Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Film se snaží vysvětlit a obhájit Jindřichovo panování, z kterého si všichni pamatujeme jenom to, že to byl ten chlápek, co měl šest žen, a daří se mu to velice dobře. Navíc uvidíte ten propastný rozdíl mezi britským a českým televizním filmem. Skvělý příběh, dobrá režie, výprava, která není trapná a hlavně herci hrají jako o život. Platí to hlavně o Rayi Winstononovi v roli Jindřicha, který dokáže být v jedné chvíli laskavý a milující manžel a v další bezcitný a krutý vládne. Ve vedlejších rolích na vás čekají třeba skvělí Charles Dance nebo Sean Bean, kteří si to tady užívají víc než v ačkových produkcích. ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Henri VIII, anglický svrchovaný vládce je současně i velký sukničkář, potažmo milovník krásných žen, ale především panovník, který svým způsobem ovlivnil dějiny Anglie. Tak toto všechno byl Jindřich VIII.,muž jehož život nepřestává fascinovat svět ani víc jak pět století po jeho smrti. Stejně tak jako jeho příběh, pohlcuje nás dodnes i životy a osudy těch, s nimiž se setkal a kteří žili vedle něj. Jeho šest žen. Žen okouzlujících, ponižovaných, zbožňovaných, nevěrných, ale i oddaných. Tento dvoudílný příběh z života, Henryho – nebo Jindřicha VIII, naplněného jak veřejnými skandály, osmatřiceti roky na trůnu, během nichž se měnil z charizmatického krále ve vraha svých manželek, ale ke konci svého života v invalidu zoufale toužícího po jediném mužském potomkovi. ()

Reklama

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Snaha o zachycení motivů Jindřicha VIII. k jeho četným sňatkům se zde scvrkla jen na dva: na vášeň a zplození syna. Film má jen jednu linii, a to Jindřichovu osobnost. Politické děje a dopady církevní reformy jsou utlumeny a informace, že strýc Anny Boleynové, vévoda Norfolk, je představitelem katolické strany, pak působí zmatečně, o to více nám jsou naservírovány detaily poprav. Naprosté utlumení vedlejšího děje vede k přílišné plochosti, ale Jindřich sám je zahrán skvěle. Jen s tou stařeckou senilitou to autoři trochu přehnali, král zemřel v 56 letech a vévoda z Norfolku byl o 18 let starší než on. Osobně mi neseděla Helena Bonham Carter pro roli Anny Boleynové. Velkou předností jsou ale kostýmy, výprava se opravdu povedla. Jako závěr snad jen to, že tímto filmem se osobnost Jindřicha VIII. ani o krok neposunula od jeho mediálního obrazu tyrana, pro kterého byl jediným nástrojem popravčí špalek. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Úžasné kostýmy a výprava, kvalitní scénář, který(ačkoliv) se jedná o historický snímek ani chvilku nenudí... Ray Winstone mi byl z počátku nesympatický - to se však po pár minutách změnilo... Helena Bonham Carter ztvárnila mojí milovanou Annu Boleynovou naprosto skvělým a uvěřitelným způsobem a líbí se mi, že "část I." je hlavně o Anně/ "Část II." je však rovněž kvalitní... 95% ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Konečně film o Jindřichu VIII., který se snaží podat kompletní obraz tohoto problematického panovníka a jeho doby a nesoustředí se pouze na výřez z jeho života, konkrétně na některé z jeho nevydařených manželství. Na rozdíl od např. Královy přízně je Jindřich v podání Raye Winstona skutečně podobný svým portrétům a odporný už od mládí. S postupujícím časem se to jen stupňuje. Naopak David Suchet zůstává sympatický i v roli nectného kardinála Wolseye, Helena Bonham Carter hraje Annu stejně přesvědčivě jako Lady Jane a Sean Bean v malé roli statečného Roberta Askeho potěší (jeho konec už méně :). ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)

Reklama

Reklama