Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legenda praví, že za druhé světové války si američtí váleční piloti vyprávěli pověsti o gremlinech, potvůrkách, které měly na svědomí podivné nehody, poruchy a havárie letadel, bojujících proti Japonsku. Další legenda praví, že scenárista Chris Columbus spojil tyto pověsti se svými vzpomínkami na dětství, kdy musel spát na půdě plné myší a noc co noc usínal s obavou, že ho ve spánku pokoušou. Obdařil potvůrky neukojitelnou škodolibostí a vymyslel příběh, který zaujal slavného Stevena Spielberga natolik, že se jej rozhodl v roce 1984 produkovat. Hrdinou druhého dílu je opět Billy Peltzer, nyní zaměstnaný ve velkém mrakodrapu pana Clampa. Právě tady, uprostřed New Yorku, se znovu setká s roztomilým mogwaiem. Brzy samozřejmě dojde k porušení tří základních pravidel (mogwai se nesmí namočit, přijít na prudké denní světlo a hlavně se nesmí krmit po půlnoci), a tak se Clampův supermrakodrap zanedlouho hemží zelenými pidižvíky, nenechávajícími nic a nikoho na pokoji. Cpou se vším, co dostanou pod pazoury, ať je to poživatelné nebo není, a přestože promění luxusní mrakodrap ve zříceninu, jsou neodolatelně roztomilí. Stále se mezi sebou škorpí, chichotají a přímo se škodolibou radostí obtěžují nejen aktéry příběhu, ale dělají si šprťouchlata i ze samotných diváků. Je tu ovšem Billy se svou dívkou Kate, kteří samozřejmě vědí, jak na to a pustí se do boje se zelenou lavinou příšerek. (TV Nova)

(více)

Recenze (182)

Pit 

všechny recenze uživatele

Ono ani jeden diel nie je nejakým kino trhákom, ale je zaujímavé, že sa podarilo natočiť skoro dva totožne kvalitné snímky. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

Tento kousek patří do klenotů mého dětství. Dětský horor dá se říct, chybičku to ale má, oproti prvnímu dílu, který byl absolutně temný a bezkonkurenční, se pokračování nedokázalo úplně navázat a ukázat i něco víc, jedná se o více komediální pokračování a to temno a tajemno mě na tom bavilo nejvíc. Asi nejvíce vzpomínaná je pro mě scéna Čímana jako Ramba:) ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Miestami celkom dobrá atmosféra prvého dielu je nenávratne preč a zostáva iba film, ktorý sa síce snaží byť veľkolepejší ako jeho predchodca, no v konečnom výsledku v ňom absentuje výraznejšia zábavnosť a zostáva len nuda a kŕč. Malý sympaťák Gizmo i hlavní hrdinovia sú síce opäť fajn a jeden Gremlin po tom, čo sa napije nejakého lektvaru v laboratóriu a stáva sa z neho mudrlantský profesor s horčičákmi menom Brain Gremlin, nám ponúkne i niekoľko vtipných a zábavných momentov, ale na plnohodnotné pokračovanie je to málo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že je dvojka slabší než jednička, naopak. Druhému dílu trvá docela dlouho, než se rozjede, ale až se to stane, Dante přijde s takovým gejzírem béčkových nápadů a citací, že nestíháte žasnout. Gremlin-pavouk, gremlin-gargoyl, elektro-gremlin, mluvící gremlin, gremlin-svůdná žena. A k tomu všemu bizarní postavičky jako televizní Drákula, Christopher Lee jako šílený vědec, John Glover jako maniakální šéf, gremlini zpívající New York New York. A jako bonus tu je prolamování čtvrtého rozměru, kdy kritik kritizující první díl dostane co mu po právu patří :) Nebo když gremlini zničí promítací pásku, naštve se na ně sám Hulk Hogan. Není to teda už ani trochu horor, ale tenhle gejzír pitomostí nejde nemilovat. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Pridalo sa na deštrukcii a šialenosti, vtípky sem tam ujdú, sem tam nie, ale celkovo kvalita klesla. Síce pomohol boom okolo tower trilerov, ale mohlo to byť lepšie. Samozrejme praktické efekty stále potešili. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Druhý díl má stejné klady i zápory co jednička. Ale je mnohem vtipnější-dokonce utahuje i ze svého staršího bratříčka. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

