Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Snaha o zachycení motivů Jindřicha VIII. k jeho četným sňatkům se zde scvrkla jen na dva: na vášeň a zplození syna. Film má jen jednu linii, a to Jindřichovu osobnost. Politické děje a dopady církevní reformy jsou utlumeny a informace, že strýc Anny Boleynové, vévoda Norfolk, je představitelem katolické strany, pak působí zmatečně, o to více nám jsou naservírovány detaily poprav. Naprosté utlumení vedlejšího děje vede k přílišné plochosti, ale Jindřich sám je zahrán skvěle. Jen s tou stařeckou senilitou to autoři trochu přehnali, král zemřel v 56 letech a vévoda z Norfolku byl o 18 let starší než on. Osobně mi neseděla Helena Bonham Carter pro roli Anny Boleynové. Velkou předností jsou ale kostýmy, výprava se opravdu povedla. Jako závěr snad jen to, že tímto filmem se osobnost Jindřicha VIII. ani o krok neposunula od jeho mediálního obrazu tyrana, pro kterého byl jediným nástrojem popravčí špalek. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

V historických životopisných filmoch vidím jeden problém. A to, že pre priemerne vzdelaného diváka bude celý film spoilerom a bude sa nudiť. Tvorcom sa však podarilo ma zaujať na plný úväzok obsadením kvalitných anglických hercov, (bravo Mr. Winstone, ako sa vysporiadal s postavou Henricha až do staroby je obdivuhodné) a samotným výberom historického obdobia a života Henricha VIII, ktorého životopis neprestáva šokovať až dodnes. Vo všeobecnosti za jeho vlády platilo, že za status kráľovnej sa kľudne mohli brať rizikové príplatky, keďže mnohé manželky z Henricha doslovne "strácali hlavu". Tento muž celý život zasvätil tvorbe potomstva (hlavne mužského rodu, čo sa mu ale moc nedarilo) či už s manželkami, alebo milenkami a balansovaniu od ľudom zbožňovaného panovníka až k nenávidenému despotovi, ktorého rozhodnutia sa riadili hlavne orgánom od pol pása nižšie. Vynikajúca dvojdielna historická miniséria z Anglicka po roku 1500. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jestliže po Tudorovcích měl v mých očích Jindřich VIII. Meyersovu tvář, po shlédnutí této dvoudílné televizní inscenace se Jindřichem stal Ray Winstone. Poměrně věrný a komplexní pohled na celou JIndřichovu vládu, snažící se ukázat jeho povahové vlastnosti v jednotlivích údobích jeho života. To se do určité míry povedlo, ale bohužel na úkor jeho politických činů, což je velká škoda. Navíc chyběla řada historických osobností, z nichž mi nejvíce chyběl Thomas More. I tak se ale pochopitelně jedná o nadprůměr, ať už díky citlivé režii nebo samotným aktérům, kdy kromě Winstonea excelovala řada dalších velkých jmen. 85% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další atraktivní pohled na život Jindřicha VIII., přičemž se jedná o více než tříhodinový sestřih Tudorovců (samozřejmě to tak není, ale úplně klidně se to tak dá brát) a asi nepřekvapí, když řeknu, že stopáž ani v nejmenším nenudí. Jednak je to dáno samotnou historickou látkou, jednak vynikajícím scénářem tvůrce Koruny Petera Morgana a jednak fenomenálním hereckým koncertem všech zúčastněných - mohou mít jen naprosto mrňavou roli, přesto zanechají dojem - taky aby ne, jsou tu David Suchet, Charles Dance, Derek Jacobi, Sean Bean nebo Emily Blunt a samozřejmě taky úžasná HBC a naprosto typově přesný Ray Winstone jako Jindřich VIII. Parádní historická záležitost, která se neplácá jen ve strhujících dialozích - občas tady teče i krev. Výsledek je opravdu skvělý a do těch tří hodin se vešlo skutečně opravdu vše podstatné, není si tedy nač stěžovat. 80 %. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Historické drama mapuje život Jindřicha VIII. od nástupu na trůn, první manželství, všechny jeho ženy... až do konce života a tipla bych si, že celkem věrohodně předkládá divákovi hodiny dějepisu, jen o něco záživnější formou.. Pochvalu zaslouží především výborný herecký ansámbl, všichni do jednoho úžasní, samozřejmě Ray Winstone a Helena Bonham Carterová hrají prim, ale tak, aby nikdo jiný nezapadl.. Moc hezky natočené, krásná výprava i kostýmy a v neposlední řadě mladinká Emily Bluntová.. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)

Reklama

Reklama