Reklama

Reklama

Šílený Max, pronásledovaný svou pohnutou minulostí, je přesvědčen, že jediný způsob jak přežít, je vydat se na osamělou pouť. Narazí však na skupinu prchající pustinou ve vyzbrojeném obrněném vozidle, v jejímž čele stojí elitní Imperator Furiosa. Citadelu, odkud prchají, tyranizuje Immortan Joe, kterému kdosi odcizil něco nenahraditelného. Rozzuřený vojenský vůdce svolá všechny své gangy a ve vysokooktanové silniční válce nemilosrdně pronásleduje prchající rebely. (Warner Bros. CZ)

(více)

Diskuze

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

niethustra

Ehm, myslím, že jsem v příspěvku předtím (na který tento navazoval) uvedl "na poli blockbusterových akčních filmů" či tak nějak... Samozřejmě, že uvěřitelné, silné ženské hrdinky jsou (především pak v produkci Evropy a speciálně na televizních obrazovkách, byť i v zámoří se najdou, ne že ne). Ovšem ta má poznámka byla čistě mířena mezi vysokorozpočtové akční záležitosti, kde aktuálně platí, že silná ženská postava je prostě v zásadě "chlap s kozama".

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Bluntman

Inými slovami časť fanúšikov pôvodnej trilógie by propagácia Maxa s feministickým podtextom pomerne naštvala.

 

S Ripleyovej postavením vo votreleckej sérii sa obdobne pracovalo aj intertextuálne. Ak sa nemýlim, v Cabin in the Woods všetci očakávali na jej mieste muža a v tom tkvela časť záverečného prekvapenia (dokonca bola narozdiel od mužských vedcov, spoliehajúcich sa na systém schopná vziať situáciu do vlastných rúk).

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

Hamaradža

Prblém otázky bol, že sa to isté spýtalo už asi 15 ľudí. Jeden celkom nedávno. Samo o sebe to nie je zlá otázka. Ale keď ju vidíš non stop na fóre, chápem aj nejaká ten facepalm. Odpoveď je, že dej by nemal nadväzovať. Ale znalosť trilógie rozhodne výhodou, kvôli narážkam, univerzu atď.

Hamaradža

Hamaradža (hodnocení, recenze)

Bluntman , DJ Obelix

Okej ďakujem vám, v najbližších dňoch sa do toho pustím, teším sa :) Hoci neviem čím som si zaslúžil ten facepalm myslím že to bola celkom normálna otázka ale k.

na příspěvěk reagoval ywo666

DJ Obelix

DJ Obelix (hodnocení, recenze)

Hamaradža

P.S.: Nejvíc se mi líbí toto shrnutí od kritika Colina Coverta: "If you're a devotee of director George Miller's earlier Mad Max adventures, you're in for a thrilling reunion. If you haven't met this international treasure yet, prepare for a treat."

na příspěvěk reagoval Hamaradža

DJ Obelix

DJ Obelix (hodnocení, recenze)

Hamaradža

Dvojku bych si doplnil určitě. Už kvůli tomu, že jde o jednoznačně nejkvalitnější díl celé trilogie a celkově se jedná o nejpodobnější snímek Fury Road. Pár odkazů na původní trilogii tam samozřejmě najdeme, ale většinu si divák dokáže odvodit a rozhodně mu to dojem z výsledného filmu kazit nebude, pokud původní trilogii neviděl, případně si ji už nepamatuje...

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Hamaradža

Ne, alespoň se to píše v zahraničních recenzích/kritikách. Narážky na předchozí díly tam údajně jsou (na Maxovo trauma kvůli smrti ženy, melodie z dvojky, která je slyšet i v jednom z trailerů), ale to není nic, co by vyžadovalo mít nakoukanou původní trilogii. 

na příspěvěk reagoval Hamaradža

Uživatel Yoshitsune smazal svůj příspěvek.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Hamaradža

Na 99,99% znalost předchozích dílů nebude nutná k pochopení děje / plného vychutnání filmu. Od producentů by ostatně bylo velmi nemoudré, kdyby tomu bylo jinak. Maximálně tam budou na předchozí maxovské filmy nějaké narážky.

na příspěvěk reagoval Hamaradža

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Madsbender

Nejenom, že je vetřelčí série interpretována jako feministická, ale s tímto výkladem se pracovalo již během propagace třetího dílu. Tagline na plakátu zněl "The bitch is back", což referovalo nejenom k vetřelčí královně, jak byla titulována v klimaxu Vetřelců, ale i k Ripleyové (jakožto nositelce hrozby - jednak má v sobě vetřelce, jednak je vržena do maskulinního prostředí). Chápu ale, že s feministickým prvkem se nepracovalo při propagaci Šíleného Maxe: Zběsilé cesty, protože to je přece jenom reboot/sequel/restart (?) navazující na určitou značkou spojovanou s ústřední mužskou postavou.

na příspěvěk reagoval stuntmanMIKE, Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Niktorius

Áno, táto tendencia je veľmi (od určitej fázy až bolestivo) viditeľná. Tým viac, že sa proti nej do priamej opozície stavajú výrazné filmy z alternatívnych prúdov komerčnej kinematografie à la Soderberghove Haywire.

Shredder

Shredder (hodnocení, recenze)

DJ Obelix

Nemyslim si, ze vacsine ludi vadi silna zenska postava. To "halo" vznika najma kvoli tomu, co sa v sucasnosti v USA deje. U nas na Slovensku, ci v Cesku to prilis nevnimame, situacia je tu pokojna, ale v USA sa situacia vyhrotila natolko, ze MRA je tam coraz popularnejsi. Ide o to, ze ako uviedla jedna zena v dokumente "Sex Workers and Proud!" (http://i.imgur.com/f4JSONf.png), feminizmus sa odklonil od povodnej idey zrovnopravnenia a odkedy prevzali kontrolu Americke feministky, stal sa vojnou proti muzom a bojom za matriarchat. Samozrejme netvrdim, ze sa to tyka vsetkych feministiek, ale v USA najdes dost nenavistnych lesbiciek aj hetero zien, ktore zachadzaju do extremov. Uvediem par prikladov.  1. Femistky na FB, ktore tvrdia, ze ak sa im narodi chlapec nebudu ho kojit, lebo potrebujeme silne zeny a slabych muzov. 2. Feministky, ktore tvrdia, ze ak budu mat chlapcov daju ich do detskeho domova, alebo by im malo byt umoznene potratit ich aj v neskorsom obdobi tehotenstva ak zistia, ze sa im narodi chlapec. 3. Feministky, ktore tvrdia, ze ked si muz prdne v ich pritomnosti, ide o "fart rape" 4. Feministky, ktore chceli priatelov obvinit zo znasilnenia len z malichernych dovodov, napriklad jedna zena z totho dovodu, ze priatel sa s nou malo maznal po sexe a druha zena jej este radila, ako to hrat na policii aby to vyzeralo tak, ze ju znasilnil.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

niethustra

Teď je to s těmi ženskými akčními hrdinkami IMHO spíš tak, jak to v různých svých textech popisuje JFL - že jsou ty hrdinky často spíš na okukování a moc jim (resp. jejich představitelkám) nejde věřit, že by opravdu byly fyzicky schopné někomu trénovanějšímu nakopat pozadí. 

na příspěvěk reagoval Madsbender, niethustra

DJ Obelix

DJ Obelix (hodnocení, recenze)

Madsbender

Druhý odstavec nelze než kvitovat. Plně souhlasím. Prostě běžte do kina a užijte si parádní dvouhodinovou akční jízdu. Já to rozhodně udělám. A zřejmě ne jednou...

na příspěvěk reagoval Martin741

Související novinky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

21.05.2024

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Další Šílený Max je v přípravách

Další Šílený Max je v přípravách

02.05.2024

Již za pár týdnů nás v kinech čeká návrat do dynamického světa stvořeného vizionářem Georgem Millerem (Šílený Max). Furiosa: Sága Šíleného Maxe dorazí na plátna 23.5., tedy celých devět let poté, co… (více)

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Reklama

Reklama