I druhý díl je slušný nářez. O fous slabší než jednička (možná tomu chybí ta vánoční atmosféra), ale pořád s vydatnou porcí scének, ve kterých Gremlini dokazují, že se vlastně jen chtěj pořádně bavit. 7/10 ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Slabší pokračování gremlinů z roku 1984. Tentokrát velkoměsto a mrakodrap. V porovnáním s prvním filmen je ´Nová generace´ více komedií a zamyšlením se nad životem ve městě. Ukazuje také, že v Americe měli developery za pijavice měst už v roce 1990. ¨// (Gizmo je oblečený jako Rambo. - What happened to HIM? I dunno. I guess they pushed him too far...) ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Kdyby se mě někdo ptal na Gremlins, řeknu mu: "Podívej se na jedničku, jen ať si můžeš naplno užít dvojku, protože takovou legraci a sebeparodii už jen tak neuvidíte." I když jsem byl ze začátku skeptický a je to jen trochu jiná a přepálená jednička, nicméně tvůrci si pak ze sebe začnou dělat takovou legraci, že se člověk náramně baví. 71 % ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Už to ztratilo to všechno, čím první díl exceloval. Tady se co nejrychleji gremlini namnožili, aby si diváci užili velké řádění.... Více variací, více gagů, ale méně nápadité, méně vtipné, Gizmo byl v prvním dílu k zulíbání, tady už mi moc neseděl... Jako jo, smát jsem se zasmál. Smích těch potvor neměl chybu, ale když kouknu zoět k prvnímu dílu, nemohu dát víc než 2* ani náhodou.... ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Druhý Gremlini sa totálne odtrhli z reťaze a rozpútali peklo absurdných gagov. Vďaka šialeným experimentom samotného Christophera Lee nám tu príšerky veselo morfujú po užití rôznych chemických gebuzín. Vznikne tak napr. lietajúci Gremlin krížený s netopierom, pavúčí Gremlin, ďalší sa zmení na elektrinu a z toho najväčšieho smoliara sa stane grgajúca zeleninová záhradka. Vrcholom je potom Gremlin čo vypije mozgové hormóny a začne mu to kecať. Gizmo síce nič nevypije, ale tvrdým tréningom sa z neho stane naozajstný plyšový Rambo. Ušatý zelenáči tu urobia snáď každú hovadinu aká sa dá vymyslieť, jeden fór strieda druhý, zachytiť všetky odkazy a detaily dá fušku. V jednu chvíľu dokonca Gremlini prerušia celý film, nakoniec im musí Hulk Hogan dohovoriť aby sa už trochu miernili lebo inak im nacápe, to radšej neriskujú. Celé to napokon zaklincuje Gremlin transvestita ktorý si splní sen a vydá sa ( na záchode ). Je to strelené, je to zábavné, čo chcieť viac. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Hollywood dočista zbavený zmyslov. Až do momentu nástupu anarchie aká vypukne v televíznej spoločnosti som v tom videl dodržiavanie pravidiel prvých Gremlinov. Hlavný hrdina o čosi dospelejší, sa snaží presadiť, nechýba bezohľadnosť okolia, čoby ďalší varovný prst nad uletenosťou doby. Lenže to som ešte netušil čo ma čaká. Voda rovnajúca sa neposední gremlini je nutné vyústenie deja, ale tí malí haranti spustili takú lavínu ujetosti, ktorá už nebola ani vtipná. Akýmsi bizarným spôsobom si uťahujú zo všetkého, nie je im svätý Hollywood, iné filmy, vlastný predchodca (zosmiešnenie vážnej scénky so Santa Clausom), pokračujú návštevou laboratória a metamorfózou do okrídlencov, vedcov až bezváhových rádiových vĺn čo sa pohybujú od telefónu do telefónu. Čítate správne, je to premrštené gagmi aké balansujú na hrane, väčšina príde nasilu vtipná rovnako ako prerobená zvučka Warneru. Nehovoriac o Hulkovi Hoganovi, ktorému samotní Gremlíni prerušia sledovanie filmu. Ešte že to neuspelo v kinách, bojím sa predstaviť čo by priniesla trojka. ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Oproti drzím frackovským gremlinům z jedničky jsme se zde dostali ke gremlinům, kteří mají trochu míň šťávy. Na druhou stranu je tam i spousta dobrých nápadů - třeba mluvící gremlin. Líbilo se mi to, ale na jedničku to nemá. ()

Miloš 

všechny recenze uživatele

Gremlins 2: nová generace rozhodně nepatří mezi pokračování, která by ve srovnání s prvním filmem ztrácela dech, naopak rozvíjí možnosti nedořečené v prvním filmu a přitom stále zůstávají vynikající komedií (tentokrát bez Vánoc). Pokud jsou Gremlins poctou filmu - reflexí kina a televize, potom Gremlins 2 jsou sebereflexí audiovize vůbec, éry osmdesátých let, propagací i kritikou sebe sama a ukazatelem směrem k rozvoji nových médií. Zní to šíleně a také to takové je! ()

popelka595 

všechny recenze uživatele

moje mamka od Gremlins 2 odcházela s tím, že je to hrozná blbost a já se z něj přitom mohla počůrat smíchy, gremlins dvě maj šťávu, jsou tam skvělý scénky a ten malej gremlin ani nemluvim :)) ()

Reklama

Reklama