Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

lakikaki 

všechny recenze uživatele

S umeleckým poňatím 2001: Vesmírnej odysey toho 2010 veľa spoločného nemá. Ide o priemerné sci-fi, ktoré vyniká jedine celkom dobrými trikmi (1984). Inak tu nenájdete nič zaujímavé - film sa priživuje na sláve 2001: Vesmírnej odysee a mám pocit, že vznikol hlavne kvôli tomu, aby si producenti napchali vrecká. Jediné, čo môžem odporučiť je pozrieť si najprv 2001: Vesmírnu odyseu a až tak 2010, ale kto videl iba 2001: Vesmírnu odyseu, môže sequel pokojne vynechať. ()

ed_wood 

všechny recenze uživatele

Ako samostatný film by to bolo veľmi príjemné sci-fi, lenže ako pokračovanie Kubrickovho eposu je to slabé, takmer neporovnateľné. Hyamsova odysea tesne nadväzuje na prvú časť, ktorú ste ale pokiaľ nemali možnosť vidieť (čo je veľká chyba), nevadí, pretože v úvode je obsah "jednotky" v kocke zhrnutý, a môžte si jednu hviezdičku kľudne pridať. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Povedený sci-fi snímek se slušnou atmosférou, Royem Scheiderem a poměrně zajímavým příběhem, který je trošku svižnější, než u 2001 a vhodí nás do víru událostí tak nějak rychleji. Kosmický let na pozadí studené války, je určitě lákadlem pro nadšené fanoušky žánru a 2010 na něm dost staví. Nevěděl jsem co čekat a měl docela obavy, ale nebyl jsem nespokojen. Technická stránka filmu je také na dobré úrovni a je vidět, že si tvůrci dali záležet. Ovšem - ať už je tento film v jakýchkoliv aspektech dobře provedený či zajímavý - je to pořád jen mladší a hlavně chudší bratříček legendárního kosmického filmu z roku 1968. S klasikou Stanleyho Kubricka neměřitelné ve všech ohledech, což ovšem není ostudou tohoto kvalitního filmu. 2001: Vesmírná odysea, se totiž, oproti všem ostatním dodnes natočeným filmům výjimá, jako John Deere mezi Zetory... ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Mějte mne za neznaboha a ignoranta, ale se vší úctou ke Kubrickově první odysee, ta druhá mi přišla povedenější. Samozřejmě, že po shlédnutí té druhé mám jiný náhled i na tu první a obě tvoří kompaktní celek. Peter Hyams, ač jinak vcelku průměrný režisér, dokázal, že když máte prostředky, dobré ovzduší a zahrají vám herci, můžete natočit přijemný film. Dokonce jsem si všiml i Jana Třísky, který hrál, jak jinak, než Rusa. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování 2001: Vesmírné odysey staví bohužel právě na tom, čemu se první díl vyhnul a nebo dokonce negoval a co z něho v mých očích udělalo tak působivou a silnou filmovou událost. 2010 je totiž mnohem divácky přístupnější a přímo diváka vodí v tom nepřátelském vesmíru za ručičku, aby se mu náhodou něco nestalo, podíval-li by se realitě do očí. Jedná se o klasické drama o tom, jak jsou lidé důležití a že by vlastně vesmír bez nich nemohl existovat. O to horší je, že film nese protiválečné poselství, které mám normálně rád, ale vzhledem ke kontextu je to čistá ždímačka emocí bez nějaké hlubší myšlenky. Ble! Tak něco nádherného se bohužel nakonec děje jen povrchně na plátně, ač musím uznat, že vizuální stránka je dechberoucí. Určitě za to může i to, že jsem film viděl na 70mm kopii v Krnově kde vizuál vynikl naplno. Dvě hvězdy za vizuální zážitek..takže na režii, scénář a herce zbývá jen jedna..Achouvej... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Snímek vyhrál cenu Hugo 1984 v kategorii nejlepší dramatická prezentace. (Terva)
  • Společnost Marvel vydala roku 1984 komiksovou adaptaci filmu pod názvem "Marvel Super Special". (Terva)
  • Ve snímku byly použity záběry existující sondy Voyager. (Olík)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama