linkou. V obou filmech navíc hraje Martin Landau. (novoten)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama