Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (218)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Americký válečný film, jak se sluší a patří. Patos z toho stříká na všechny strany, postavy jsou ploché jak gramofonová deska a US Army působí tak neporazitelně, že by snad byla schopná do týdne po vylodění v Normandii projít Francií, Říší, Sovětským svazem a zastavit se až v Tokiu. Dojem nevylepšil ani nezvládnuté silné téma, ani vizuál. Bez napětí a bez emocí se holt dobré válečné drama neobejde. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skupinka negerských pilotov si prejde druhou svetovou vojnou, aby svetu dokázala, že aj ona zvládne bojovať za "svoju krajinu" je tým jediným, čo sa v tejto snímke stane. Všetky postavičky sú tak dané, tak nudné a tak neživotné, až to zaráža. Skrátka sa tu lieta, hovorí do vysielačky, skáče padákom a rieši sa rovnoprávnosť. Všetko z toho veľmi sterilne a chladne. Považujem navyše až za bezcitné a nedôstojné, že snímka popisujúca najhroznejší konflikt ľudstva sa za celú svoju stopáž odváži pochovať jedinú postavu. Pričom to vydáva za najhrôzostrašnejšiu a najdesivejšiu vec, akej boli všetci prítomní svedkami. Akým spôsobom má taký film splniť tvorcom vytýčený a niekoľkokrát proklamovaný cieľ priblížiť vojnu, keď ju svojím melancholickým patolízalstvom zľahčujú a ignorujú jej skutočné rozmery? Film je tak prázdny, že sa nejde baviť o ničom inom, než koľko zarobil a aké sú na neho reakcie. Jeho dej, postavy i forma sú tak sterilné a smrtiacim spôsobom nudné, že sa im len ťažko venuje pozornosť. O hviezdičku viac, že sa na súboje v oblakoch krásne dívalo a na CGI ste si ani nespomenuli. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Díky červenejm ocasům můžou negři do městský hromadný dopravy,volit,rapovat a válet za LA Lakers,ba co víc být i prezidenty USA. Režisérsky,vypravěčsky a dramaturgicky nezvládnutá báchorka , která nedokáže absolutně strhnout,nemá tah na branku, postráda nějakou vypjatější scénu a herecky je v některých místech doslova až amatérská. Televizní režisér Anthony Hemingway asi zapoměl,že netočí další díl Hawai 5-0 ale strhující válečné drama. Nejhorší na všem je,že po tom bídném průběhu fimu musela na konci přijít předvídatelná kokotina, (spoiler) kdy to prostě musel zabalit největší sympaťák,který je paradoxně ve filmu největší kokot, aby tím rejža vyrejžoval aspoň jednu dojemnou scénu,kdy všichni pláčou a pak jedou říct tý jeho Italský čubce že je mrdvej. (spoiler out) To sem přesně čekal. No abych ovšem jenom nehanil,je vidět, že za malý rozpočet jdou zvládnout solidní efekty a opravdu některé pasáže soubojů vypadají na rozpočet opravdu zdařile a potešil mě jediný herecký výkon a to samozřejmě Terrence Howarda.Mám rád filmy o druhý světový, ale tahle nezvládnutá , předvídatelná , dobrodružná komedie o podceňovaných leštičích bot,co to dotáhnou až do Berlína se prostě nepovedla.Nechi teda vypadat jako rasista,ale když jdou bílý kluci zachraňovat jinýho bílýho kluka,přes bílou Normandii,je to sakra jiný kafe. Stejný průser jako Rudý Baron,na tyhle filmy jsou potřeba prachy,ne jen na efekty ale i herce a režiséra. 35%. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

ZKLAMÁNÍ. Fakt, těšil jsem se na to, podle traileru to vypadalo jako pecka... ale bohůžel, to, co film postrádá, je scénárista. Nechápu, kdo mohl vymejšlet tak kokotský dialogy, ale to co postavy vypouštěli z úst, to jsem už dlouho nezažil. Neskutečně tragický film, který je naštěstí dosti protkán leteckou akcí, která střídá horší momenty s těmi lepšími. Akce, ta to zachraňuje, od jinach neúprosných vod odpadu. Škoda, šlo to natočit asi tak bilionkrát líp, jenže to se nestalo...2* ()

verbal 

všechny recenze uživatele

V dobách, než se negři stali Afroameričany a vydobyli si svou společenskou prestiž pod koši a na tartanu, neměli zrovna na bavlně ustláno! Kromě Johna Browna se s nimi nikdo nechtěl kamarádit a ti zasraní, bílí rasisti dokonce odmítali pustit jednotku létajících briket, aby nakopala prdel Luftwaffe! Naštěstí se objevil slizký prdeláč Cuba, pěkně jim to zatrh, a tak nám podle Jiřího Lukáše svými červenými ocasy málem vyhráli druhou světovou a kdyby jim někde u Drážďan nedošlo palivo, nemusel Hitler ani plýtvat kyanidem. Úplně to vypadalo, že jen díky nim teď máme Willa Smithe a v Lakers nemusejí vypískávat bandu Litevců s hormonální poruchou a Jirku Zídka, protože neumějí skákat. Dvojka se prý bude jmenovat Červené ocasy 2: M.L. King vrací úder. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Strategický čtyřmotorový bombardér Boeing B-17G "Pink Lady" (F-AZDX), který ve se ve filmu objevuje mezi bombardéry nalétávající na Německo, je pouze jeden ze dvou letuschopných exemplářů tohoto typu v Evropě. Druhým je Sally B - Memphiská kráska z anglického Duxordu, která si „zahrála“ mimo jiné i v první řadě seriálu Zdivočelá země (od r. 1997). (krabatt76)
  • V pražském Rudolfínu se natáčela taktéž hudba. Na natáčení s FILMharmonic Orchestra Prague dohlížel osobně George Lucas. (ČSFD)
  • Bombardéry se při náletech pohybovaly ve výškách, v níž panovaly teploty několika desítek stupňů pod nulou, přičemž jejich kabina nebyla nijak izolovaná. Proto například museli mít členové posádky takřka po celou dobu letu nasazené rukavice, aby jim holé ruce nepřimrzly ke kovovým částem letadla. (Pedro Morales)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama