Reklama

Reklama

V roku 1916 mladý pruský šľachtic Manfred von Richthofen odchádza, tak ako väčšina mladých mužov, do vojny. Vďaka svojej neohrozenosti, rytierskemu prístupu k leteckým súbojom a úcte k nepriateľovi, sa z neho už čoskoro stane obávané stíhacie eso a uctievaná ikona leteckej flotily Prvej svetovej vojny. Manfred lieta s priateľmi Wernerom Vossom, Sternbergom a Lehmannom, s ktorými ho spája rešpekt k vojenskému drilu a rytiersky spôsob súbojov. Svoj stroj, trojplošník Fokker Dr.1, si dá zafarbiť na červeno a stane  sa postrachom všetkých protivníkov a letcov Dohody. Francúzi ho prezývajú Červený diabol, Briti na jeho hlavu vypíšu odmenu. Počas vojny zostrelil najmenej 80 lietadiel, najviac zo všetkých pilotov na oboch stranách. Náhodné stretnutie so zdravotnou sestričkou Käte mu však otvorí oči a poznáva skutočné barbarstvo vojny. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (198)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Na Rudého barona jsem se těšil bezmála rok, jelikož jsem se dostal ke komparsu a mohl jsem si vychutnat-vytrpět natáčení. Ve scénách jsem se sice neobjevil, ale zato spousty mých kamarádů komparsistů ano. Nečekal jsem nic závratného, jelikož jsem jakž takž věděl o co go, a přišel jsem se do kina pouze pobavit. První facka a to možná největší byla v podobě německého dabingu, který jsem vůbec nepochopil, když je originál v angličtině. Tentokrát jsem se musel více věnovat titulkům, ale nemohl jsem si nevšimnout jak jim pusa jinak mele ( bylo to něco jako českej dabing Bathoryho ). Matthias Schweighöfer zahrál Barona Manfreda von Richthofena vcelku dobře, jen mu trošku uškodili s prominutím debilní dialogy s dnes už ne tak krásnou a přitažlivou Lenu Headeyovou, která zde hrála doktorku. Joseph Fiennes jako kapitan Roy Brown byl také v pohodě. Abych to shrnul, tento film v efektu může konkurovat jiným, čistě americkým filmům, jelikož jsou zde nádnerné letecké bitvy, a není jich málo, jen a to souhlasím s pshimim, jako kdyby se režisér bál jít k tomu nejhlavnějšímu a jako kdyby se bál zakončovat. Hodněkrát ve filmu končí scéna sčernáním plátna a hups o pár hodin později, přitom dochází k důležitým a povinným momentům, které by se měli objevit. Nevím, zda to zavinily finanční problémy nebo jen opravdu scénaristická hloupost, ale film natočený s podobnými financemi jako Bathory u mě vyhrál ( bylo to zde více vidět ). Takže shrnuto podtrženo, jděte ale připravte se na němčinu a nečekejte nic závratného, pak vás to jistě nezklame a budete tam mít perličku v podobě Jana Vlasáka, ketrý si zahrál Majora von Richthofena. Jinak hudba byla opravdu dobrá a zasloužili se o to Stefan Hansen a Dirk Reichardt. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Bylo to přesně to, co jsem čekala. Guláš, kde nic nedrží a všechno je na kousky. Chybí tomu absolutně jakákoliv dějová návaznost. Pozemních bojů je tam pomalu víc, než těch leteckých, což je trochu podezřelé, pokud to měl být film o pilotovi. Za zmínku aspoň stojí jímavá hudba, která je ale použita úplně nevhodně. I herci bohužel stojí za nic. Milostná zápletka je mimo, ti dva vypadají spíše jako matka a syn. Nejvtěí chyba je, že o esu se o něm jen mluví, to co z něj to eso dělá, se ale asi báli ukázat. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Letecké eso 1.svetovej vojny, o ktorom ešte donedávna nebol natočený film. Osobnosť, ktorá si o to doslova pýtala. Otázka znie, či práve tento film vyvolá záujem o jeho osobu, alebo minimálne zmení pohľad alebo názor. Nie. Dobrý film vás musí strhnúť ,čo tomuto vôbec nevyšlo. Letecké súboje sú to najlepšie čo film ponúka, paradoxne na ten najväčší peniaze neostali. Vyšlo ešte pár krátkych záberov na bojujúcich mužov na fronte, pár rád do života. Ostatné sa utápa v nejakom druhu farebného gýču s očividnou snahou o čo najnižšiu vekovú prístupnosť. Pôsobil na mňa rovnako ako Rytieri nebies s pred dvoch rokov. Chýbalo mi viac surovosti, dokumentárnosti, reality...R.Fiennes dostáva malý priestor a hlavný hrdina ma o hereckých kvalitách vôbec nepresvedčil. Verzia v anglickom jazyku je skôr na škodu. Neprirodzená angličtina mi trhala uši. Trailer som videl v nemčine a znelo to určite dôveryhodnejšie. Tým najzaujímavejším nakoniec ostali dobové fotky a informačné titulky v závere. Mám slabosť pre vojnové filmy a boh mi je svedkom, že som si prial aby sa tento film vydaril viac. 60%. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Neuvěřitelně nevyrovnaný film. Odbyté postavy, nedotažené epizody, chybějící logika sledu událostí. Mohla to být krásná stylová podívaná. Je to paskvil - díky scénáři, jež nebyl schopen vybalancovat akci s příběhem, z postav udělal statisty a celkově postrádal pointy. Nevkusná a neoriginální hudba pak umocní dojem, že se díla chopili lidé, jejichž nadšení asi převýšilo jejich schopnosti. Škoda skvělého tématu... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hudební vykradení několika slavných snímků si Rudý baron opravdu mohl odpustit, ale jinak to taková hrůza není. Lena Headey je tu doslova jako hezká ozdoba a v příběhu nic moc nesehraje, ale to samé se dá říct i o dalším slavném jménu, Josephu Fiennesovi. Trochu mi to celé připomíná Rytíře nebes, ale v mnohém baron zaostává za svým kvalitnějším kolegou. Je ale dobře, že Rudý baron nesklouzl k žádnému obhajování, ani kritizování, ale spíše se snažil ukázat chronologicky stavy slavného letce a způsob jeho uvažování. Samotné rozřazení a časté skoky jsou možná kostrbaté, ale ve výsledku tak film zvládá pokrýt poměrně slušný úsek první světové války. Šlo to natočit výrazně hůře, ale i lépe, takže slušné 2*. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Manfred von Richthofen měl ve skutečnosti i ve filmu hodnost hodnost Rytmistra. Rytmistr ale byla hodnost kavalerie a jejím ekvivalentem pro ostatní armádní složky byla hodnost kapitán. Údajně tuto specifickou hodnost rádi užívala mnohá německá letecká esa 1. světové války. (ČSFD)
  • Richthofenovo rudé letadlo nikdy nebylo úplně rudé, kromě trojplošníku, kterým však létal asi jen poslední měsíc svého života a dosáhl na něm dvou vítězství. (ČSFD)
  • Druhý prototyp F I 103/17 dostal Werner Voss. Voss padl 23. 7. 1917 v souboji s B flightem No. 56 Squadron RFC. Jednotce velel James McCudden. Přemožitelem Vosse byl Arthur Rhys Davids, který předtím sestřelil Karla Menckhoffa na Albatrosu D. V., který se snažil Vossovi pomoct. (Michel24)

Reklama

Reklama