Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace s Aladinem. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, oceněná Oscarem. Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed kouzelného města. Jeho obyčejný život naruší dobrodružství, ve kterém se snaží zachránit princeznu Jasmínu ze spárů zlého kouzelníka Jafara. Aladin ale není na těžký úkol sám – má kouzelnou lampu. Stačí ji otřít a zjeví se džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby. A splní i Aladinovo přání proměnit se v prince, aby okouzlil Jasmínu. Moc lampy však odhalí také Jafar a pokouší se jí zmocnit. Aladin musí nad Jafarem zvítězit a použít k tomu veškerou svou chytrost. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Pohádka o Aladinovi je hezký archetypální příběh, který tvůrci tenotkrát pojali ve velkém stylu. Víc než kdy jindy mi ale u disneyovky vadila amerikanizace, která i postavy z Tisíce a jedné noci nutí mluvit s americkým přízvukem a bavit nás anachronickými vtipy. Jinak ale Aladin beze sporu patří k tomu nejlepšímu, co u Disneyho vzniklo - děti nejvíc potěší zlodějská opička Abu, dámy odhalená Aladinova hruď a pány princezna Jasmína (snad největší pohádková "roštěnka") ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Klasická, celkem zkratkovitě pojatá Disney pohádka. Ráda si doplním mezery v tom, co jsem od Disneyho ještě neviděla, a tak teď konečně došlo i na Aladina. Přestože ale jde o tak známý animák z 90. let, přijde mi, že je paradoxně málo, co se na něm dá vysloveně vyzdvihovat. Nejlepší postavou je za mě rozhodně Džin, obzvlášť v podání Robina Williamse. Pak by se dalo ještě přičíst body za hudbu. Jinak ale příběhově, ani v rámci postav, nejde o nic převratného, a oproti jiným Disney pohádkám to ani vysloveně nechytne za srdce. Vztah Aladina a Jasmíny na mě působil možná až moc zjednodušeně a prvoplánově. Na jedno zhlédnutí je to sice příjemná i docela zábavná podívaná, ale nejspíš se k této pohádce už nebudu vracet. Myslím, že v repertoáru Disney se najde dost možná i tucet lepších celovečerních pohádek. ~(3,3)~ ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

I kdyby džin neplnil přání na počkání, tak bych ho všemi deseti bral za společníka, je to šprýmař, a srandy není nikdy dost. Vlastně bych se cítil velice příjemně i ve společnosti opičky Abu, zvlášť pokud by i se mnou kradla melouny. Kamarádit s bezejmenným létajícím kobercem by taktéž nemuselo být špatné. A kdyby ten papoušek Iago nebyl takový gizd, tak bych ho klidně adoptoval. I s čarokrásnou princeznou Jasmínou a jejím velectěným, leč trochu zmateným tatínkem-sultánem. Akorát tedy mé první přání (a to by tedy bylo, aby se s tak mocnými přáteli nevyplnilo) by byla disneyovka bez zpěvů. 80 % ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

31. celovečerní Disney Kombinace příběhů z pohádek Tisíce a jedné noci v Disney stylizaci? Konečně, jako nápad je to naprosto v pořádku. Slavná éra Disney Renaissance je definována především uchu lahodící hudbou Alana Menkena a Aladin přišel právě včas, aby si publikum vzpomnělo na tradiční lásku Hollywoodu k orientu. Vzpomeňme na nádhernou stylizaci Zloděje z Bagdadu s Douglasem Fairbanskem nebo na Kismet s Marlenou Dietrichovou. Ale podobně jako u Lvího krále musím konstatovat, že jako dítě jsem znala jen navazující filmy, seriál a hru a dnes vnímám Aladina přeci jen jako příliš vyždímanou Disneyovku. A to ani nemluvím o té hrané verzi. Ten původní animák není dokonalý, animace paláce princezny a vstupu do jeskyně je dnes už dokonce překonaná, klasická formulka "princezna, hrdina a roztomilá zvířátka proti zloduchovi" sice funguje, ale toho modrého džina jsem nikdy nepovažovala za dobrý nápad. Tolik popkulturních odkazů v jeho výstupech by jednoho až udusilo. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Klasická disneyovka s morálním ponaučením, u který se budete bavit i s dětmi. Pokud tedy nejste zarputilí bojovníci proti islamizaci Evropy :) Džin je taková umírněná Maska v popkulturním provedení, přístupná i pro malé publikum. Ani bych se nedivil, kdyby inspirace přišla z komiksů od Dark Horse z konce 80. let, který se dočkaly zfilmování 2 roky po Aladinovi. Doporučuju k přečtení komentář od kiddo. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (33)

  • Meno Džafarovho papagája, Jago, je odkazom na postavu zloducha z klasickej Shakespearovej hry "Othello". Znalci ho charakterizujú ako inteligentného a bezzásadového našepkávača, ktorý presadzuje len svoje záujmy, a to aj za cenu záhuby všetkých naokolo. (unclejack)
  • Film obsahuje plno odkazů starší disneyovky. Nejvýraznějším z nich je velká hlava Pinocchia (1940), v níž se na chvíli promění džinova hlava, či krab Sebastian z Malé mořské víly (1989) v momentě, kdy džin listuje knihou a chystá Aladinovu proměnu v prince. Na konci má džin na hlavě suvenýrovou čepici s obrázkem psa Goofyho. (Ryuuhei)
  • Protože Robin Williams při namlouvání džina hodně improvizoval, scénář k filmu byl vyškrtnut z nominace na Oscara v kategorii „Nejlepší adaptovaný scénář“. (Chevees)

Související novinky

Dočká se Aladin pokračování?

Dočká se Aladin pokračování?

15.08.2019

Po obřím úspěchu hraného Aladina od režiséra Guye Ritchieho (Král Artuš – Legenda o meči) není divu, že studio Disney aktuálně zvažuje pokračování. Snímek několik dní nazpátek překročil miliardu… (více)

Reklama

Reklama