Reklama

Reklama

Vymítač ďábla: Zrození

  • USA Exorcist: The Beginning (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Poté, co ztratil svou víru v Boha, vydává se otec Merrin (Stellan Skarsgård) na archeologickou expedici do Keni. Zde byl právě objeven neuvěřitelně zachovalý byzantský chrám. Zdá se, že stavba byla pohřbena do země těsně po ukončení prací. A pod ní spí neklidným spánkem cosi prastarého, co čeká na své probuzení. Když mezi domorodci a britskými vojáky propukne spor, Merrin jen bezmocně přihlíží krutostem páchaným na nevinných vesničanech. Takové ukrutnosti již ve svém životě viděl a modlil se, aby už nikdy nebyl svědkem něčeho podobného. Opravdová hrůza však přichází, když se krev nevinných vsákne do vyprahlé africké planiny. Tam, kde se zrodilo zlo, musí otec Merrin pohlédnout do jeho skutečné tváře. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (167)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Podhodnocený horor jen kvůli pseudovztahu k Friedkinově klasice. Jako satanisticko-okultististický horor je tento "Exorcist" hlavně ve více než první třetině nadprůměrný, což je zapříčíněno především atraktivním prostředím vykopávek a relací na historii. Bohužel filmu podráží nohy debilní flashbacky s náckama (jak jinak) a potom taky zbytečné komba jako třeba závěrečný boj domorodeckých obušků s britskýma lehkýma kulometama. Úplně by se to bez těchto trapasů obešlo. Za mě překvapivě OK. 65% ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že filmům, které zde mají hodnocení pod 50% už se spíše vyhýbám, stejně jako se většinou vyhýbám prequelům slavných trháků, protože bývají ještě většími průšvihy než sequely (u nich aspoň někdy dojde k zachování osazení, i když ani to vždy není výhra). Zvlášť v případě Vymítače, kdy jsem se i těm sequelům radši vyhnul...nicméně můj oblíbený Stellan Skarsgard v roli otce Merrina mě přitáhl ke sledování Zrození. Jakékoliv pokračování legendárních trháků mají už dopředu prohranou bitvu a je jasné, že zejména u kritiky propadnou. Jejich úkolem tedy je (kromě toho, aby se alespoň částečně zaplatily:-)) udělat to co nejvíce důstojně. Exorcistovi se to dobré dvě třetiny filmu daří velice dobře - právě za vydatné podpory naprosto přesvědčivého Stellana. Atmosféra je budována hezky postupně , převládá hlavně stracj z neviděného a napínavých momentů je dostatek. Bohužel svou bitvu prohrává film příchodem vojsk a zamotáním místních obyvatel, čímž se dějová linie rozplizne jak pan Jeffries. Natahovaný a přemrštěný závěr v kostele s nepříliš uvěřitelným náhlým návratem otcovy víry pak ten pokles podrthne. To, co původní Exorcista ještě udržel pomocí zvrhlé atmosféry, už tady prostě působí absolutně přepáleně a ony zlé obavy se naplňují. Nicméně času stráveného u filmu rozhodně nelituji, minimálně za ty dvě třetiny to stálo....a zdejší hodnocení by si zasloužilo minimálně 10 procentních bodů navic, ale víme, jak to s těmi pokračováními kultů bývá... ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Perfektní scénář a naprosto squellý Stellan Skarsgard,jehož výkon,jasně dominuje celému filmu. Což ale neznamená,že ostatní jsou špatní. Parádní atmosféra,a autory námětu,musím pochváliti. Možná,že vymítací finále je poněkud více cool a až moc,comicsově akční a efektní,ale to mi v tomto případě,vůbec nevadí. I tak to má grády. P.s. díky tomuto filmu si pak totálně vychutnáte úvodních 9min. prvního filmu,které díky němu,získavají mnohem komplexnější rozměr. Je to též jeden z mála filmů,potažmo hororů,které mám záměrně v cz a ne v orig. Ten se mi při porovnání,moc nelíbil,což je docela zvláštní...asi. ,,Bůh tu dnes není,pastore´´. