Reklama

Reklama

Rudá planeta

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti Země umírá. Jedinou nedělí lidstva by mohlo být osídlení Marsu. Na rudou planetu se tedy vydává expedice amerických astronautů. V okamžiku, kdy dojde k vážnému poškození techniky, závisí přežití posádky na povrchu nehostinné planety na vzájemné pomoci a důvěře. V cizím a nepřátelském prostředí, kdy se hroutí původní předpoklady mise a kdy začíná působit děsivé tajemství planety... (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (297)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Po filme Misia na Mars z toho istého roku je toto asi druhý najobľúbenejší film z prostredia Marsu. V podstate tu máme aj dosť hviezdne obsadenie (na rok 2000) a herecké výkony teda nieje nutné spomínať. Čo sa týka nápadu, respektíve príbehu, je to neskutočné sci-fi, ale ja som to v mojom detskom veku doslova žral. Prostredie planéty Mars je úchvatné - z tej oranžovej až bolia časom oči. Vo filme pomaly prichádzame o astronautov a to dosť rozdielnymi spôsobmi, ktoré by ste možno nečakali. Pokiaľ nehľadáte film roku, máte radi nepreskúmaný vesmírny hmyz, nevadí vám prehnané sci-fi, máte chuť na film z vesmíru a uvedomujete si, že je to snímka stará 20 rokov, tak vám ho určite odporúčam. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vesmírná jízda debutujícího režiséra, která trpí hlavně na častém srovnávání s Misí na Mars. Mars, Rudá planeta za to ale nemůže, když lidé zamoří svojí Zemi a co mají jiného dělat než navštívit zrovna jí. Akčních scén je relativně pomálu, stejnak ale jsou efekty překvapivě povedené. Přesto když na Marsu přistanou začíná pravé vyvražďování, což je jedna z věcí, která se mi nelíbila a chvílemi i připomínali další sci-fi, novější, Sunshine. Nejde o to zaujmout diváka tím jak kdo umře, komu se dřív rozbije sklíčko na svým obleku, kterému hrdinovi dřív jebne aby povraždil půlku posádky, jde o to diváka šokovat příběhem, a ve sci-fi takovéhoto charakteru minimálně to. Samotný průběh příběhu se příliš nepovedl, už jen fakt, že konec znáte během půl hodiny sledování nic nemění na tom, že má povedenou svízelnou atmosféru, které dopomáhá parádně nasnímaná krajina Marsu a řada slušných hereckých jmen. A ti ho drží nad vodou od čisté průměrnosti. --- A co víra? Opustíme i Boha? - Ale vědeckou dráhu jste neopustil, že ne? - Ted´ vím, že věda nezná odpověd´ na ty nejzajímavější otázky. Tak jsem se dal na filozofii a od tě doby hledám Boha. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Viděno znova po letech a musím říci, že jsem byl asi opravdu až příliš kritický. Ono je to sice skutečně nudné, občas pitomé a polovinu doby se tam vůbec nic neděje, přesto to má své kouzlo a filosofický nádech. Ačkoliv mi tu Val a Carrie-Anne vůbec nesedí, měním hodnocení a přidávám jednu hvězdu za celkem koukatelný film, který vám v pohodě zamázne nudný večer. 50% ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film. Pár skutečně dobrých nápadů a celkově dobře zvládnutý obraz technologie v blízké budoucnosti. Co se tak jako příběhu týče, není to sice asi žádná perla, ale rozhodně neurazí a místy i zaujme. V poslední části mi přijde celkem vtipné zacházení s tím ruským vehiklem. Krásný je konec kdy trinity povídá - musím lépe poznat údržbáře. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Perfektní sci-fi béčko s áčkovými herci a céčkovým scénářem. Příběh má spád a je v rámci žánru dobrý (až na ty hlísty), děj je zajímavý (požár ve stavu beztíže, skvěle zobrazené přistání na Marsu, marťanské exteriéry, záběry z kosmu), herci jsou dobře zvolení (Sizemore je fajn, Kilmer tentokrát taky a Carrie-Anne Moss je tu ještě hezčí než v Matrixu)... Takže spíš než tu lacinou zápletku s nenažranými svatojánskými brouky a spoustu nevědeckých nesmyslů jsem tvůrcům napoprvé vyčítal nepochopitelné a neodpustitelné amatérské kiksy, kterých jsem si všiml - mraky zemského typu zřetelně viditelné na obloze a dokonce i dvakrát mihnuvší se noční Měsíc. Ale oblačnost na Marsu prý skutečně je a blízký Phobos na martské obloze prý opravdu svítí, takže to nejspíš nebyly kiksy, ale záměr. Každopádně je to skvělá oddechovka a ani klišovitý happyend mi tentokrát dobrý dojem nekazí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (12)

  • Ruský modul vo filme obsahoval konektor označovaný ako 4-pinový Molex používaný na napájanie komponentov v starších počítačoch triedy PC AT/ATX. (Autogram)
  • Na rozdíl od jiných sci-fi filmů si zde můžeme všimnout velmi realistického ztvárnění chování ohně ve stavu beztíže. (Mr.Hudson)
  • Po havárii na kosmické lodi se velitelce Kate Bowmanové (Carrie-Anne Moss) podaří opět "obnovit umělou gravitaci" spuštěním otáčejících se prstenců ve střední části a všechny vznášející se předměty spadnou zpět na podlahu. Takto vytvářená gravitace funguje však na "odstředivém principu", kterážto působí pouze na předměty, jež se přímo dotýkají podlahy, tj. na vnitřní straně prstenců, kdy tyto předměty jsou k ní přitlačovány, tudíž na volně vznášející věci by nemohla mít absolutně žádný vliv. (Lasskoun)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama