Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace slavného románu R. L. Stevensona o hledání pokladu, který na ostrově v Karibiku ukryl slavný pirát Flint. Příběh vypráví Jim Hawkins, který se jako dospívající chlapec zúčastnil výpravy za pokladem. Do hostince jeho matky se totiž nastěhoval bývalý Flintův kumpán Billy Bones, který měl mapu k pirátskému pokladu. Po jeho smrti se mapa dostane k Jimovi, který ji předá vlivným přátelům baronu Trelawneymu a dr. Liveseyovi. Ti zorganizují cestu za pokladem, do jejich posádky se však dostane několik bývalých Flintových pirátů v čele s jednonohým Johnem Silverem. Ten trpělivě čeká na příležitost, aby se sám zmocnil pokladu. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

sud 

všechny recenze uživatele

Zpracování nádherného románu Roberta Louise Stevensona jsem měl tu čest, krom tohoto zfilmování, shlédnout i koprodukční verzi z roku 1972. Musím říci, že obě verze jsou vyrovnané. Dobrodružství zde máme naservírované příjemně s dynamickými akčními scénami, okořeněné bezvadnou stylovou hudbou a slušným hereckým obsazením v čele s Charltonem Hestonem v roli Johna Silvera. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších pirátských kousků, který jsem jako dítě miloval, nicméně po opětovaném shlédnutí mě tento film utvrdil v tom, že stále neztratil nic ze svého kouzla a i přes nespočet remaků se jedná o to nejlepší zpracování. Navzdory téměř dvou hodinové délce jsem se ani chvíli nenudil a to je u podobných dobrodružných snímků velmi ojedinělý jev. Svůj podíl na tom má skvěle zvládnutý scénář a odpovídající časové rozložení jednotlivých částí filmu. Další třešničkou na dortu je skvělé herecké obsazení s naprosto famózními hereckými výkony, za zmínku rozhodně stojí mladičký Christian Bale a samotný Dlouhý John Silver v podání charismatického Charltona Hestona. Výborně zvládnuté jsou také kulisy a ztvárnění prostředí pustého ostrova, které působí fantasticky. Vezmeme-li v potaz, že se jedná o televizní film, tak nezbývá nic jiného než tvůrcům zatleskat a kéž by tak vypadalo více filmů. Pokud si film budete shánět v českém dabingu, dejte si pozor na předabovanou verzi od TV NOVA, jelikož ta se s původním dabingem nemůže nikterak rovnat. Moje hodnocení 80% ()

Reklama

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Legendární kniha Roberta Louise Stevensona mi nikdy k srdci úplně nepřirostla a její filmová adaptace Frasera Clarka Hestona bohužel také ne. Herci v čele se suprovým Charltonem Hestonem se snaží a řemeslně je to dostačující... nicméně tam kde byla potřeba ruka někoho jako je Verbinski k vytvoření opravdu epické zábavy bohužel Heston selhává na plné čáře. Je to všem fajn a rád se na to jednou za čas kouknu ale taky doufám že se toho jednou chopí někdo šikovnější 5,5/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když v 80. letech 19. století napsal Stevenson svůj slavný román, rozhodně ho nepovažoval za dílo primárně určené dětem. Byl to prostě dobrodružný příběh pro nejširší publikum. Jenže jak běžel čas, stal se z příběhu o krvežíznivých pirátech kousek pro ty, kteří věkově odpovídají Jimovi Hawkinsovi. Tomu se pochopitelně přizpůsobila převážná většina filmových a televizních adaptací. Hestonův snímek patří k těm nejlepším pokusům o ztvárnění látky, jakkoliv se mu dá vyčíst mnohé. Nejraději jsem měl seriálovou verzi s Brianem Blessedem, který propůjčil Dlouhému Johnovi uhrančivé charisma a hrál svého padoucha s velkým nadhledem. Pro tuto adaptaci je klíčový výkon 67letého Charltona Hestona, který s přehledem ztvárnil 50letého vůdce pirátů a nedělo mu viditelné potíže vyrovnat se postavě po fyzické stránce. Jeho výkon řadím hned za výše zmíněného Blesseda. Pro dnešní dětské publikum film postrádá některé zábavné ingredience, které katapultovaly do středu zájmu Piráty z Karibiku a jejich četné následovníky. Já bych Hestonovi naopak vyčetl určitou naivitu, uspěchanost a nepřesvědčivost bojových scén, kdy vystoupení českých šermířských skupin na hradech a zámcích bývá o dvě úrovně profesionálnější. Téhle sebrance zoufalců nemůžete věřit, že byli po řadu let postrachem oceánu, potápěli jednu španělskou loď za druhou a neměli problém útočit i na přístavní města. Výprava je ucházející a herecké výkony rovněž. Celkový dojem: 70 %. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Ááá Jime, hochu, tohle je jeden z těch povedených filmových přepisů Ostrova pokladů. Ať mě hrom bací, černá známka, Kostelničko, tebe se nebojím, Charlton Heston je jako Dlouhý John Silver skvělý! Přitáhněte ráhnovou otěž, barone Trelewney, tohle je teď moje loď. I ostatní herci jsou více než ucházející, toliko škoda, že Ollie Reed vyfasoval jen takový štěk. Samé dukáty! ()

Galerie (48)

Zajímavosti (3)

  • Loď Hispaniola, bola v skutočnosti replikou lode H.M.S. Bounty, dnes už neexistujúcej lode, ktorá bola vyrobená pre potreby filmu Vzbura na Bounty. (MikaelSVK)
  • Snímek je natočen na motivy knihy "Poklad na ostrově" od Roberta Louisa Stevensona z roku 1883. (StrYke)

Reklama

Reklama