Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cecilia zostáva verná Arnovi a pomaly sa napĺňa čas, ktorý si má odpykať za hradbami kláštora. Arn slúži ako templár vo Svätej zemi, kde sa vyznamenal v bitke proti Saladinovi a od templárskeho veľmajstra si pred rokmi vyslúžil glejt, ktorý mu mal zaručiť návrat do vlasti spolu so všetkými poctami, keď rád opustí. Keď však glejt ukáže so žiadosťou o návrat domov, nový veľmajster ho roztrhá. Arn musí znovu zostať bojovať s križiakmi proti Saladinovi, ale Saracéni templárov rozprášia. Cecília stále verí, že sa vráti a naplní sľub, ktorý si dali... (badygorila)

(více)

Recenze (84)

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Zhlédnul jsem oba díly najednou a proto je také jako jeden celek hodnotím. Vzhledem k tomu jak málo lidí tenhle film vidělo, mě doslova šokovalo jak dobrý příběh a kvalitní zpracování se v něm ukrývá. Film nejspíš úplně minul širokou veřejnost, dost možná i proto, že je z evropské produkce a tak nejspíš úplně chyběly jakékoli bombastické reklamy a upoutávky. Co mu ovšem na rozdíl od některých velmi propagovaných snímků nechybí (tedy alespoň z mého pohledu), je kvalita. Velmi poutavý příběh o neutuchající lásce celým dějem provází, čest, intriky, války, nenávist, či touha po sjednocení země a následném míru. To vše jde ruku v ruce s velmi slušnou prací s kamerou, skvělými historickými kostými či pověstnou krásou severské přírody. Tu navíc báječně doplňují ponuré kamené kláštery a hrady, které navozují onu potřebnou syrovou (dobovou) atmosvéru. Nechybí ani křižácká tažení pouští, i když právě části z Jeruzaléma a okolí, na mě z celého filmu zapůsobily jako neslabší článek (možná i proto, že malinko kopírovaly Klálovství nebeské), ale celkový dojem mi rozhodně nezkazily. Osobně mi nevadil ani evidentně nižší rozpočet či absence hereckých megahvězd. Nemám co rozmýšlet, jdu jednoznačně na pět... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Príbeh ani historický ani romantický, len taký šedý priemer. Bojové taktiky niektorých vodcov sú smiešne a postavy vyzerajú rovnako ako pred 20 rokmi, či ide o hlavnú dvojicu alebo Stellana Skarsgarda, ktorý vyzeral na 60 na začiatku a vyzerá tak aj po 36 rokoch. Arnov verný kôň, ktorého dostal ako dieťa je v plnej kondícii aj po 30 rokoch a nebyť tragickej smrti, tak by v pohode prežil aj svojho pána... Postavy si ma príliš nezískali a tak ma koniec nechal chladným. 50% ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Chvíľami som si prestával uvedomovať, že je to len film a zabúdal, že mi už dávno nie je dvanásť. Tak dobre to tí severania natočili, tak kvalitná to zrejme bude predloha. Obrovské historické dobrodružstvo ktorému nechýba jediná ingrediencia a každá je tu primiešaná s vkusom, akurátne. Je to veľké, je to tvrdé, je to osudové, je to pohlcujúce! Po všetkých stránkach vyvážené (a dušou európske). A je to skutočné nie len vďaka výprave, súbojom ako naozaj, či preto, že sa tu rozpráva asi piatimi jazykmi, čo fest pomáha pri ponorení sa do príbehu... je to práve a hlavne o tom príbehu samotnom, o ceste hlavného hrdinu, pochádzajúceho z rodu tých filmovo-knižných morálnych vzorov, ktorým to veríte a baštíte bez najmenšieho zaváhania, bez pochýb a úškrnov. Strháva i osviežuje, radosť držať palce aj sa báť, čo mu osud ešte nadelí. No jeden luxus! (...a rovnako ako pri Krvavom pobreží Johna Woo, aj tu platí, že je to nutné vnímať ako vyše 4 hodinový celok a nijak inak) ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Teda musím se přiznat, že poslední dobou nějak přicházím na chuť evropským historickým filmům. Možná je to proto, že na rozdíl od těch amerických dokážou lépe vystihnout podstatu dění a možná i proto, že za málo peněz musí dělat hodně muziky. Každopádně Arn obsahuje objevnou výpravu do dob křižáckých válek, civilní a povedenou romanci a také něco málo z intrikaření a válčení v současném Švédsku. Celkově to byla opravdu zábava - 85 %. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s nezmyselne rozťahaným prvým dielom tu sa naopak divoko skáče v priestore i čase. Niektoré motívy nie sú dotiahnuté a zaujímavé nové postavy nedostanú dostatočný priestor (Harald). Inak sa nič nezmenilo. Stále to vyzerá lacno a stále je to v rámci možností dobre natočené a dobre zahraté. Len tí hlavní hrdinovia mi boli čoraz ľahostajnejší a záverečný doják som už prakticky iba odzíval. Dôvod? Takmer nulový vývoj postáv. Dobrí zostanú dobrí a zlí zostanú zlí. Celé štyri hodiny. Nikto nezradí, nikto nekoná pokánie (okrem abatyše v kláštore, ale tá hneď nato zase ukáže svoju pravú povahu). Je to dokonale čiernobiele a takmer bez akýchkoľvek vypätých dramatických zvratov. Celkovo mi z tohto "švédskeho Kráľovstva nebeského" zostali rozporuplné dojmy. Nie je to zlá filmárčina, ale chcelo by to napínavejší príbeh, zaujímavejšie postavy a samozrejme väčší rozpočet. Takisto si myslím, že keby sa to celé zostrihalo na jeden 2,5-hodinový film, celému príbehu by to len a len prospelo. Stručne a jasne: žánrový priemer, ktorý nenadchne, ale rozhodne ani neurazí. ()

Galerie (581)

Zajímavosti (2)

  • Herci, kteří ztvárnili krále Knuta (Gustaf Skarsgård) a jeho syny Erika (Bill Skarsgård) a Jona (Valter Skarsgård), jsou ve skutečnosti bratři. Ve filmu si zahrál i jejich otec Stellan Skarsgård, a to Jarla Birgera Brosu. (Barghest)

Reklama

Reklama