Reklama

Reklama

Osm a půl

  • Česko 8 1/2 (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Guido je úspěšný filmový režisér na prahu čtyřicítky. Má slávu, kterou si chce uchovat, má výkonný, úslužný štáb, velkorysého producenta, trpělivou manželku a poněkud tělnatou milenku. Je obklopen ochotnými vykonavateli, honěn prosebníky, zbožňován herečkami a přáteli. Má natočit film, na který již bylo vydáno sto milionů, byla postavena odpalovací rampa, zajištěna mezinárodní zvučná jména i statisté. Guido však prochází těžkou myšlenkovou krizí a ztrácí sebedůvěru, stává se vězněm rozběhnutého stroje. Spásu a odpočinek odjíždí hledat do lázní. Lázeňská krajina se však pro introvertního, egocentrického umělce mění v bílý, průsvitný kraj, zalidněný přeludy lidí, snů a vzpomínek, popelavý kraj, z něhož vystupuje minulost, zatímco skutečnost nabývá fantasmagorických, groteskních forem.
Do role režiséra Guida obsadil Fellini svého celoživotního přítele a spolupracovníka Marcella Mastroianniho, o němž v jednom rozhovoru řekl: „Je mým přítelem, kamarádem, někým, koho opravdu dokonale znám. Pomoc, kterou mi poskytuje Marcello, netkví pouze v jeho profesionálních schopnostech, ale i v jeho důvěře, s jakou se odevzdává do mých rukou a která mě zároveň inspiruje i k uskutečňování mnohých smělých experimentů". Po boku Mastroianniho si ve filmu zahrály Anouk Aiméeová (manželka Luisa), Claudia Cardinaleová (Claudia) a Sandra Miloová (milenka Carla). (Česká televize)

(více)

Diskuze

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Heh. Tak po navratu z Aera musim konstatovat, ze napoprve se to vsechno skutecne pobrat neda. Ale i tak jsem se aspon nechal unaset krasnou atmosferou filmu. Jeste ze nektera kina stale obcas podobne filmy promitaji :-)

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

Aqualung: Napoprve se asi vsechno pochopit fakt neda. Otto e mezzo je v podstate symfonie, ktera ma jasnou strukturu, je logicky prehledna, ale az pote, co si clovek dostatecne uvedomi vsechna temata a nikdy neprosvihne souvislosti pri nastupu noveho prvku. Cim vicekrat to clovek vidi, tim vic si tenhle bozsky film uziva. Kolik filmu tuto vlastnost ma?

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

Tak tohle dílo pana Felliniho je nutno vidět několikrát, aby člověk uchopil esenc.Mluvím o lidech průměrně inteligentních mezi které se s klidnou myslí počítám.Určovat hranice mezi snem, představou, tužbou a realitou je nesnadné.A právě to nesnadné je krásné.Snaha odletět z šíleného davu v tunelu a přistání kdesi v lázních na pláži, coby drak stažený provázkem.No krása.Ale je to drak nebo pták, který chce letět, anebo chce a je někam zatažen?..No hádejte.Pan Fellini vždycky staví hádanky...,a to ve všech svých filmech.To je on!! A rozehrát pak surrealistické nebo schizofrenní situace je pro hlavního hrdinu krásným a těžkým úkolem.A jsou reálné nebo nejsou?...Co?...Já vím i nevím..Tedy cítím to i necítím.Třeba se ještě něco dozvím po daším shlédnutí.Ty dvě hodiy u dvd rekordéru jsem byl v naprosto jiné světě.Co Vy vážení?..Co Vy???

korinťan

korinťan (hodnocení, recenze)

Jo, taky dalo práci ukecat spolunocležníky. Jeden byl docela mimo (ale dostal spoustu prášků proti bolesti a spal) a druhej byl patrně zklaman, když zjistil, že je to černobílý a s titulkama. Ale byl to asi můj nejbizarnější zážitek při sledování filmu (ještě navíc Felliniho:)

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

korintan: :o) No to jiste... To se to pak kouka na Cardinalovou, jak podava lecivou vodu, co? Vodni kamen, to je previt...

korinťan

korinťan (hodnocení, recenze)

Napodruhé je to skutečně stravitelnější. Roli hraji asi i to, že porpvé jsem ho viděl v nemocnici po odstranění ledvinového kamene:)

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

Nevim, jestli jsem to zjistil jako posledni ze vsech, ale tento skvely a jinak velmi drahy film vydali LK za svou tradicni cenu... Myslel jsem, ze omdlim. :o)))

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

Amarcord: tenhle film dávali loni nebo předloni...Každopádně byl 2x, a to několik měsíců po sobě. Napoprvé okouzlující zjevení, napodruhé úžasný zážitek...

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Já to viděl jednou - asi před 3 roky . Celé samozřejmě. A přesto jsem se neodvážil hodnotit, nechávám si to až na druhé shlédnutí...

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

Davson: Pravda, je zbytecne nadavat na neferovost nekterych recenzentu. Je to "Quijotoidni"... Ale ja jsem takto reagoval naprosto spontanne, tusim, den pote, co jsem se na Otto e mezzo opet podelsi dobe podival... Jinak byvam klidas... Fakt... :o)

Dan9K: :o)

Davson

Davson (hodnocení, recenze)

Amarcord_1: ále, že tě to rozčiluje :) Vem to z té lepší stránky - aspoň to nedávají teď ČT2, takže jsme ušetřeni komentářů jistých uživatelů, kteří by rozvíjeli kdejaké svoje nesmyslné teorie :) Ale jinak souhlasím, že je to geniálnost!

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

Timto bych chtel odsoudit vsechny, co se nevydrzeli soustredene koukat od zacatku do konce, a jeste maji sebevedomi na to psat komentar. Podle me takovi divaci nemaji nejmensi pravo verejne hodnotit tak genialni film. Vasi pozornosti pravem nalezi muj vysmech!

Související novinky

Daniel Day-Lewis zpívající?

Daniel Day-Lewis zpívající?

19.05.2008

Je to vskutku podivná, svým způsobem zábavná představa zejména po roli nenávistného mrzouta v Až na krev, za kterou Daniel zaslouženě získal Oscara. Svérázný představitel právě rokuje o hlavní roli… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Remake Federica Felliniho!

Remake Federica Felliniho!

23.07.2007

Kdopak že si to troufnul sáhnout na jednu z největších legend světové kinematografie? Tím pohanem je Rob Marshall (režisér veleúspěšného Chicaga) a abychom byli spravedliví, tak se jedná o remake z… (více)

Reklama

Reklama