Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 2

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (673)

tron 

všechny recenze uživatele

„Buď opatrný, Michael. To, že sa rozhodneš neveriť v diabla, ťa pred ním neochráni.“ Hodnotenie 20% môže vyzerať prehnane prísne, ale ten film je tak neoriginálne a tuctovo napísaný, že ma tie dve hodiny utrápili ako... nebudem vymýšľať prirovnania, proste som sa hrozne nudil a ku koncu rozčuľoval nad tým, aké žánrové banality je schopný inak nie úplne nekvalitný režisér vydávať za „nového Exorcistu“. Zďaleka najlepší je Hopkins – a aj ten je zúfalo tuctový. Všetko ostatné (dialógy, výprava, dej) je zúfalo banálne. Už domrvený Vyháňač diabla: Počiatok mi pripadal lepší a vydarenejší, ako toto "veľdielo". Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Typická "håfströmovská" rutina, kterou čas od času pročísne závan atmosféry a dobrého hereckého výkonu (finální vymítání), ale jinak kde nic tu nic. Colin O'Donoghue nemá charisma a ke všemu má svoji postavu napsanou tak hloupě (dvě hodiny sleduju, jak lidi dělají psí kusy, ale pořád si budu kecat svoje), že budete kulit oči v sloup častěji, než kolikrát se ve filmu vyhánějí čerti. A že se to děje sakra často. 5/10 ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Håfström skombinoval dve veci. Drama o hledani viry mladyho budouciho kneze a klasickej exorcistickej horor. Takze zatimco v prvni pulce se nic moc nedeje a hlavni hrdina premejsli, co se svym zivotem, v druhy nastoupi docela atmosfericka podivana. Sice se nekona nejakej nervydrasajici horor, precejen to je spis to drama, ale jakmile nastoupi na scenu Hopkins, jde kvalita filmu strme nahoru. No a zaver s vymitanim se poved a Hopkins si strihnul dalsi oskarovej vykon. Takze po mdlejsi prvni pulce nakonec spokojenost za slabsi 4*. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Skoro nic jsem nečekal jen nějaký kvalitní herecký výkony. Opravdu nic jsem nečekal. Přeci jen filmy o vymítání se po serii Vymítač ďábla moc neudržely. Tak jsem nic extra nečekal, jen skvělého Hopkinse a toho jsem dostal. Ale nakonec se nejedná o žádné zklamání. Film je sice strašně pomalej ale dobře se na něj kouká, a to díky režii a stylu jakým je film natočen, ta pochmurná atmosféra či plno dlouhých scén mě dost bavilo. Každopádně příběh je strašně pomalej a konec i když je perfektní hlavně díky Hopkinsovy tak je strašně předvídatelnej. Ale film mi k uspokojení stačil, jen ted si dám od vymítání zase chvíli pauzu, jeden film půl ročně stačí:-)) ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že nedůvěrou a předsudky netrpěl tentokrát pouze titulní hrdina, ale i někteří diváci. Stejným tónem ale asi můžu říci, že zvítězilo moje subjektivní zalíbení. Håfströmův Obřad opravdu JE řemeslně skvěle natočen, má velmi slušné ohudebnění, minimálně jeden dost dobrý herecký výkon a odehrává se v charismatických prostorách Říma, které mají atmosféru. Především ovšem dokáže být strašidelný (či spíše mrazivě nepříjemný) a má v sobě to nehezké tušení něčeho zlého tam uvnitř. Scény s těhotnou dívkou a závěrečné vymýtání jsou vynikající. Co se týká obsahu, dialogy určitě nejsou vedeny naprázdno a místy se dá mluvit i o nepředvídatelnosti, byť je příběhová linka schematická a občas nehezky zasmrádne. Sympatický byl souboj pragmatického přístupu mladého (skoro)kněze s postupy církve, a to i přesto, že film nakonec zajede do hororových kolejí a na otázku racionality si odpoví po svém. 7/10 ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Režisér Mikael Håfström se kvůli přípravě na film účastnil vymítání ďábla. Nebyl přímo u samotného procesu, avšak slyšel, co se děje za dveřmi. (Pavlínka9)
  • Otec Lucas (Anthony Hopkins) udělí Michaelovi (Colin O'Donoghue) rozhřešení, aniž by ho předtím vyzpovídal, což by bylo závažné porušení církevního práva. (gjjm)
  • Velšská věta, kterou posedlý otec Lucas (Anthony Hopkins) napíše, by se dala přeložit jako: "Nyní ho mám ve své moci." (gjjm)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama