Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

BLabaKAn 

všechny recenze uživatele

Určitě svým způsobem zajímavý filmový počin. Už na začátku filmu se pomalu seznamuje s osmi kandidáty, kteří budou mezi sebou soupeřit o zajímavý post. Všichni usednou do lavici, ani nešpetnou a jen naslouchají chlápkoj, které ho se určitě vyplatí moc dobře poslouchat, co říká - protože to má káždopádně něco do sebe a čeká je nelehký úkol. Nasledovně odstartuje 80 minut na vyřešení otázky a pak odchází. Jenže problém hned nastane, když všichni zjišťují, že na papíře nic není, ale jelikož dobře poslouchali - nikdo neřekl, že nemůžu při testu mluvit, chodit apod.... a všechno se začně postupně vyvíjet, postavy se chovají přirozeně a inteligentně, film má logiku a zapeklitou myšlenku!!! ()

vincchuppo 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi nápad, herci, kamera, světlo, místnost a celkově minimalistické zpracování. Dost mě zaujal a podchytil i soundtrack. Podle mého to bylo velice napínavé a dramatické a to je dobře. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Ten najextrémnejší pracovný "pohovor", aký v živote absolvujete. 80 minút, ktoré sa najprv zdajú ako večnosť, no neskôr sa z nich stáva piesok v presýpacích hodinách padajúci tak rýchlo, že ho ani nestihnete zaregistrovať. Podobnosť Exam s Cube bola pozorovateľná už od samotného začiatku filmu - do neznámeho priestoru umiestnite ľudí, ktorí sa nikdy predtým nevideli a postavíte pred nich neuveriteľne ťažký logický rébus. Ten dokážu vyriešiť iba vtedy, ak budú spolupracovať, ale mentálna záťaž postavená na zdanlivo malých detailoch hraje v konečnom dôsledku rozhodujúcu úlohu a jednotlivé charaktery, na ktorých psychiku hrajú aj veľké analógové hodiny, sa "zasekávajú", mozog prestáva pracovať racionálne a začína konať spontánne. Prirodzená reakcia v záťažovej situácií (nechcem znieť, že sa hrám na psychológa ... alebo psychiatra, teraz som zabudol). Človeku ide v tomto prípade o svoje vlastné dobro a tak sa chce čo najrýchlejšie a najľahšie zbaviť konkurencie, ale tá väčšinou uvažuje rovnakým spôsobom. Divákovi sa tak vytvára presne typ filmu, aký chce vidieť - komorná dráma v centre s enormne ťažkou skúškou, na ktorú neexistuje odpoveď, pretože neexistuje ani žiadna otázka. Chápete? Nie? Tak to je dobre, pretože filmy typu akým je Exam vám majú zamestnať mozog, prehriať ho a dohnať až na kraj jeho možností. Exam sa s divákom hrá, možno nie až tak ako iné filmy tohto žánru, ale stále dostatočne a vedie ho cez psychológiu, napätie a čiastočne nastavené morálne zrkadlo, pri hľadaní odpovede na neexistujúcu otázku. ()

chaturga 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený filmeček.. Přesně tento typ miluju. Do půlky špička, od půlky spíš klasika..... Pointa je však luxusní, absolutně bych vyhořel :) ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Chytrý, originální thriller. Ale ne přechytřelý, kdy člověk po zhlédnutí tápe a potřeboval by si to pustit znovu, aby mu docvakly souvislosti, jenže to neudělá, protože na to je život moc krátký. Tady je všechno doslovně dovysvětleno, takže závěr uspokojí. (Druhé zhlédnutí, první 31. 10. 2016) ()