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vcelku prijemnej horor a popravde receno, i kdyz kvalit puvodniho Exorcisty zdaleka nedosahuje, bavil jsme se vic. Pribeh filmu je docela zajimavej, sem tam je naka atmosfericka scena nebo lekacka, najde se i par pekne krvavejch zaberu a Stellan v hlavni roli je fajn. Jedinej problem je, ze me film nejak vyrazne nepostrasil, obcas jsem byl napnutej, ale to je tak vsechno. Podil na tom taky ma, ze nektery sceny vyznej spis smesne, hlavne zaverecny vymitani se dvakrat nepovedlo. Takze ve vysledku to je jen drobet lepsi prumer. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Film, který je jedním velkým KDYBY. Dalo by se na něm pochválit víc věcí než exotické končiny a Skarsgard by mohl být opravdu dobrý, KDYBY ho scénář nenutil apaticky prokráčet filmem jako nedělním výletem po boku otravné manželky a rozmazlených dětí. Bylo by to strašidelné, KDYBY se pokračovalo v duchu původního snímku a sázelo na tajemno, neznámo a strach prosakující zdánlivě všedními událostmi namísto primitivní bafačky a potoky krve. Postavy by mohly diváka zaujmout, KDYBY se nejednalo o omletou sestavu zapálený mladíček, parta vyděšených domorodců, navenek silná a uvnitř zranitelná žena, ohrožené děti a hrdina prostý iluzí a neprostý povinného traumatu. To trauma by bylo opravdu strašné, KDYBY brutálně nevykrádalo jedno notoricky známé dílo. Člověk by s hrdiny sympatizoval, KDYBY se nechovali podle klasického hororového schématu "blbec tady, blbec tam, všude, kam se podívám" a byli schopní pochopit jednoduchý fakt, že zasypaný kostel uprostřed divočiny není místo, kde by člověk měl bloumat, když nemůže v noci usnout. Z agresivních hyen by šel strach, KDYBY byly strašlivé místo strašlivě digitální, takže se i divák, který má k bezcitnosti daleko, při scénách, kdy rvou lidi zaživa, popadá smíchy za břicho. Oněch kdyby jsem dala dohromady šest a tímto ďábelsky symbolickým číslem by se slušelo skončit, ale přestože tím poruším symboliku i svou zásadu, že jak kdo hodnotí jaký film, je jeho věc, neodpustím si sedmé. KDYBY se mi někdy dostal do rukou autor jisté recenze, která tomuto hrobu filmového hororu přiřkla 90%, podrobila bych ho intenzivnímu exorcismu. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (14)

  • Projekt byl poprvé ohlášen roku 1997. (imro)
  • Prequel slavného Vymítače ďábla (1973) během úvodního víkendu (20.-22.9. 2004) vydělal v Severní Americe 18,1 milionu amerických dolarů. Celkově si padesátimilionová produkce odnesla z domácích kin 41,8 milionu dolarů, celosvětově pak utržila 78,1 mil. (imro)

Související novinky

Run, Renny, Run!

Run, Renny, Run!

16.05.2005

Za Vyháňača diabla: Počiatok režisérovi Rennymu Harlinovi (na obr.) síce ruky nikto nebozkával, no čo nie je, môže byť. Jeho ďalším filmom totiž má byť akčný thriller RUN, čo naznačuje, že Harlin sa… (více)

Nové filmové peklo?

Nové filmové peklo?

16.04.2005

Peklo hej, ale určite nie nové. Paul Schrader dostal šancu uviesť do kín svoju pôvodnú, producentami zamietnutú verziu Exorcist: The Beginning,. Tá pre nich nebola dostatočne presiaknutá krvou, čiže… (více)

Reklama

Reklama