Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist

(seriál)
  • Česko Fullmetal Alchemist - hledání kamene mudrců (více)
Trailer
Japonsko, (2003–2004), 21 h 15 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Hóko Kuwašima, Džun'iči Suwabe, Nana Mizuki, Fumiko Orikasa, Hidejuki Tanaka, Kazuko Sugijama, Kotono Micuiši, Takehito Kojasu (více)
(další profese)

Epizody(51)

Bratři Edward a Alphonse použijí alchymii, aby oživili svou matku, ale spustí tím chemickou reakci, která roztrhá jejich těla. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Wysch 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček, byť mladší bráška (Brotherhood) je o poznání silnější kafe. I tak Fullmetal Alchemist zůstává výtečným anime, které si z předlohy vzalo postavy a rozvinulo je směrem, kterej se sice o dost liší, ale i tak přináší řadu temných i světlých filozofických hlubin a myšlenek. FMA je ale hlavně příběhem o dvou bratrech, jejich lásce až za hrob, o jejich cestě za poznáním života, jeho ceny... a hlavně je to prostě a jednoduše filozofický podobenství par excellence. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel, čím to je, že si chci pustit tento seriál, kdykoli mám voný čas. Je zábavný, je dobrodružný, má super hudbu, ale tím disponuje opravdu mnoho seriálů. Teprve nedávno jsem si uvědomil, že to není kvůli promyšlenému a něco sdělujícímu příběhu, ale díky cílům postav. Každá usiluje různým způsobem o něco jiného a příběh stojí vlastně spíše stojí na mixu jejich jednání, než na předem dané linii. Avšak to nic nemění na vtipnosti, napětí a báječné mytologii. Příběh propojuje i zdánlivě samostatné díly a několikrát výborně graduje... nic nemůže gradovat pořád. Pohltit však dokáže spolehlivě kdykoli. Obzvláště během hororově mysteriózních pasáží dokáže diváka doslova uvěznit do děje. V klidných a poetičtějších zase na tváři vykouzlí usměv. Seriál mi trošku připomínal Naruta, ale bez všech záporů, kterými je Naruto přeplněn. Jde prostě o výjmečné anime s výtečným dějem, příjemnou animací a skvělou hudbou, které moc doporučuji. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál si své místo na vrcholech různých anime žebříčků určitě zaslouží. Je to jedna velká dobrodružná jízda, která si drží úroveň po téměř všech 51 dílů. V tom u mě třebas překonává Blood+ a i další známé kusy. Ve výčtu žánrů se trochu ztratila komedie, přitom některé vtipy jsou opravdu dobré. Přesto je humor až druhotný, prim hraje jednoznačně příběh. Ten těží ze soupeření několika různě motivovaných stran, které jsou navíc reprezentovány velmi dobře vymyšlenými postavami. Vznikají různá křehká spojenectví a o něco méně křehká nepřátelství. Jen výjimečně, pokud vůbec, jsem měl pocit, že postavy nejednají logicky, uvěřitelně. Děj je více nastíněn v synopsi a komentářích dalších uživatelů. Prostředí přípomíná zemi na počátku 20. století (vlaky, auta, nikoli letadla, ale +alchymie), další země Ishbal je pak typickou pouštní krajinou. Seriálu dokonce nechybí ani nějaká ta myšlenka, ovšem nečekejte žádné filozofické orgie. Na seriál navazuje film, který posouvá děj ještě kousek dál a uzavírá ho. Žel film pro mě byl trošku zklamáním. Seriál však nedokážu hodnotit jinak než maximálně. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších anime jak po dějové, tak i po animační stránce, které jsem měl tu čest vidět...a ani film se nedrží zpátky, ba právě naopak, jde ještě dál, co se dokonalosti týče. Jedná se o přímé pokračování seriálu, takže z děje bohužel nemůžu nic prozradit....jediné, co snad mohu říct je, že film si zahrává s minulostí naší reality, s tou temnou minulostí.. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Neboli Fullmetal Alchemist. Pravidelně se objevuje na předních příčkách nejlepších anime všech dob (většinou je první) a to rozhodně právem. Jedinečná kombinace dramatu (válka, sociální vztahy), fantasy, akce a hororu o dvou bratrech, kteří porušili tabu v alchymii a zaplatili za to poškozením svého těla (jeden má půlku těla umělou, druhého duše žije v dutém brnění) a nyní ho chtějí navrátit zpět do původního stavu. Vícežánrové skvělé anime. (10/10) ()

Galerie (28)

Zajímavosti (10)

  • Téměř každý člen armády (Mustang, Hawkeye, Fury, Havoc, Hughes, dokonce i Hawkeyin pes, Černý Hayate) je pojmenován po vojenském letounu, většinou z období druhé světové války. Výjimkou je King Bradley, jenž byl pojmenován po obrněném transportéru M2 Bradley. (Hromino)
  • O první ze čtyř úvodních písní „Melissa“ se postarala kapela Porno Graffitti. Ta druhá „Ready Steady Go“ je od kapely L'Arc~en~Ciel, třetí „Undo“ je od kapely Cool Joke a o tu čtvrtou „Rewrite“ se postarala kapela Asian Kung-fu Generation. (CarnTheNunya)
  • Přibližně v polovině se seriál odklání od své manga předlohy a vydává se vlastní cestou, oproti tomu verze seriálu Fullmetal alchemist: Brotherhood (od r. 2009) se své předlohy drží celou dobu. (Hannibal92)

Reklama

Reklama