vojtik 

všechny recenze uživatele

Představte si, že stojíte o důležitou pozici v důležité firmě. Jediné co se po vás chce je napsat odpoveď na prázdný list papíru. Jediný háček je v tom, že neznáte otázku a pokud napíšete špatnou odpověď jste automaticky vyřazeni. Tuto zkoušku po vás naštěstí nikdo nebude vyžadovat. Tento úkol za vás podstoupí osm rozličných osob sedících v jedné místnosti. Netřeba zmiňovat, že tato místnost je jediné prostředí, ve kterém se tento film odehrává. A je předem jasné, že v této místnosti nebude stékat pouze pot. Pravidla jsou stanovena jasně, a každá z postav si je může vykládat odlišně. Jste tedy svědky napínavého thrilleru s pro vás předem zodpovězenou otázkou - výherce může, ale také nemusí být jen jeden. Pro mě to byl po celou dobu trvání poctivě propocený a řádně napínavý zažitek, byť pro mě s velice neuspokojivým vyvrcholením. Dozvědět se více o pozadí tajemné společnosti nebo mít chytřejší finální wow efekt šel bych výše. PS: Doufám, že jednou nebudou zkoušky na VŠ v podobném duchu - to by značně ubylo osob s titulem a určitě by se navýšil počet mentálně nepředvídatelných lidí :) . ()

prengelo 

všechny recenze uživatele

Tak takto si ja predstavujem výberové konanie na voľnú pozíciu! U nás Vás oťukne týpek čo ešte včera dokladal lekvár v Tesku, s pochybným IQ. Poväčšine ten istý týpek šéfuje miestu o ktoré sa uchádzate, tak že nie je veľmi vhodné povedať mu o ňom svoj názor okamžite. A časom to tak tiež nemá význam, lebo postupom času prídete na to, že on je svojím nadriadeným tak hlboko zakliesnený, že Vám neostáva nič iné, len sa zaradiť do stáda vykukujúcich. :) ()

Miagy 

všechny recenze uživatele

PLUS : Výborná pointa, nečakané odhalenia, hľadanie pravdy, myšlienka a nápad. Psychológia človeka a jeho zmena v "ponorke" MINUS: slabšie nudné dialógy, slabšie rozuzlenie. krásne 3. ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Povedený thriller,dobré psycho a dobrý výběr herců.Nevím jak bych reagoval být tam s nimi.Posledních 30 minut sice film ztrácel dech,ale jinak u mě dobrý. ()

DoubleJo 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu ,ze to uz na prvy pohlad z traileru vyzera ako uplna vykradacka Cube, pri sledovani budete mat asi este silnejsi pocit. No aj tak je to podla mna nadpriemerny thriller, aj ked pouzite schemy sme uz videli. Ma to dobru atmosferu, ma to napatie a urcite to nema ocividnu a predvidatelnu pointu. A mne to stacilo na to, aby som sa dobre bavil az do konca filmu. ()

Joe16210 

všechny recenze uživatele

Tento dokonalý film doazuje hned několik věcí: 1. Na dobrý film není potřeba velké kvantum herců, v tomto případě stačilo 10. 2. Stává se, že i britské filmy mohou být kvalitnější než leckteré americké trháky. 3. Ve filmu, kde jsou kvalitní dialogy a zápletka, nejsou potřeba žádné speciální efekty. Prostě dokonalé, nejde to říci jinak... ()

columbova 

všechny recenze uživatele

Páčia sa mi filmy, kde sa skupina ľudí nachádza na izolovanom mieste a niečo sa s nimi deje. Či už dôjde k vražde alebo k inému počinu, jednoducho viete, že to musel spraviť niekto z nich. Tento film mal našliapnuté veľmi dobre, ale to finále malo rozuzlenie len kvôli rozuzleniu:( Tak umelo vykonštruovaný koniec som už dávno nevidela. ()

Soubi 

všechny recenze uživatele

Pěkná stylizace, dobrá kamera, herecké obsazení, zvuk a nápad, ale přišlo mi to celé hodně přitažené za vlasy. Protože mám ale filmy "z jedné místnosti" rád a rozhodně zde nechyběla originalita (což dnes cením opravdu hodně) musím dát 4*. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Chvílemi se to dalo, jinak dosti nuda, hlavně ve druhé polovině. Jako vždy skvěle "úsporný" Colin Salmon. nevýrazné herečky, nezajímavý herci. Celkově podprůměr. ()

Reklama

Reklama