Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (562)

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +jednoznačně Keira, dobrá výprava, vhodná hudba, dobře napsané postavy -žádný epický velkofilm nečekejte, Ralph ani Dominic mě moc neokouzlili, český dabing (hlavně u Keiry)/// Vévodkyně je takové historické mikro drama vztahující se jen na pár osob a hlavně na události v manželství obou hlavních představitelů. Dokáže zaujmout, je to čitelné a nikterak překombinované, jen je to ve výsledku takový malý film./// Celkem 68%/// ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Když přijde, upírají se na ni všechny pohledy. Když nepřijde, je předmětem konverzace.“ Keira Knightley na sebe plným právem stahuje veškerou pozornost a vyniká-li toto veskrze obyčejné kostýmní drama něčím, pak jí. Ze stejné doby a o podobném osudu bych dal přednost formálně mnohem odvážnější Marii Antoinettě. 70% Zajímavé komentáře: Renton, Nathalie, Lavran, gejzuško ()

Reklama

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

I když jde téma filmu mimo mě (neznám příliš tuto historii a celkově je historie má slabá stránka), film mě uchvátil po celou svou délku. Keira Knightley zahrála svou roli velice dobře, i když by si někdo mohl myslet, že to je na ni veliké sousto. Omyl, po Pokání další skvěle odehraná postava. Příběh není bezchybný, může nudit, ale většinu toho vynahradí vynikající výprava a kostýmy, které jsou takřka dech beroucí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi to nebo se historické filmy dostávají do stádia, kdy je dobré natočit historický film o každé události, o každé historické postavě, která kdy vůbec žila. Za chvíli se tak dočkáme historického filmu o žebrácích z Paříže nebo o mrtvole, kterou v 10. Století vyplaval Dunaj. Na druhou stranu nemůžu této vévodkyni vytknout, že její život zrovna nic lehkého nebylo. Dokonce mě to donutilo se o ní dočíst více informací, než je jen ve filmu. Keira Knightley to každopádně zvládla a popravdě se přiznám, že jsem na historický film nekoukal s takovým zájmem jako právě na život této vévodkyně. Pro mě neznámý příběh z historie tak herci dokázali zfilmovat velice zajímavě se vším všudy. S dobovou atmosférou, hudbou, kostýmy, postavami, lidmi...se vším všudy. Zajímavý, že hazard ve filmu zase tolik neukazovali, prý doteď dluží zemi tři miliony liber. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Ó filme! Tak tohle byla nesmírná pecka. Řacha! Vévodkyně netrpí narkolepsií, naopak budí dojem, že pod tou tunovou vrstvou saténu se skrývá šílený zvíře. Nemyslím teď nějaký lumpárny, ale film jako celek :) A ten šlape jako hodinky. Přerod Keiry z rachitické čutálistky v dámu s neuvěřitelnou paletou emocí, je radost sledovat. Solidní naběh na plešouna! Antoinetta od Coppolové možná je zrcadlovým kámošem, ale Vévodkyně má větší záběr v porozumění. Má postavy, které jsou tak reálné, až jsou.... dnešní? 80% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Herci jedli jídlo připravované podle receptů z 18. století. (blackrain)
  • Pro tři scény hostin byla použita monumentální Mramorová síň v domě Clandon Park v Surrey. Dům z roku 1730 je stále přístupný veřejnosti. (blackrain)
  • Film byl často různě spojován s princeznou Dianou, která byla přímým potomkem Cavendishů. Keira Knightley však veškeré spojitosti odmítla a řekla, že postava Georgiany je zajímavá sama o sobě. (ČSFD)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama