Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Režie:

Martin Ťapák

Předloha:

Peter Jaroš (povídka)

Hrají:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Legendární slovenská komedie režiséra Martina Ťapáka vypráví svéráznou pověst, inspirovanou příběhy o zbojníku Jánošíkovi. Pacho z horské vesnice Hybe je skoro ve všech ohledech pravým opakem svého předchůdce: je malý a slabý, na velká slova a velké činy ho také neužije. Jenže ani jemu se nelíbí arogance místní šlechty, a tak se poddaných začne zastávat. Vyzbrojen proříznutou pusou, zdravou drzostí, vychytralým mozkem a smrtelně silnou pálenkou frndžalicí, zvítězí Pacho v souboji o místo zbojnického vůdce. Ostatně stát se nejlepším mezi tou bandou mameluků nebylo zase tak těžké. A začnou se dít věci. Pověst o Pachovi se dostane až do Vídně k samotné Marii Terezii, která – podobně jako hraběnka Erdödyová – shledává zbojníky vysoce přitažlivými. Proto padne rozhodnutí poslat do Pachova horského doupěte armádu… V hlavní roli svérázného zbojníka se objevil Jozef Kroner, na vtipných a zároveň libozvučných dialozích se podíleli vynikající komici Milan Lasica a Július Satinský. Zejména díky souhře těchto autorů vznikl takřka kultovní film, jehož humor dodnes nezestárnul. (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Pacho, hybský zbojník, bohatým bere, na chudé se... ehmm... kašle, stejně jako ostatní loupežníci začínaje Lotrandem, Babinským konče... Občas diváka rozesměje, a když ne on, tak Marián Labuda jako Erdödy zaručeně, avšak co z tého, když samotný film už nedokáže soudobému diváku nic říci... Kedysi mohl působit jako prevence, člověk měl možnost uzřít, jak takový loupežník, strašný lesů pán, skutečně vypadá, ale dnes?! Novodobí bandité a pobertové vyměnili své typické hávy za smokingy, pistole a nože za propisky a lejstra, a rozeběhli se nám do kuloárů Poslanecké sněmovny, Senátů, na ministerstva a obdobné instituce, kde se rozhoduje o nás bez nás... 55% ()

Darth Maul 

všechny recenze uživatele

"Nerob nikdy ústupky v živote, kým nevisíš za galoty na plote." /// Až s odstupom času som si uvedomil aký krásny, sofistikovaný a inteligentný humor zdobí film o slovenskom Herkulovi, Pachovi. Určite je to do veľkej miery zásluha pánov Lasicu a Satinského, ktorí ani nemohli byť, kvôli perzekúciám zo strany režimu, uvedení v titulkoch. Pacho, hybský zbojník je na slovenské pomery veľmi nevšedný a zábavný počin. Jedna z najlepších slovenských komédií. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každé Vianoce doháňam určité resty, čo sa týka slovenskej klasiky, tento rok prišiel na pretras aj Pacho, Hybský zbojník. A je z toho hneď najrozpustilejšia zábava sviatkov! Ako vznikajú mýty, ako sa dá urobiť z celej našej vážnej histórie poriadna švanda a ukážka toho, že naše pudy sú v živote to najdôležitejšie! V slovenskej kinematografii nemáme veľa bláznivých komédií, o to viac si treba Pacha vážiť a vidieť ho je rovnaká povinnosť, ako hociktorého Jánošíka. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Skvelá zábava. Legendárny Kroner. Musím sa však pozastaviť na hodnoteniami niektorých uživateľov. Sklamal ma najme jeden nemenovaný golfový fanúšik, ktorý k filmu "Marečku. podejte mi pero povedal, že kto dá menej ako tri ***, nevie čo je to zábava. A tomuto filmu dal za dve ** ?! Tak to už je čo za znalca ? ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Slovenska klasika s legendarnym Jozkom Kronerom. Komedialne ladena melodrama a ako vzdy skonci s lupeznikmi nemilo. Su bud zabity alebo ich pocase lapia draby. Tento snimok je okoreneny vybornou hudbou ako aj celym komparzom vtedajsej hereckej elity. S nostalgiou na vsetkych zbojnikov a janosikov musi dat plny pocet. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (19)

  • Eva Máziková (Hanka) povedala, že podľa režiséra musela mať jedna slovenská baba veľké kozy, preto si vybral do úlohy ju. Aj tak jej však ešte výstrih vypchával pančuškami a ponožkami. (Zdroj: topky.sk) (Raccoon.city)
  • Natáčalo sa v Bielovodskej doline, Manínskej tiesňave, Rajeckej Lesnej, na Súľove, Červenom Kameni, v okolí Bratislavy a v Lakšárskej Novej Vsi. (corona)
  • Gróf Erdődy (Marián Labuda) v jednej scéne zapáli dedinu Važec. Táto dedina bola naozaj takmer celá zničená požiarom v roku 1931. (ČSFD)

Reklama

Reklama