Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

gjjm 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, mě se to líbilo. Thrillery prakticky bez děje a s příšernými hereckými výkony, ale zajímavá záhadologická témata (pochopitelně, nemůžete je brát jako dokumenty, je to jen film), pěkná vizuální stránka, skvělá hudba. Některé díly byly opravdu docela děsivé (ten o mimozemšťanech), celkově rozhodně patří k těm lepším českým seriálům. ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Sakra, tohle nebylo úplně špatný. Ta dvojice k sobě fakt sedí, Vaculík a Norisová sou fajn, náměty jednotlivých dílů taky nebyly špatný, občas to bylo nudný, ale nevypadalo to úplně debilně. Jen to bohužel furt působilo celkem celkem neuvěřitelně, nebylo to správně podaný do toho tuzemskýho prostředí mi přijde... nevim... mělo to potencial... ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

S odstupem času a po shlédnutí valné většiny dílů mám pocit promrhané šance. Jedinou výjimkou, kdy byla šablona "záhadologického" seriálu naplněna k mojí naprosté spokojenosti, byl Jandourkův díl s Faustovým domem a magistrem Kellym. Ten totiž měl jak atmosféru, tak výborné řemeslné zpracování, které, oproti příšerné rutině (zejména) Dušana Kleina, vneslo do série alespoň trochu napětí a energie. Jinak se však jednalo o podprůměr ve všech ohledech – řemeslně odfláknuté, herecky krutě nevydařené, scénaristicky neuvěřitělně diletantské. Pan Vašíček nemá žel pro scénáře pražádný cit a možná druhdy zajímavé příběhy rozředil od podoby ani ne rodokapsové, k čemuž však lvím podílem přispěli i ti, kteří napsané převáděli do seriálové podoby. Ačkoli se tedy na Strážce duší dalo s trochou tolerance dívat, rozhodně se mi nemohl líbit... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Byl by to dobrý seriál, nebýt Strážce duší a vidin Zuzany Norisové. Není potřeba všechno polopaticky vysvětlovat a na všechno přijít, v tom je kouzlo, tajemno, záhada. To se tady nepovedlo, zajímavé zápletky, tajemné události i předměty, záhady, jsou ubity jejich rozuzlením či koncem bez pointy. Vaculík toho moc neukázal, dialogy jsou někdy úděsné, každopádně lepší hodnocení sráží amatérské herecké "výkony" vedlejších postav. I tak trochu lepší než další "díla" té doby. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

No, co si budem povídat, Arnošt Vašíček není žádný scénarista a podle toho to taky vypadá. Snaha naroubovat jakýs takýs příběh na téma některá známější i méně známější legendy z našich luhů a hájů nebo i ze světa prostě nedopadá v celkovém pohledu moc dobře. Některé epizody zajímavější, ale některé byly bohužel skoro bych řekl tragické. Nelituju, že jsem se koukal, ale znovu se nejspíš koukat nebudu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Armínův známý, počítačový expert Filip, odhaluje v epizodě „Madonin dar“ tajemství Madony na skle pomocí programu Adobe Photoshop. Mimo jiné používá ke své práci kuličkovou myš Hawlett Packard. (navabaca)
  • Enochiánský jazyk, ve filmu andělské písmo, opravdu existuje a vynalezl jej Edward Kelley spolu se svým kolegou Johnem Dee. Gramatikou i fonologií připomíná angličtinu. Jelikož oba alchymisté byli vysláni na císařský dvůr Rudolfa II. jako špióni, je možné, že ono písmo mělo i jiný účel než pouze k magickým rituálům. (Nick321)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama